گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، همسایگی خراسان جنوبی با پنج استان رده اول درگیر با پدیده گردوغبار سبب آسیبهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده است و کارشناسان زیستمحیطی ریشه گرد و غبار را در کمآبی و بیآبی استان میدانند.
در حال حاضر یک سوم مساحت استان، یعنی پنج میلیون و ۱۷۳ هزار و ۵۹۷ هکتار از مساحت آن را کانونهای گرد و غبار تشکیل میدهد و میانگین سالانه ۷۲۹ هزار و ۶۹۲ تن گرد و غبار از کانونهای گرد و غبار برخاسته و در سطح استان و مناطق همجوار ریزش می کند لذا استان خراسان جنوبی برای مقابله و ایستادگی در مقابل این میزان گردو غبارها باید اعتبارات خوبی را جذب کند تا اوضاع استان وخیمتر نشود.
حاتمی، مدیرکل حفتاظت محیط زیست خراسان جنوبی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: در خراسان جنوبی ۳۵ کانون گرد و غبار داریم که از ۱۱ شهرستان در ۹ شهرستان این کانونها شناسایی شدهاند، کانونهای گردو غبار در شهرستانهای بیرجند و خوسف هنوز شناسایی نشدهاند.
حاتمی با بیان اینکه شهرستانهای زیرکوه، درمیان، سربیشه، نهبندان، قاین، طبس، فردوس و بشرویه به ترتیب بیشترین آلودگیها را دارند، گفت: گرد و غبارهای استان خراسان جنوبی منشا داخلی دارند.
به گفته این مقام مسئول؛ از سال ۹۶ اعتبارات ملی گرد و غبار به استان خراسان جنوبی هم اختصاص یافت و تاکنون ۱۲ میلیارد تومان هزینه کردهایم که بیشتر در حوزه ایستگاهها هزینه شده است. در استان خراسان جنوبی پنج ایستگاه سنجش آلودگی هوا در بیرجند، نهبندان، زیرکوه، قاین و سرایان داریم.
وی تصریح کرد: اعتبارات مقابله با گرد و غبارها به گَرد ریزگردها هم نمیرسد و اعتبارات بیشتر در حوزه ایستگاههای سنجش کیفیت هوا، کاشت نهال و هلالی آبگیر هزینه شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه برنامه عملی محیط زیست در خصوص مقابله با ریزگردها در دو جلسه آمایش سرزمینی هم مطرح شده است، گفت: ادارات متولی در این جلسه دعوت و مصوبات و پروژهها به جلسه زیربنایی استان بردیم که بنا به تاکید معاون عمرانی استانداری خراسان جنوبی این پروژهها باید اولویت بندی میشد، هم اکنون پروژههای اولویت دار دستگاهها در استانداری و شورای برنامه ریزی تایید شده است و به تمام ادارت ابلاغ شده است تا دستگاههای متولی پیگیر اعتبارات ملی و استانی شوند.
حاتمی تصریح کرد: در حال حاضر ۱۸ دستگاه متولی گرد و غبار باید پیگیر جذب اعتبارات ملی باشند چراکه محیط زیست دستگاه تخصصی مقابله با گرد و غبار نیست و اعتبارات ما بیشتر در حوزه استگاههای سنجش کیفیت هوا هزینه میشود.
وی با بیان اینکه در شهرستانهای طبس، قاین، خوسف و سربیشه نیازمند ایستگاههای سنجش کیفیت هوا هستیم، افزود: با نصب این دستگاهها آمار و اطلاعات دقیق تری حاصل میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی عنوان کرد: استان خراسان جنوبی در کنار استانهای رتبه نخست درگیر گرد و غبار (خوزستان، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی) قرار گرفته است، با این تفاوت که گرد غبار در استانهای غربی منشا خارجی دارد، اما در استان ما منشا داخلی دارد.
به گفته وی؛ در ۴ ماهه اول امسال بر اساس دادههای ایستگاههای سنجش کیفیت هوا، ۸۷ روز، روز نامطلوب داشتیم آمار این روزها در ۴ ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته دوبرار شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: امسال با پیگیریهای اداره کل ۲ میلیارد تومان اعتبار برای مقابله با گرد و غبار اختصاص یافته است و پیگیر جذب اعتبارات بیشتری هستیم. این مبالغ ناچیز است و اولویت ما ایستگاههای سنجش کیفیت هوا است.
حاتمی عنوان کرد: شیوه نامه مقابله با گرد و غبار تغییر و مدیرکل مدیریت بحران استانداری، دبیر جلسه تعیین شده است که اولین جلسه آن برگزار شده و رسالت هر اداره نیز مشخص شده است.
وی در ادامه با توجه به ابلاغ شیوه نامه جدید اجرایی مدیریت شرایط اضطرار و وقوع پدیده گرد وغبار توسط سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: وظایف هر یک از دستگاههای عضو کارگروه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مصوب شده است تا دو موضوع پیشگیری از به وجود آمدن شرایط اضطرار و چگونگی اطلاع رسانی، هشدار و مقابله با این پدیده باید در راس امور این کارگروه قرار گیرد و هر یک از دستگاههای اجرایی عضو کارگروه باید وظایف خود را بر اساس شیوه نامه تنظیم و اجرایی کنند.
محمد یوسفی، رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار ما از اعتبارات قطره چکانی برای مقابله با گرد و غبار در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: از اعتبارات ملی سال ۱۴۰۱ بیابانزدایی تنها ۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان تخصیص یافته است و از اعتبارات استانی هم ۵۸۰ میلیون تومان تخصیص یافته است.
به گفته یوسفی این اعتبارات برای کاهش معضلات بیابانی، امور مربوط مراقبت و نهالکاری در استان و احداث تله رسوب گیر در مجاورت مسجد شکر هزینه شده است که در مقابل اعتبارات سال مالی ۱۴۰۰ که ۱۷ میلیارد و ۴۰۰ بوده است، این اعتبارات نصف شده است.
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور محسوب و از استانهای رده اول درگیر گرد و غباری است، گفت: با این اعتبارات اندک نمیتوانیم با پدیده گرد و غبار در استان مقابله کنیم و هر ساله خسارتهای ناشی از فرسایش باد بیشتر میشود.
وی افزود: امسال هنوز اعتبارات جدیدی نداشته ایم چراکه سال مالی از شهریور ماه آغاز میشود، اما پیشنهاد اعتباری را بیش از ۳۲ میلیارد تومان ارسال کرده ایم. به گفته وی؛ چهارمین استان کم باران کشوریم و در سال آبی گذشته تنها ۵۷ میلی متر بارندگی در استان داشته ایم لذا باید اعتبارات افزایشی باشد.