گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ * کشاورزی از جمله پیشرانهای کلیدی خراسان شمالی محسوب میشود که میتواند عاملی برای توسعه استان محسوب شود. با این حال شاغلان حوزه کشاورزی در بخشهای مختلف از زعفران گرفته تا محصولات باغی و دیم، همواره مشکلاتی را پیش روی خود میبینند.
اما طی سال جاری پنبه کاران خراسان شمالی بیش از سایر حوزهها با مشکل مواجه شده اند؛ گرانی دستمزد کارگران، قیمت پایین خرید پنبه و عدم حمایتهای دولتی باعث شده بخش قابل توجهی از پنبهها همچنان بر روی زمین کشاورزی بماند.
فاطمه ستایش مهر، کارشناس مسوول پنبه سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو با رسانهها اظهار کرد: ۱۱ هزار تُن وش پنبه از چهار هزار هکتار کشتزار استان برداشت و به صورت قرارداری به هشت کارخانه پنبه پاککنی فروخته شد.
ستایش مهر سطح زیر کشت پنبه در این استان را ۱۳ هزار و ۳۰۰ هکتار عنوان کرد و گفت: سال زراعی گذشته کشاورزان این استان ۹ هزار و ۷۰۰ هکتار پنبه کشت کردند.
وی با بیان اینکه قیمت خرید توافقی وش پنبه در سال جاری به ازای هر یک کیلوگرم ۳۰ هزار تومان است، تأکید کرد که دلیل افزایش سطح زیر کشت، افزایش قیمت وش پنبه در سال زراعی گذشته، ترویج کشت قراردادی و مساعدتهای کارخانجات پنبه پاکنی در توزیع بذر بود.
افزایش سطح کشت پنبه در حالی رقم خورده است که پنبه کاران دل خوشی از شرایط ندارند و معتقدند هیچ حمایتی در این حوزه از کشاورزان نمیشود.
یکی از پنبه کاران خراسان شمالی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: امسال متاسفانه قیمت پایین پنبه کمر کشاورزان پنبه کار را شکست.
وی با بیان اینکه در سال زارعی جاری پنبه کاران با ضرر زیادی مواجه شدند تصریح کرد: پنبه را سال گذشته ۳۳ هزارتومان میخریدند، اما امسال ۲۷ هزار تومان هم خریداری نمیشود؛ برآوردها اینگونه بود که امسال پنبه تا ۵۰ هزار تومان افزایش قیمت خواهد داشت.
این پنبه کار افزود: با همین حرفها و عدههای توخالی افزایش قیمت، کشاورزان پنبه کار را تشویق کردند که پنبه کشت کنند.
او بیان کرد که نزدیک به ۱۲ هزار هکتار پنبه در مانه و سملقان کاشته شد و اکنون مسئولین جهاد کشاورزی در پستوی اداره شان مخفی شده اند و پنبه کاران را رها کرده اند.
محمد وحیدی، نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: کشت پنبه در استان میزان بهرهوری بالایی دارد که متأسفانه هزینه بالای جمعآوری، عدم توانایی کشاورز و نوع رفتار حمایتی ناصحیح دولت از کشاورزان، برداشت این محصول را متوقف کرده است.
وحیدی تصریح کرد: بیش از ۶۰ درصد پنبه در آذر امسال در استان هنوز جمعآوری نشده که یکی از دلایل هزینه بالای جمعآوری پنبه میباشد.
نماینده بجنورد در مجلس بیان داشت: امسال با افزایش ۳۵ درصدی کشت پنبه در استان رو به رو بودیم، اما محصول جمعآوری نشده و کشاورزان متحمل ضرر شدند.
به گفته وحیدی قیمت پنبه در سال گذشته ۳۰ درصد از حال حاضر بالاتر بود و علت آن همزمانی برداشت پنبه و واردات خارجی بود که مشخصا کشاورز ضرر خواهد کرد.
وی خواستار احیای سازمان پنبه و دانههای روغنی شد و گفت: دولت باید الگوهای حمایتی صحیح برای کشاورز تعیین کند تا کشاورز میزان درآمد و کشت خود را مقایسه کند و بداند چه محصولی را در چه زمانی کشت کند که بازدهی بهتری داشته باشد.
صباغ، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: کشاورزان این استان تمایل زیادی به تحویل پنبههای تولیدی خود به کارخانجات پنبه ندارند.
وی بیان داشت: عدم تغییر قیمت پنبه طی امسال نسبت به سال گذشته سبب شده تا کشاورزان ترجیح دهند پنبههای برداشت شده را فعلا در انبارها، انبار کنند.
اما علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی طی همین هفته میهمان خراسان شمالی بود. مشکلات متعدد پنبه کاران خراسان این استان سبب شد تا این مسئول به حوزه پنبه ورود کرده و قولهایی در این خصوص بدهد.
مهاجر در جلسه الگوی کشت که در محل استانداری برگزار شد، اظهار کرد: یکی از محصولاتی که میتوانیم در کشور به خودکفایی برسیم، محصول پنبه است، اما متاسفانه امسال با واردات مقدار قابل توجهی از این محصول مواجه بوده ایم.
وی گفت: در گذشته، پنبه یکی از محصولاتی بوده که بعد از نفت بیشترین صادرات را داشته است، اما هم اکنون تبدیل به یک کشور وارد کننده در این محصول شده ایم.
مهاجر با اشاره به اینکه در صنعت نساجی کشور ۵ حلقه وجود دارد، افزود: دو حلقه کشاورزان و کارخانجات پنبه پاک کنی در کنترل وزارت جهاد کشاورزی است، اما حلقههای نخ ریسی، پارچه بافی و صنعت پوشاک در کنترل این وزارتخانه نیستند.
وی با بیان اینکه عواملی همچون دستیابی به پنبه ارزانتر توسط کارخانههای پارچه بافی موجب شد تا واردات پنبه انجام شود، ادامه داد: اگر نتوانیم بین ۵ حلقه مذکور تعادل ایجاد کنیم، این مشکل حل نمیشود.
او با تأکید براینکه واردات پنبه سبب شد تا امسال قیمت پنبه به شدت کاهش یابد، برای حل مشکلات نیز وعده پیگیری احیای مجدد سازمان پنبه و دانههای روغنی را داد.
در هر حال پنبه کاران خراسان شمالی طی سال جاری با ضررهایی مواجه شدند که یقینا باعث میشود در سال بعد میزان کشت پنبه به شدت کاهش پیدا کند. مسئولان وزارت جهاد کشاورزی که خواهان خودکفایی در تولید پنبه هستند باید نظر خود را در مقام عمل هم پیاده کنند و حمایتهای خاصی از این کشاورزان داشته باشند.