به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمد حسن شیحکی منتخب فرهنگیان استان سیستان و بلوچستان معتقد است که عدم آگاهی معلمان از وضعیت صندوق ذخیره فرهنگیان در سالهای گذشته یکی از دلایل عدم اجرای طرح ارزش مالکانه بود، اما به دلیل اطلاعرسانی گسترده صندوق در یکسال گذشته، نقش اعضا در صندوق پر رنگ شده و سطح مطالبات نیز بالاتر رفته است. از نظر وی وقتی اعضای صندوق سرمایهگذار و سهامدار هستند، تأیید کننده خصوصی بودن صندوق ذخیره است. شیحکی میگوید که اگر به موازات واگذاری ارزش مالکانه به بازنشستگان، پروندههای حقوقی موسسه پیگیری شوند قطعاً اکثریت آنها به سرانجام رسیده و پروسه ورود به بورس شرکتها هم هموار خواهد شد. گفتگوی کامل با وی را در ادامه میخوانیم.
سئوال: چرا در طول ۲۷ سال قبل امکان ارزشگذاری سرمایه فرهنگیان وجود نداشته و امسال این طرح آغاز شده است؟
به نظر من مهمترین عامل، عدم آگاهی مناسب از صندوق ذخیره فرهنگیان است. تا قبل از سال ۱۳۹۷ اکثر فرهنگیان تصورشان از صندوق ذخیره در خدمات لیزینگی و تسویه حساب با صندوق در زمان بازنشستگی شامل (سود پولشان با خود پسانداز و واریزی دولت با سود) آن خلاصه میشد.
اگر مطالبهگری هم صورت میگرفت خیلی محدود بوده و به سایر اعضای صندوق انعکاس داده نمیشد. این عدم آگاهی، باعث مطالبهگری پایین بوده و در نتیجه هیئت امنا و هیات مدیره صندوق ضرورت نمیدیدند دست در لانه زنبور بکنند و برای خودشان دردسر درست کنند.
خوشبختانه بعد از انتخابات نمایندگان فرهنگیان در سال ۹۷ و حضور سه نفر آنها در هیئت امنا، مدیران صندوق مجبور شدند با شفافیت بیشتر آگاهی سازی مناسب به اعضای صندوق بدهند. این اطلاع رسانی در دوره مدیریت جدید با شفافیت بهتری نسبت به دورههای قبلی صورت میگیرد و فرهنگیان نسب به وضعیت صندوق آگاهتر شدند و از مدیران موسسه حمایت کردند تا طرح ارزش مالکانه را با توان بیشتری پیش ببرند. البته دکتر نجفپور و تیم ایشان نقش بسزایی در این زمینه داشتند.
سوال: در اساسنامه مصوب ۱۴۰۰، وضعیت عضویت اعضاء از سپردهگذار به سهامدار و سرمایهگذار تغییر پیدا کرد. شما کدامیک از این دو وضعیت را به سود اعضاء میدانید؟ توضیح دهید.
قطعاً سهامدار و سرمایهگذار بودن درست است. سرمایهگذار و سهامدار بودن اعضا در صندوق، تأیید کننده خصوصی بودن صندوق ذخیره است. در نتیجه قیممآبی مدیران دولتی را به چالش میکشد و ضرورت پیدا میکند فرهنگیان عضو صندوق نقش پررنگتری در مدیریت آن داشته باشند. به ویژه بر اساس اساسنامه ۱۴۰۰ نسبت تعداد اعضای هیئت امنای صندوق ذخیره وقتی به شش نفر افزایش پیدا کند، قطعا این نقش را برجستهتر خواهد کرد.
سوال: با توجه به اقدامات صورت گرفته در اجرای ارزش مالکانه، آیا امکان توقف یا لغو آن وجود دارد؟
با توجه به عزم جزم مدیران موسسه و رسانهای شدن موضوع و برگزاری آیین رونمایی و کارهای کارشناسی که برای ارزشگذاری داراییهای صندوق صورت گرفته است برگشتی وجود ندارد و باید به مدیران موسسه فرصت بدهیم این کار مهم را به شکل اصولی و کارشناسی پیش برند.
اما ممکن است کارشکنیهایی روند واگذاری ارزش مالکانه را کند نموده و دوره واگذاری طولانیتر بشود. با این حال تصورم این است که مدیریت صندوق ذخیره تمام تلاشش را دارد انجام میدهد تا این کار صورت بگیرد.
سوال: با وجود پروندههای حقوقی مختلف شرکتهای موسسه، امکان بورسی شدن شرکتها را چگونه میدانید و برای حل مشکلات حقوقی چکار باید کرد؟
اعضای صندوق ذخیره دو گروه هستند، نیمی از اعضای صندوق را بازنشستگانی تشکیل میدهند که فقط ارزش مالکانه را از صندوق طلب دارند و نیم دیگر شاغلین هستند که همچنان عضویت داشته و ماهانه پرداختی دارند. طبق برنامهریزی انجام شده ارزش مالکانه به کسانی واگذار میشود که با صندوق به هر شکلی قطع ارتباط کرده باشند؛ بنابراین اگر به موازات واگذاری ارزش مالکانه به بازنشستگان و ... پروندههای حقوقی پیگیری شوند قطعاً اکثریت آنها به سرانجام رسیده و پروسه ورود به بورس آنها هم هموار خواهد شد. برای پیگیری این پروندهها باید تیم حقوقی صندوق را قویتر نمود تا روند پیگیری سریعتر صورت گیرد لازم به ذکر است اقدامات خوبی طی یکسال اخیر انجام شده است.
ضمن اینکه برای حل بسیاری از پروندههای موجود ممکن است با تعامل و برگزاری جلسات کارشناسی با طرفین دعوی به نتیجه لازم رسید. در واقع در کنار پیگیریهای حقوقی قوی، استفاده از روش کدخدامنشی هم بیتاثیر نیست.