به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی موسسه رازی، دکتر سیدرضا بنی هاشمی با اشاره به بررسیهای جدید نشریه پلاس وان در مورد واکسنهای کووید ۱۹ اظهار کرد: در آوریل امسال مقالهای در نشریه پلاس بیولوژیک با موضوع بررسی پیشرفتهای دنیا در واکسنهای نسل جدید کووید ۱۹ در دنیا منتشر شده و از آنجا که هرگونه برنامه جدید در مورد واکسنهای کووید ۱۹ در این مجله به روز میشود، تاکید شده یکی از مواردی که برای قطع زنجیره انتقال این بیماری، باید در نظر داشته باشیم استفاده از واکسنهای داخل بینی است.
وی افزود: با توجه به اینکه واکسنهای موجود در دنیا تنها ۶ ماه اثربخشی دارند، یکی از راهکارها برای تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از انتقال ویروس، استفاده از واکسنهای داخل بینی است و در صورت استفاده از این نوع واکسنها در تمام دنیا پس از واکسنهای تزریقی، علاوه بر جلوگیری از ابتلا تا بیش از ۸۰ درصد، سبب کاهش انتقال ویروس نیز میشود.
مدیر تحقیق و توسعه موسسه رازی خاطرنشان کرد: با این کار شاهد حذف پاندمی کرونا در دنیا و تبدیل آن به اندمی خواهیم بود که دربرگیری بسیار کمتری دارد و قابل کنترل است.
وی ادامه داد: این مجله عنوان کرده که امریکا در پروژه جدید خود ۵ میلیارد دلار هزینه در نظر گرفته که بخش عمده آن صرف تحقیق و توسعه واکسنهای داخل بینی و استنشاقی میشود.
دکتر بنی هاشمی با اشاره به اینکه این مجله رتبه بندی از واکسنهای موجود انجام داده گفت: موضوع قابل تامل اینکه نام واکسن رازی کووپارس همچنان به عنوان تنها واکسن در نشریات مختلف دنیا و نماینده تحقیقات و صنعت واکسن سازی ایران مطرح است و پرچم کشور را در این حوزه افراشته نگاه داشته است.
وی اضافه کرد: بر اساس بررسیهای این مجله صدها پروژه واکسن استنشاقی در دنیا در حال انجام است که ۲۴ واکسن به مرحله کلینیکال ترایال (کارآزمایی بالینی) رسیده اند و از این تعداد ۵ واکسن در مراحل نهایی قرار دارند که در متن این مجله از واکسن رازی کووپارس به عنوان نخستین واکسن داخل بینی نام برده شده است.
محقق اصلی پروژه ساخت واکسن رازی کووپارس تصریح کرد: سایر واکسنهایی که به این مرحله رسیده اند مربوط به کشورهای روسیه، چین، هند و واکسن مشترک (امریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا) است.
وی با تاکید بر اینکه نام ایران در بین ابرقدرتهای جهان در زمینه ساخت واکسن قرار دارد، اظهار کرد: نکته قابل توجه میزان هزینه ۵ میلیارد دلاری امریکا در این حوزه و در مقابل هزینه بسیار ناچیزی است که در ایران صرف تولید واکسن رازی کووپارس شده است و همچنان در صدر اخبار و موسسات علمی است، علی رغم اینکه در ابتدا مورد بی مهریهای زیادی قرار گرفت.
دکتر بنی هاشمی خاطرنشان کرد: نشریه پلاس وان یکی از معتبرترین ژورنالهای علمی در حوزه بیولوژی است که به نام انتشارات پلاس فعالیت میکند و این خبر در پلاس بیولوژیکال منتشر شده است. در این مجله جدیدترین مقاله پیش بالینی و فاز اول واکسن رازی کووپارس منتشر شده و قابل ذکر است از ۶ واکسن که مقالات آن به چاپ رسیده، واکسن رازی کووپارس دارای بیشترین میزان انتشار مقالات در حوزه واکسن داخل بینی است.
وی اذعان داشت: مطالعه بالینی جدیدی به منظور قابلیت استفاده از واکسن داخل بینی رازی کووپارس به عنوان دز یادآور بر روی تمامی واکسنها انجام شده که نتایج آن در حال بررسی است و به زودی به صورت مکتوب به سازمان غذا و دارو ارسال و مقاله آن نیز در آیندهای نزدیک منتشر خواهد شد.
مقاله منتشر شده در نشریه پلاس وان در آدرس https://absolutelymaybe.plos.org/۲۰۲۳/۰۴/۲۱/progress-on-intranasal-oral-covid-vaccines-plus-a-us-government-funding-boost/ قابل مشاهده است.