به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بهره گیری از فناوریهای نوین و روز دنیا با هدف کاهش اطاله دادرسی و تسریع و تسهیل در امور قضایی مردم از سیاستهای اصلی دستگاه قضا است. دستگاه قضایی و مقامات ارشد آن بارها بر کاهش اطاله دادرسی و فرایندهایی که زمینه تسهیل و تسریع در پروندههای قضایی را به همراه دارد تاکید کرده اند. در سند تحول قضایی نیز به موضوع کاهش اطاله دادرسی توجه ویژهای شده است. با همین هدف مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در زمینه کاهش اطاله دادرسی اقدامات متفاوتی را انجام داده است یکی از این اقدامات سامانه هوشمند استعلامات مالی قوه قضاییه یا همان سامانه سهام است.
سامانه سهام با بهرهگیری از فناوریهای روز دنیا ۴ استعلام موثر در پروندههای قضایی یعنی حساب بانکی، بورس، پلاک انتظامی و پلاک ثبتی را به صورت برخط و آنلاین در اختیار قضات اجرای احکام دادگستریهای سراسر کشور قرار میدهد تا آنان با بهره گیری از این سامانه بتوانند خدمات با کیفیت تری به مردم ارائه دهند.
در سامانه هوشمند استعلامات مالی دسترسی به اطلاعات صرفاً در مورد اشخاص و میزان مال یا مبلغ پرونده مجاز بوده است و در صورت کافی بودن اموال توقیف شده نمیتوان استعلام دیگری انجام داد. همچنین حریم خصوصی افراد در این سامانه مورد توجه جدی قرار گرفته است. سامانه سهام طوری طراحی شده است که از هرگونه دسترسی غیرمجاز به اطلاعات اشخاص جلوگیری میشود و امکان استعلام هم صرفاً و تنها در مورد افراد ثبت شده در پرونده امکان پذیر است.
محمد کاظمی فرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در گفتگو با میزان در خصوص سامانه هوشمند استعلامات مالی گفت: در این سامانه ۴ استعلام موثر قضایی حساب، بورس، پلاک انتظامی و پلاک ثبتی به صورت برخط یا آنلاین مورد استعلام قرار میگیرد. این استعلامها نقش مهمی در کاهش اطاله دادرسی دارند. در گذشته استعلامات گاها چند ماه طول میکشید، اما خوشبختانه با اقدامات و تلاشهای صورت گرفته سامانهای طراحی شده است که در آن قضات اجرای احکام میتوانند به سادگی و سهولت و به صورت برخط موجودی حساب فرد محکوم را بررسی کند و اقدامات لازم را در این خصوص به عمل آورند.
کاظمی فرد در ادامه با بیان اینکه سامانه سهام در ابتدا بر اساس میزان محکومیت فرد اقدام به جستجوی همزمان در حسابهای بانکی و دارایی بورس میکند تاکید کرد:اگر موجودی محکوم در حسابهای بانکی و بورس به اندازه و میزان محکومیتش نباشد این سامانه به صورت برخط وارد پلاک ثبتی و پلاک انتظامی خواهد شد، اما اگر موجودی حسابهای بانکی و دارایی بورس محکوم کافی بود دیگری سامانه وارد پلاک ثبتی و پلاک انتظامی نخواهد شد همه این استعلامها در حالی صورت میگیرد که حریم خصوصی افراد مورد توجه ویژه قرار گرفته است و دسترسی به اطلاعات صرفاً در مورد افراد ثبت شده در پرونده امکان پذیر است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه با تاکید بر اینکه با اقدامات و آموزشهای انجام شده در خصوص چگونگی استفاده از استعلامها شاهد رشد چشمگیری در این زمینه بودیم گفت: در ۱۰ ماه ابتدایی سال جاری ۲ میلیون و ۲۰۱ هزار و ۲۱۱استعلام فقط در سامانه سهام انجام شده است و قضاتی که به این سامانه دسترسی دارند دستورات لازم را برای ضبط و توقیف اموال فرد محکوم در راستای قانون صادر میکنند.
کاظمی فرد در ادامه با بیان اینکه در سه ماه ابتدایی سال جاری ۱۹۷ هزار و ۲۸۸ استعلام برخط در این سامانه صورت گرفته بود گفت: با تلاشها و آموزشهای صورت گرفته این عدد در سه ماهه دوم سال جاری به ۶۲۸ هزار و ۷۳۵ مورد رسید. خوشبختانه این روند رو به رشد ادامه یافت و در سه ماهه سوم سال جاری یک میلیون و ۱۷ هزار و ۹۵۱ استعلام برخط در این سامانه صورت گرفت که در مقایسه با سه ماهه ابتدایی سال جاری شاهد رشد ۵۱۵ درصدی بوده ایم.