به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، در واپسین ساعات آخرین روز سال ۱۴۰۲ فرزاد مخلص الائمه استاندار استان مرکزی اعلام کرد: پس از پیگیریهای چند روزه و در آستانهی سال نو، با مساعدت وزیر نیرو، نیروگاه حرارتی شازند از هفته گذشته به تدریج و نهایتا به صورت کامل گاز سوز شد.
سکانس اصلی این اتفاق را مردم اراک رقم زدند؛ آنجایی که کش و قوسهای فراوان بر سر سوزاندن یا نسوزاندن مازوت آنها را خسته کرده و با مطالبه خود نمیخواستند قربانی عدم تدبیر چندین ساله شوند.
مخلص الائمه با اطلاع دقیق از مطالبات مردمی گفت: این نیروگاه با جانمایی اشتباه و فناوری قدیمی، میراث شوم گذشتگان برای ما است که با توجه به مسئله ریشهدار ناترازی انرژی، امروز به یک معادله چندوجهی تبدیل شده و صرفنظر از اینکه ریشههای این مسئله در کجاست، لکن حل آن بر عهده نسل حاضر است و در عین حال دغدغهی فعالان محیط زیست و گلایهی شهروندان را کاملا به حق میدانیم و بابت تمام این سختیها شرمنده همگان هستیم.
وی به عنوان نماینده دولت در استان مرکزی راه حل اساسی برای نیروگاه شازند را اینگونه بیان کرد: آنچنان که بارها تأکید کردهایم، راه حل اساسی این معضل دیرینه، تعطیلی این نیروگاه و جایگزینی آن با فناوری پیشرفته بهویژه نیروگاههای تجدیدپذیر است؛ چرا که با توجه به وضعیت ناترازی انرژی که یکی از مهمترین چالشهای کشور است، سال آینده نیز چشمانداز بهتری متصور نیست.
وی درباره ماحصل تلاشها از ابتدای سال و در چند ماه پایانی ۱۴۰۲ مطرح کرد: امسال استفاده از سوخت مازوت حدود یک ماه دیرتر آغاز شد و طی این مدت به منظور کاهش مصرف سوخت و در نتیجه کاهش آلایندگی، یک واحد از چهار واحد تولید برق این نیروگاه کاملا تعطیل بود و نیز تلاش شد هیچگاه گاز تخصیصی به نیروگاه به طور کامل قطع نشود و با پیگیریهای صورت گرفته توسط مسئولین استانی در سطح ملی، حجم گاز تخصیص یافته به نیروگاه نسبت به فصل سرمای سال گذشته، رشد قابل توجه چندین برابری داشت.
یکبار در بیستم بهمن ۱۴۰۲ مازوت نیروگاه شازند قطع شده بود و خبر گازسوز شدن این مجموعه کام پیگیریهای مسئولین را شیرین کرده بود، اما پس از ۵ روز در ۲۵ بهمنماه با انفجار ناشی از خرابکاری در خطوط اصلی و سراسری گاز و سپس برودت هوای در کشور شبکههای ملی گاز و برق به شرایط حساس نزدیک شده بود که مجبورا نیروگاه شازند دوباره مازوت سوز شده بود.
اگر این چند روز را از آن دستاورد قبلی یعنی یک ماه دیر سوزاندن مازوت کم کنیم، آنچه هر روز در ماههای پایانی سال اولین سلام را به خانههای اراکیها میکرد مازوت سوخته بود.
کسی منکر تلاشهای آقایان مسئول در وزارت نیرو نیست، اما صدایی که امروز از زبان مردم و مسئولین اراک به مرکز مخابره میشود بر روی یک فرکانس واحد سوار شده و آن چیزی نیست جز اینکه «این معادله ناترازی انرژی را حل کنید.»
از طرفی به گفته استاندار مرکزی دبیر شعام (شورای عالی امنیت ملی) از این نیروگاه بازدیدی داشته است. بازدیدهای میدانی مسئولین چه در دولت و چه در نهادهای دیگر زمانی اثرگذار خواهد بود که دیگر مردم شهر اراک مجبور به حضور در خیابان برای بیان مطالبات خود نباشند و این گره زودتر از حضور مردم در صحنه به نتیجه برسد.
مطالباتی که سری به صادرات گاز و عدالت در مازوت سوزی استانی هم زد، ولی معلوم نیست در صورت عدم تدبیر در سالهای آینده چه تعدادی از هموطنان را به صورت روزانه درگیر خود کند.
در سال گذشته ۸ تجمع توسط مردم اراک برای توقف مازوت سوزی برگزار شد که در امتداد آن آخرین اتفاق، برگزاری جلسهای در روز چهارشنبه ۲۳ اسفندماه با حضور مدیر کل محیط استان مرکزی، نماینده نیروگاه شازند و فعالین محیط زیست بود.
البته با وجود دعوت از برخی دیگر از مسئولین از جمله دادستان مرکز استان و مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق منطقه مرکزی، این جلسه بدون حضور آنها برگزار شد.
یوسف یوسفی مدیرکل محیط زیست استان مرکزی در این جلسه با اشاره به مضر بودن مازوت سوزی در اراک حتی فقط برای یک روز، افزود: سال ۱۴۰۲، ۱۳۲ روز با هوای ناسالم را اراک تجربه کرده است.
وی همچنین ضمن اشاره به اقدامات دستگاه خود از جمله پیگیریها در سطح ملی، برگزاری ۸ جلسه کارگروه اضطرار، فعال سازی کارگروه ماده ۱۴ و پیگیری آنلاین بودن سیستم دودکشهای نیروگاه، آنها را رضایت بخش ندانست و گفت: حداقل ۱۰ ایستگاه پایش کیفیت هوا در اراک میخواهیم و بر اساس ۵ ایستگاه فعلی، اراک تنها شهر آلوده با دی اکسید جوگرد است که موضوع مهمی برای پیگیری است.
