به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، شب گذشته برای نخستین بار طی 4 سال گذشته گفتگوی تلفنی با ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، انجام داد. ترامپ در صفحه اجتماعی خود در Truth Social نوشت: «امروز مکالمه تلفنی بسیار خوبی با رئیسجمهور اوکراین، زلنسکی، داشتم.»
ترامپ وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری در ماه نوامبر، «صلح جهانی» را به ارمغان خواهد آورد و به درگیری اوکراین پایان خواهد داد. وی تأکید کرد: «دو طرف [درگیری در اوکراین] میتوانند با یکدیگر به توافقی برسند که به خشونت پایان دهد و راه را برای رفاه باز کند.»
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین هم پس از مکالمه تلفنی با رئیسجمهور پیشین آمریکا برنامه خود برای دیدار شخصی با دونالد ترامپ را اعلام کرد. وی در کانال تلگرام خود نوشت: «ما توافق کردیم که در دیداری رو در رو، اقدامات مشخص برای برقراری صلح عادلانه و پایدار در اوکراین را بررسی کنیم.»
علاوه بر این، زلنسکی به نامزد ریاستجمهوری آمریکا به خاطر نامزدی از حزب جمهوریخواه تبریک گفت و بر «اهمیت حیاتی حمایت دو حزبی و دو مجلس آمریکا» برای دفاع از اوکراین تأکید کرد. او همچنین اشاره کرد که کشورش «همیشه نسبت به کمکهای آمریکا در درگیری اوکراین قدردان خواهد بود.»
روز گذشته شبکه تلویزیونی سیانان از قصد ترامپ برای برقراری اولین تماس تلفنی خود با زلنسکی در چهار سال اخیر خبر داده بود. این مکالمه تلفنی در حالی صورت گرفت که نگرانیها در کییف و در اروپا در خصوص سیاستهای ترامپ در صورت انتخاب مجدد به عنوان رئیسجمهور در نوامبر افزایش یافته است.
نامزد حزب جمهوریخواه برای پست ریاست جمهوری آمریکا بارها از حمایت ایالات متحده از اوکراین انتقاد کرده و یادآور شده که بودجه آمریکا باید صرف آمریکاییها شود نه ارسال پول به کییف. او همچنین گفته است که قادر به حل و فصل اوضاع در اوکراین قبل از ورود به کاخ سفید خواهد بود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هشتصد و هفتاد و هشتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
آمریکا ممکن است محدودیتها در مورد حملات اوکراین به عمق خاک روسیه را لغو کند
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، شب گذشته در سخنرانی خود در انجمن سالانه امنیتی که توسط موسسه آسپن سازماندهی شده بود، هشدار داد که ایالات متحده ممکن است در موضع گیری خود در خصوص حملات نیروهای مسلح اوکراین به عمق خاک روسیه تجدید نظر کند.
سالیوان گفت: «من نمیتوانم پاسخ قطعی به این سوال بدهم، اما میتوانم بگویم که بر اساس موضعگیری کنونی رئیسجمهور ما، شرایط تغییر کرده است.»
با این حال، مشاور امنیت ملی جو بایدن یادآور شد که مواضع کاخ سفید در مورد حملات به عمق خاک روسیه همچنان ثابت باقی مانده است.
پیش از این، کریس لاسیویتا، مشاور سیاسی رئیسجمهور سابق آمریکا دونالد ترامپ ابراز عقیده کرد که دولت جو بایدن با اجازه دادن به اوکراین برای حمله به خاک روسیه با استفاده از سلاحهای آمریکایی، روسیه را تحریک میکند.
هشدار سالیوان درباره تحریمهای جدیدی علیه چین به دلیل همکاری با روسیه
مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا در این نشست همچنین اعلام کرد که ایالات متحده ممکن است در هفتههای آینده تحریمهای جدیدی علیه چین به دلیل روابط تجاری و حتی نظامی با روسیه اعمال کند. جیک سالیوان گفت: «در حال حاضر هیچ بیانیهای در این باره ندارم، اما فکر میکنم که میتوانید انتظار داشته باشید که در هفتههای آینده اقدامات تحریمی بیشتری [علیه چین] انجام شود.»
وی تأکید کرد که واشنگتن به فشار تحریمی بر بانکهای چینی و همچنین بانکهای دیگر کشورها به دلیل «تعامل آنها با مجتمع صنایع دفاعی روسیه» ادامه خواهد داد.
به گفته او، رئیسجمهور جو بایدن مجوز لازم را به وزیر خزانهداری آمریکا برای این کار داده است. سالیوان افزود: «ما این رژیم تحریمی را اعمال کردهایم تا اگر بانکی را شناسایی کنیم که به نظر ما تحت این شرایط قرار میگیرد، بتوانیم اقدامات لازم را در مورد آن انجام دهیم.»
