به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، فریدون عباسی دوانی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: دوازده سال پیش تصمیم ساخت راکتور هستهای در شیراز گرفته شده و راکتور هستهای شیراز تهدیدی برای انسان و محیط زیست محسوب نمیشود.
این دانشمند هستهای با اشاره به نقش مؤثر راکتور هستهای در پیشرفت کشور گفت: طی تحقیقاتی که در سال ۹۱ از سوی سازمان انرژی اتمی صورت گرفت تصمیماتی مبنی بر ساخت راکتور هستهای در یکی از سه شهر مشهد، تبریز و شیراز گرفته شد که پس از کارشناسیهای انجام شده شهر شیراز به دلیل خط هوایی فعال درون و برون مرزی، دانشگاهها و بیمارستانهای متعددی که نیازمند رادیو دارو هستند جهت ساخت راکتور هستهای انتخاب گردید.
معاون پیشین رئیس جمهور افزود: متأسفانه با تغییر دولت این امر تا امروز به تعلل افتاد و در دولت فعلی که نقش و تأثیر پرتوها در زندگی و سلامت مردم رواج پیدا کرده مجدداً تصمیم بر اجرای برنامه ساخت راکتور هستهای گرفته شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: این راکتور هستهای تحقیقاتی بوده و در چرخه بسته فعالیت میکند؛ یعنی برای فعالیت این راکتور، آبی مصرف نمیشود، زیرا این راکتور هستهای از نوع استخری است و به همین خاطر آبی به بیرون جاری نمیشود. همچنین، چون توان آن پایین است آلودگی نداشته و گرمای تولیدی در همان محل از بین میرود، دود تولید نمیکند و تأثیری بر هوا ندارد، این راکتور در محدوده بسته خود کار میکند.
وی با اشاره به راکتور هستهای تهران اظهار کرد: حدوداً ۴۵ سال است که یک راکتور هستهای ۵ مگاواتی در سازمان انرژی اتمی در شهر تهران فعالیت میکند که مردم و دانشجویان از آن بازدید میکنند، زیرا در این راکتور فشار منفی است یعنی هوا از درون به بیرون نمیرود بلکه از بیرون به داخل نفوذ کرده و هوای داخل پس از عبور از فیلترهایی از طریق دودکش بلندی به بیرون میرود.
نماینده مردم کازرون در مجلس افزود: اطراف این راکتور منازل مسکونی و تجاری بسیاری است، ولی خوشبختانه تا به امروز مشکلی برای مردم ایجاد نکرده است، چون این نوع از راکتورها کمتوان و تحقیقاتی هستند و آلودگی ندارند.
عباسی دوانی با بیان مزایای راکتور هستهای در فارس گفت: وجود این راکتور در شیراز برای دانشگاههای استان مفید است، زیرا اساتید و دانشجویان رشتههای مرتبط میتوانند از این راکتور تحقیقاتی به عنوان منبع نوترون استفاده کنند و فعالیتهای علمی بالاتری انجام دهند. همچنین میتوان بر کاربرد پرتوها و انرژی هستهای در مسائل درمانی و تولید رادیو دارو استفاده کرد و بیمارستانهای استان فارس و استانهای مجاور از این رادیو دارو بهره بسیاری خواهند برد.
این دانشمند هستهای ادامه داد: در پی این عمل با وجود خط هوایی گسترده درون و برون مرزی در فرودگاههای شیراز میتوان این رادیوداروها را به ناطق مختلف کشور انتقال و یا حتی رادیو دارو به خارج از کشور صادر کرد.
عباسی دوانی در پایان گفت: این راکتور هستهای، راکتور تحقیقاتی است نه راکتور قدرت؛ همچنین این راکتور تهدیدی برای انسان و محیط زیست ندارد. بنده سال ۶۳ که کارآموزی راکتور را گذراندم در راکتور تهران و سازمان انرژی اتمی مشغول به فعالیت شدم و طی این سالها دانشجویان و افراد زیادی از مناطق مختلف کشور برای پژوهش و کار به تهران آمده و در محیط این راکتور فعالیت کردهاند که خوشبختانه تا امروز این راکتور تهدیدی برای این پژوهشگران، ساکنان مناطق اطراف سازمان یا افراد و شاغلین سازمان انرژی اتمی که از بعد مکانی نزدیکترین افراد به راکتور محسوب میگردند، نداشته است.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان گفت: این راکتور هستهای قرار است در جهت توسعه علوم هستهای و کارهای تحقیقاتی، علمی و آموزشی در شیراز تأسیس شود.