گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ * موضوعی که در انتخابات ۱۴۰۰ به شدت مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و دولت خود را موظف به ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال دانست.
این وعده برای استانهایی همچون خراسان شمالی که با کمبود شدید خانه و گرانی ملموس اجاره بها منازل مواجه بودند، اهمیت بسیار زیادی داشت و به کورسوی امیدی برای خانه دار شدن اقشار محروم تبدیل شد.
اما از همان آغاز اجرای طرح جهش تولید مسکن، مشکلات یکی پس از دیگری بر سر راه مردم و مسئولان قرار گرفت؛ از تامین زمین برای ساخت گرفته تا گره بزرگ بانکها که تا حد بسیار زیادی پتانسیل به بن بست رساندن کار را دارند.
خبرگزاری دانشجو پیش از این بخشهای مختلفی از ماجرای مسکن در خراسان شمالی را مورد رسیدگی قرار داده بود.
بیشتر بخوانید:
با همه این احوال خراسان شمالی حداقل روی کاغذ و آمار وضعیت تقریبا مطلوبی داشت؛ اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی ادعا داشت باوجود مشکلات، این استان در اجرای طرح جزو پنج یا شش استان برتر کشور قرار دارد.
اما به یکباره در این رده بندی شاهد سقوط چشمگیر بودیم. قاسم قاسمی، مدیرکل تغییر یافته راه و شهرسازی خراسان شمالی پیش از برکناری اظهار کرد: بر اساس آخرین رتبه بندی طرح نهضت ملی مسکن، خراسان شمالی در شاخصها به صورت کلی رتبه دهم کشور را دارا است.
وی گفت: عدم پرداخت تسهیلات نهضت ملی به متقاضیان توسط بانکها، یکی از دلایلی است که خراسان شمالی را از رتبه ششم به رتبه دهم رسانده است.
قاسمی افزود: بر اساس قانون طرح جهش تولید مسکن که توسط رئیس جمهور ابلاغ شد، بانکها مکلفاند تا ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به طور سالانه در حوزه مسکن و ساختمان پرداخت کنند.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی گفت: این در حالی است که بررسی آمار و ارقام تسهیلات پرداختی به این حوزه، عملکرد دیگری را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: تاکنون ۷ هزار و ۲۰۴ واحد مسکونی از پروژههای نهضت ملی مسکن به مرحله اخذ تسهیلات بانکی رسیده است.
قاسمی گفت: نیاز است بانکها همت کنند و طبق قانون، تسهیلات را به متقاضیان پرداخت کنند تا مشکل مردم در بخش مسکن حل شود.
اما به نظر میرسد نباید سقوط خراسان شمالی در این شاخص را تنها به یک عامل بانکها متوجه دانست؛ زیرا حتی اگر محرومیت خراسان شمالی را در نظر نگیریم، سهم خراسان شمالی از ۴ میلیون مسکن، طبق تناسب جمعیتی بیش از ۴۰ هزار واحد مسکونی خواهد شد؛ درحالی که مدیرکل سابق بارها اعلام کرده بود خراسان شمالی به این حد از منزل نیاز ندارد!
با همه تفاسیر استاندار خراسان شمالی وعده افتتاح نخستین واحد مسکونی طرح جهش مسکن طی کمتر از دو ماه دیگر را به مردم داده است.
محمدرضا حسین نژاد در این راستا اظهار کرد: تا دو ماه آینده با حضور وزیر راه و شهرسازی ۲ هزار ۵۰۰ واحد از طرح ملی مسکن آماده بهرهبرداری خواهد بود.
استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه در مرحله پایش ثبت نام ۲۴ هزار نفر واجد شرایط ثبت نام در طرح ملی مسکن بودند، گفت: از سال گذشته تا کنون ۱۸ هزار و ۶۶۰ واحد در دست ساخت است که در هر شهرستان پیشرفت فیزیکی متفاوتی را شاهد هستیم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهایی که در مسکن ملی به دنبال آن هستیم اعطای زمین بدون معارض به صورت ویلایی برای متقاضیان به صورت خود مالکی است که این مهم در شهرستانهای گرمه، جاجرم و بخشی از اسفراین انجام شده است.
از سوی دیگر تغییر و تحول مدیران هر چند میتواند امری مثبت تلقی شود، اما گاهی آنچنان به نفع استانی محروم مانند خراسان شمالی نیست. این استان که به وضوح تبدیل به پله مدیریتی شده، بارها و بارها از استقرار مدیران کم تجربه و ناکارآمد زیان دیده است.
بسیاری از فعالان اجتماعی و سیاسی استان اذعان دارند که خراسان شمالی فرصت کوتاه مدیریتی برای افرادی است که بناست در مناصب بالاتر مسئولیت بگیرند؛ حضور کوتاه مدت بسیاری از مدیران در پستهای مدیریتی در صورت کارآمدی و تغییرات مکرر نشان از این امر دارد.
همچنین برخی مدیران که کارنامه خوبی از خود به جای نمیگذارند، بعضا نزدیک به یک دهه مدیرکل هستند که جای بسی تعجب دارد.
اما در حوزه راه و شهرسازی نیز چنین موضوعی مشاهده شد. وقتی خبر تغییر مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی شد، امیدها برای شتاب سریعتر ساخت و ساز در استان جانی دوباره گرفت.
اما در تصمیمی، عباس یوسف زاده به عنوان مدیرکل راه و شهرسازی و رئیس شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان خراسان شمالی منصوب شد. موضوعی که آنچنان مورد تایید و رضایت گروههای مختلف نیست که شاید یکی از دلایل آن کارنامه نه چندان موفق یوسف زاده در منصب قبلی باشد.
یوسف زاده پیش از این مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی بود؛ اما رتبه بیست و ششم خراسان رضوی در طرح نهضت ملی مسکن شائبه ناکارآمدی این مدیر را قوت میدهد.
از سوی دیگر حضور فردی که در مهمترین وعده دولت رتبههای آخرین کشور را در اختیار دارد، در استانی محروم مانند خراسان شمالی که به شدت نیازمند ساخت مسکن است، تصمصمی به جا نخواهد بود.
هرچند مراسم تودیع و معارفه مدیرکل راه و شهرسازی به تعویق افتاده و این امر گمانه زنی برای تغییر وی را پررنگتر میکند، اما آنچه اهمیت دارد، لزوم توجه ویژه وزارت راه و شهرسازی به خراسان شمالی است.