در ادامه این جلسه مدیرکل محیط زیست استان مرکزی در خصوص وضعیت بد گزارش دهی از ایستگاههای کیفیت آلودگی هوا با اشاره به خراب بودن ایستگاه آیت الله اراکی از حذف آن برای عدم ارسال دادههای نادرست خبر داد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی درباره رد و بدل اطلاعات مازوت سوزی با تهران و اظهار نظرات مسئولین محیط زیست در کشور مطرح کرد: من به تهران اطلاعات کاملی دادهام و اینطور نیست که اطلاع رسانی نشده باشد. آقای سلاجقه به صحبتهای وزیر نفت استناد کرده بود که گفت در نیروگاه شازند مازوت سوزی انجام نمیشود و وقتی من به ایشان اطلاع دادم، صحبت خود را اصلاح کرد
سید محمد جمالیان نماینده منتخب مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس دوازدهم نیز در این جلسه با اشاره به لزوم تدوین برنامه جامع در این موضوع، گفت: قضیه فقط مازوتسوزی نیست و برنامه جامعی باید تدارک دیده شود و به صورت علمی، مستدل و مستند قضیه پیگیری شود.
وی بیان کرد: وقتی من رییس دانشگاه علوم پزشکی بودم بخاطر عدم دریافت اعتبارات نتوانستیم پروپوزال جامع برای بررسی تخصصی موضوع را پیگیری کنیم.
جمالیان افزود: گله اصلی مردم اراک بر سر آلودگی هوا است. مردم اراک نمیتوانند تبعیض در بحث مازوت و دلیل ناترازی را بپذیرند. ما محیط اراک را برای فرزندانمان باید بهتر کنیم.
جمالیان با تاکید بر اینکه اراک ظرفیتهای بسیاری برای پیشرفت دارد گفت: مطالبه من فقط مازوت نیست و سایر آلایندهها نیز میباشد. سالیان قبل قرار بود که توسعه فضای سبز و اتوبوسهای برقی و اجرای طرح ۵۵ متری را داشته باشیم، ولی این موضوعات نیز به فراموشی سپرده شد و اجرایی نشدند.
وی ادامه داد: باید پذیرفت اراک صنعتی است و به موازات این باید دغدغهها را در خصوص محیط زیست و آلایندهها را پیگیری کنیم.
وی تصریح کرد: قول میدهم به کمک اعضای هیئت علمی، مطالبات مردم و بحث آلودگی هوا را به طور جدی پیگیری کنم.
در ادامه این برنامه رحمتی، مدیر HSE نیروگاه حرارتی شازند نیز اظهار کرد: متاسفانه در خصوص انتخاب سوخت نیروگاه، ما و وزارت نیرو هیچ نقشی نداریم و وزارت نفت تصمیمگیری میکند.
وی با تاکید بر اینکه مازوت تاثیر بسیار منفی بر تجهیزات نیروگاه داشته است گفت: ما هیچ رقمی بابت استهلاک تجهیزات و وسایل ناشی از مازوت نمیگیریم.
رحمتی افزود: بر اساس قانون هوای پاک شرکت نفت موظف است سوخت پاک تحویل ما دهد و این موضوع انجام نشده و ترک فعل شده است. همچنین شرکت نفت موظف شده تا حداکثر سال ۱۴۰۶ مازوت نیم درصد که آلایندگیاش در حد گاز است به ما تحویل دهد.
مسئول HSE نیروگاه شازند اضافه کرد: مازوت از گاز بسیار گرانتر است و علت استفاده از مازوت این است که در شرایط سرما اولویت با مردم است نه سرمایه و همین موضوع باعث شده مازوت مصرف کنیم.
وی با بیان اینکه ما هیچ اشتیاقی برای استفاده از مازوت نداریم، مطرح کرد: دیسپاچینگ به ما گفته هر سوختی که وزارت نفت به شما داد بسوزانید. شرکت نفت فقط در هشت ماهه اول سال به ما گاز اختصاص میدهد و ما نامه زدیم تا هشت ماه را به کل سال افزایش دهند.
رحمتی در رابطه با فیلتراسیون نیروگاه نیز بیان کرد: ما دوست داریم فیلتراسیون را انجام دهیم و چندین بار از دانشگاه اراک و شرکتهای مدعی درخواست داشتیم که کمک کنند، ولی به دلایلی همچون مسئله آب منطقه و انتقال دودههای ناشی از فیلتراسیون فعلا نتوانستهایم اینکار را انجام دهیم. همچنین ما به دلیل تحریمها نمیتوانیم فیلترها را وارد کنیم.
یکی از دغدغههای مردم اراک این است که مسئولین استان مرکزی قصهی مازوت سوزی را یک امر زودگذر ندانند و برای حل آن برنامه ریزی مدونی داشته باشند، تا نتایج آن به صورت عملیاتی هوای اراک را در سال ۱۴۰۳ در شرایط مطلوب قرار دهد.
این که از امروز ۱ فروردین ۱۴۰۳ دست روی دست گذاشته و برای موضوعاتی، چون رشد و توسعه انرژیهای تجدید پذیر، کاهش ناترازی انرژی و سخت افزارهای لازم جهت حل این مشکل زیست محیطی در سطح ملی و استانی کفش آهنین به پا نکنیم، بدترین نتیجهای است که میتوان از تنور سوزان مازوت در سال ۱۴۰۲ برای چهره جدید اراک گرفت.