هشدار بلینکن درباره امکان خودداری آمریکا از ادامه کمک به اوکراین
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اعتراف کرد که روسیه توانسته راههایی برای حمایت از صنایع دفاعی خود در شرایط تحریمهای ضدروسی پیدا کند. او این اظهارات را در سخنرانی خود در انجمن سالانه امنیتی موسسه آسپن مطرح کرده و گفت: «واقعیت این است که روسها راههای دور زدن تحریمها را پیدا کردهاند، به ویژه در روابط خود با کره شمالی، ایران و متاسفانه چین، این مسئله صادق است.»
بلینکن افزود که روسیه بدین طریق توانسته است «از عملکرد صنایع دفاعی خود حمایت کند.»
وزیر خارجه آمریکا اشاره کرد که تحریمها فشار زیادی بر اقتصاد روسیه وارد کردهاند، اما واشنگتن اشتباه خواهد کرد اگر موفقیت تحریمها را دلیلی برای تغییر خط مشی مسکو ارزیابی کند.
بلینکن همچنین یادآور شد که چین منابع لازم برای حمایت از صنایع دفاعی روسیه را فراهم میکند و تا 70 درصد ماشینآلات و 90 درصد الکترونیک را به این کشور صادر میکند.
بلینکن: دولت بعدی آمریکا ممکن است از کمک به اوکراین صرفنظر کند
آنتونی بلینکن در سخنرانی خود در انجمن سالانه امنیتی موسسه آسپن هشدار داد که آمریکا ممکن است در صورت روی کار آمدن یک دولت جدید از کمک به اوکراین صرفنظر کند، زیرا هر رئیسجمهور آمریکا میتواند سیاستهای خود را پیش ببرد.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «البته، هر دولتی میتواند سیاستهای خود را تعیین کند. ما نمیتوانیم آینده را تضمین کنیم.»
این دیپلمات همچنین یادآور شد که آمریکا با اوکراین توافقنامهای امنیتی امضا کرده است، اما کاخ سفید میتواند از اجرای تعهدات مطرح شده توسط رئیسجمهور قبلی صرفنظر کند. بلینکن افزود: «اما خوشبختانه، بیش از 20 کشور دیگر نیز وجود دارند که تضمین امنیتی به کییف دادهاند. »
ترامپ: روسیه به دلیل ضعف دولت بایدن عملیات نظامی خود را آغاز کرد
دونالد ترامپ، نامزد پست ریاست جمهوری آمریکا روز گذشته، جمعه، در نشست ملی حزب جمهوریخواه ابراز عقیده کرد که روسیه به دلیل مشاهده ضعف دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، عملیات نظامی خود در خاک اوکراین را آغاز کرد.
ترامپ گفت: «آنها دیدند که این افراد ناکارآمد هستند، پس از فرصت استفاده کردند.» به عقیده او، عامل تحریککننده آغاز درگیری نظامی خروج نیروهای آمریکا از افغانستان بود. او اتفاقات افغانستان را «فاجعهبار» خواند و یادآور شد که واشنگتن تسلیحاتی به ارزش 85 میلیارد دلار را در این کشور رها کرد.
ادعای ترامپ درباره ترس روسیه، چین و دیگر کشورها از او
دونالد ترامپ معتقد است که روسیه و چین از او میترسیدند و این مسئله به جلوگیری از آغاز درگیریها کمک میکرد. نامزد ریاست جمهوری آمریکا این اظهارات را در نشست ملی حزب جمهوریخواه در شهر میلواکی، ایالت ویسکانسین بیان کرد.
ترامپ به نقل از ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، گفت: «ویکتور اوربان این موضوع را به او گفت که روسیه از او (یعنی ترامپ) میترسید. چین از او میترسید، همه کشورها از او میترسیدند.»
ترامپ افزود که در دوران ریاست جمهوری او صلح حکمفرما بود و اکنون دنیا «در حال انفجار» است. به گفته ترامپ، کشورهای دیگر به دلیل ترس از واکنش او درگیریها را آغاز نمیکردند.
در همان نشست، چهل و پنجمین رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که در صورت انتخاب مجدد، قصد دارد روابط بین واشنگتن و پیونگیانگ را بهبود بخشد.
وزیر دفاع انگلیس احتمال حملات با سلاحهای غربی در خاک روسیه را تأیید کرد
جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا در مصاحبه رادیویی اعلام کرد که حملات به عمق خاک روسیه با استفاده از سلاحهایی که غرب به اوکراین تحویل داده است، منتفی نیست.
او گفت: «این احتمال که اوکراینیها به اهدافی در خاک روسیه حمله کنند، را منتفی نمیدانیم، اما این تصمیم باید توسط خود اوکراینیها گرفته شود و البته در چارچوب قوانین و مرزهای حقوق بینالملل بشردوستانه باشد.»
روز گذشته ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین برای چهارمین اجلاس جامعه سیاسی اروپا به انگلیس سفر کرد. او قصد دارد دیدارهای دوجانبهای انجام دهد و توافقات جدید امنیتی را امضا کند. به ویژه، زلنسکی برنامهریزی کرده تا با شاه چارلز سوم و نخستوزیر این کشور، کییر استارمر، دیدار کند.
