به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو _ فاطمه قدیری؛ محیط بان فردی است که به حفاظت و کنترل عرصههای طبیعی و حیات وحش کشور میپردازد و شکارچی هموطن همان محیط بان است که محیط بانان را به دلیل انجام وظیفه به قتل میرساند تا بتواند آهو و گوزن را شکار کند و یا صیدی غیرمجاز داشته باشد، تا بتواند به نسل کشی برخی از حیوانات مفتخر گردد. گوشت، پوست و شاخ حیوانات گوناگون، منبع درآمد بادآوردهای است که در سایه بی رحمی شکارچیان نسبت به محیط بانان و محیط زیست و گونههای رو به انقراض حیوانات یا در فصل و زمان زادولد که شکار غیرقانونی است، به دست میآید. منفعتی که به خون موجوداتی بی گناه آلوده میشود، خون انسان و حیوان. رنج آور و مایه شرمساری است!
فعالیت محیط بانان به نوعی جهاد ملی است. آنان از محیط زیست و موجودات زنده برای تداوم زندگی طبیعت، مراقبت و محافظت میکنند.
محیط بانان کسانی هستند که آنها را کمتر میشناسیم، چون تاکنون تجمعی اعتراض آمیز نداشته اند، چون دارای حقوقهای نجومی نیستند یا تاکنون خلافهای اجتماعی و اقتصادی از آنان ندیده و نشنیده ایم که کانون توجه ما باشند. به جز معدودی انگشت شمار دوستدار محیط زیست در کشورمان، ما آنقدر مشکلات ریز و درشت نشأت گرفته از روزمرگی در زندگی خود داریم که ضرورتی جهت اهمیت قائل شدن به محیط زیست و محافظان آن برای ما باقی نمیماند.
به راستی چرا محیط بانان اسلحه دارند؟ چرا که جزو نیروهای انتظامی یا شبه نظامیان هستند؟ برای این که یک شکارچی صد در صد سلاح دارد و او برای مقابله به مثل و دفاع از خود، باید با خود اسلحه داشته باشد؟ اما قانونی که به آنان حق تیر بدهد وجود ندارد و گرنه محیط بانان زندانی نمیشدند و یا تا دَم اعدام نمیرفتند. محیط بانان و خانواده آنان روزهای پرتنشی را حدفاصل روز حادثه تا مشخص شدن وضعیت خود، تحمل میکنند. اما آنان قاتل نیستند بلکه همانند یک سرباز مرزی، مانع تحقق اهداف مهاجمین شده اند. هنگامی که سرباز وطن، قاچاقچیان مواد مخدر، اشیای عتیقه یا متجاوزین به خاک وطن را با سلاح گرم خود هدف گلوله قرار میدهد، قاتل محسوب میشود؟ محیط بانان نیز کاری مشابه سربازان وطن انجام میدهند.
روزگاری شکارچیان فقط تفنگ بادی داشتند که سلاحی کشنده بود و زخمهای مرگباری را ایجاد میکرد و رعایت نکات ایمنی برای استفاده از این سلاحها بسیار مهم بود. چون تفنگهای بادی نیز یک اسلحه محسوب میشوند و میتوانند به راحتی یک انسان یا حیوان را از پای در بیاورند. اما امروزه با سلاح جنگی کلاشینکف شکار میکنند و یا محیط بانان را مورد هدف خود قرار میدهند تا مبادا مانع تفریح یا سودجویی شکارچیان غیرمجاز شوند. طبق نظر یکی از متهمان شکارچی، این نوع سلاح جزو سلاحهای سازمانی نبوده و از کشورهای همسایه غربی وارد کشور میشود و قیمتی در حدود ۲۰ میلیون تومان دارد. بسیاری از شکارچیان اولین جرم را قبل از شکار غیر مجاز، مرتکب میشوند.
از همین رو جمشید محبت خانی، مشاور رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست درباره حمایت از محیط بانان هنگام مشکلات قضایی گفت: عموما برای محیط بانان در حوزه به کار گیری سلاح مشکل قضایی به وجود میآید، که بعضا این عزیزان مجبور میشود برای حفظ جان خود و همکارش و یا سلاح و مقر از به عنوان آخرین راهکار از سلاح استفاده کنند. در این جا قانون گذار طبق قانون «حمایت بیمهای و قضایی از محیط بانان و جنگل بانان» به محیط بان ما این اجازه که از سلاح استفاده کند را داده است.
وی افزود: حالا اگر محیط بان از سلاح استفاده کرد و اگر فرد متخلف رو به روی محیط بان زخمی شود و یا جانش را از دست بدهد، خودش و یا خانوادهی او شکایت میکنند. در این موارد هر محیط بانی برای ما معاضدت قضایی ارسال کند، ما از وکیلهای آماده در واحد حقوقی سازمان محیط زیست استفاده و اعزام میشود.
محبت خانی در انتها اظهار داشت: ضمن این که تاکید میکنم، محیط بانی که تخلف کند را ما خودمان در هیئت تخلفات پیگیری میکنیم، ولو این که شاکی خصوصی هم نداشته باشد.