به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «آلنا دوهان»، گزارشگر ویژه بررسی آثار منفی اقدامات قهری یکجانبه بر بهره مندی از حقوق بشر، «ایان فری»، گزارشگر ارتقاء و حمایت از حقوق بشر در زمینه تغییرات اقلیمی، «لیوینگستون سوانیانا»، کارشناس مستقل درخصوص ارتقاء نظم بین المللی دموکراتیک و عادلانه، «اوبیورا اوکافر»، کارشناس مستقل درخصوص حقوق بشر و همبستگی بین المللی، «ریچارد بِنِت»، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در افغانستان، با انتشار گزارشی هشدار دادند تحریم های آمریکا علیه ایران مانع برخورداری کامل شهروندان ایرانی از حقوق بنیادین خود در زمینه سلامت حیات می شود و عوامل منفی در آسیب رساندن به سلامت مردم ایران را از جمله آلودگی هوا تشدید می کنند.
این کارشناسان تصریح کردند: ایران نیز مانند بسیاری از کشورها با مسائل زیست محیطی دست و پنجه نرم می کند و اجرای تحریم های آمریکا علیه ایران نه تنها مانع دولت ایران برای رسیدگی موثر به این مسائل میشود، بلکه چالش ها را پیچیده تر نیز می کند.
بنا به گفته آنها آلودگی هوا یکی از نگرانی های ویژه در ایران است که با ایجاد میزان بالای بیماریهای تنفسی و سایر بیماری ها، سالانه منجر به ۴۰۰۰ مورد مرگ زودرس در تهران و ۴۰۰۰۰ مورد در سراسر ایران می شود.
کارشناسان سازمان ملل افزودند: تحریمهای آمریکا دسترسی به تجهیزات و فناوری برای کاهش آلاینده های خودرو را برای دولت ایران غیرممکن می کنند. تلاش های آمریکا برای اجرای تحریم ها از طریق تهدید به مجازات (تحریم) شرکت های خارجی در ایران، باعث شده است تولیدکنندگان خودروهای خارجی ایران را ترک کنند. بنابراین، ایران مجبور است از موتورها و سایر قطعات که با استفاده از فناوری روز تولید نشده اند، استفاده نماید.
کارشناسان سازمان ملل در مکاتبه ای با کشورهای تحریم کننده، اعلام کردند تحریم ها باعث شده اند شرکتهای خارجی تولید انرژی، پروژه های نیروگاه های عظیم خورشیدی در ایران برای تولید برق را نیمه کاره رها کنند، که این نیز یکی از نتایج تحریم ها در اثر جلوگیری از سرمایه گذاری خارجی است.
آنها اظهار داشتند: تحریم ها مانع شرکت دانشمندان ایرانی در پروژه های مشترک تحقیقات محیط زیستی خارجی شده و حتی مانع دسترسی مردم ایران به پایگاه های داده و کلاس های آنلاین با موضوع مسائل زیست محیطی و توسعه می شوند. تحریم ها همچنین بر حق تحصیل و آموزش و حق برخورداری از توسعه علمی نیز تاثیر گذاشته و مانع پیشرفت در ارتقاء محیط زیست ایران می شوند. این در حالیست که مجمع عمومی سازمان ملل متحد در قطعنامه مصوب ژوئیه ۲۰۲۲ خود که ایالات متحده آمریکا نیز به آن رأی مثبت داد، حق بشری برخورداری از محیط زیست پاک، سالم و پایدار را شناسایی کرده و به رسمیت شمرده است.
گزارشگران ویژه سازمان ملل در خاتمه تاکید کردند: تحریم های اعمال شده علیه ایران، با موضع گیری صریح آمریکا در مسئله محیط زیست در تضاد است. زمان آن رسیده تحریم هایی که مانع پیشرفت زیست محیطی ایران و کاهش آثار منفی آن بر سلامت و حیات می شوند، کم و یا به طور کامل لغو شوند تا مردم ایران از حق داشتن محیط زیست سالم، حق سلامت، حق حیات و سایر حقوق مرتبط با محیط زیست سالم برخوردار گردند.