یک روز پیش از آن، چارلز سوم خطاب به کابینه دولت تاکید کرد که دولت جدید کارگری بریتانیا همچنان به حمایت کامل از کییف ادامه خواهد داد و نقش پیشرو در فرآیند عضویت اوکراین در ناتو ایفا خواهد کرد.
پیش از این، استارمر که به تازگی ریاست دولت انگلیس را به عهده گرفته، روسیه را تهدیدی برای نسلها نامید و از ناتو خواست تا هزینههای نظامی خود را افزایش دهد.
زلنسکی: لهستان تصمیم به تسریع در تحویل اف-16 به اوکراین گرفته است
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که لهستان تصمیم گرفته است که تحویل هواپیماهای F-16 به کییف را تسریع میکند، اما جزئیاتی در این باره ارائه نکرد.
زلنسکی گفت: «امروز ما تصمیم مثبتی از طرف دولت لهستان در مورد یک موضوع خاص دیدیم که به اوکراین اجازه میدهد هواپیماهای F-16 را سریعتر دریافت کند.»
دولت لهستان هنوز به اظهارات زلنسکی واکنشی نشان نداده است.
با این حال، خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع نزدیک به وزارت دفاع لهستان اعلام کرد که این تصمیم شامل هواپیماهای F-16 ارتش لهستان نمیشود و این هواپیماها همچنان در این کشور باقی میمانند. به گفته این منبع، موضوع در خصوص کمک در مسائل لجستیکی و به ویژه حمل و نقل هواپیماها از دیگر متحدان است.
پیش از این، رئیسجمهور اوکراین در مصاحبهای با شبکه BBC از این مسئله شکایت کرد که جنگندههای F-16 وعده داده شده توسط غرب هنوز به اوکراین نرسیدهاند.
زلنسکی: اوکراین نمیتواند تمام سرزمینهای از دست رفته خود را با زور بازگرداند
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اعتراف کرد که بازپسگیری تمامی سرزمینهای از دست رفته برای کشورش ممکن نیست.
او این موضوع را در مصاحبه اختصاصی خود با شبکه بریتانیایی BBC بیان کرد. زلنسکی بار دیگر از رهبران غربی خواست تا ارسال تسلیحات به ارتش اوکراین را افزایش دهند و همچنین بر مسکو فشار آورند تا عملیات نظامی خود را متوقف کرده و بر سر میز مذاکره بنشینند.
زلنسکی گفت: «این به این معنا نیست که تمام سرزمینها با زور بازپسگرفته خواهند شد. من فکر میکنم که قدرت دیپلماسی میتواند در این خصوص کمک کند.»
در این اواخر، رئیسجمهور اوکراین چند بار درباره مذاکرات با روسیه صحبت کرده است. به عنوان مثال، در اواسط جولای، زلنسکی در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که نمایندگان روسیه باید در دومین کنفرانس برای حل و فصل درگیری در اوکراین شرکت کنند. او گفت که برنامهریزی برای برگزاری نشست صلح تا نوامبر به پایان خواهد رسید.
اوربان تصمیم گرفته گامهای بعدی در حل بحران اوکراین را مخفی نگه دارد
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان اعلام کرد که گامهای بعدی مأموریت این کشور در حل بحران اوکراین در چارچوب ابتکار صلح، مخفی نگه داشته خواهد شد و تنها پس از انجام آنها فاش خواهد شد.
نخستوزیر در یک برنامه رادیویی توضیح داد که دلیل این تصمیم، «احتیاط موجه» است. به نظر او، مأموریت صلح مخالفان زیادی دارد و اگر بتوان از پیش دانست که گام بعدی چه خواهد بود، بسیاری از آن مخالفت خواهند کرد. اوربان گفت: «هر روز با کسی درباره امکان، موضوع دقیق یا ابتکارات جدید و جدید مذاکره میکنم.»
وزیر خارجه مجارستان ممنوعیت ارسال نفت روسیه توسط اوکراین را اقدامی غیردوستانه خواند
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان اعلام کرد که بوداپست ممنوعیت ارسال نفت از روسیه به این کشور توسط اوکراین را اقدامی غیر دوستانه میداند.
او روز جمعه در گفتگو با خبرنگاران گفت: «ما به مقامات اوکراینی اعلام کردیم که این تصمیم غیرقابل فهم، غیرقابل قبول و غیر دوستانه است.»
سییارتو قصد دارد این موضوع را در شورای وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در روز دوشنبه، 22 جولای، مطرح کند. به نظر او، عجیب است که کشوری که سعی به عضویت اتحادیه اروپا درآید، در تامین انرژی دو کشور عضو این اتحادیه خلل وارد میکند.
این دیپلمات همچنین یادآور شد که تصمیم اوکراین در مورد ممنوعیت ترانزیت نفت روسیه توسط شرکت «لوکاویل» غیرقانونی است، زیرا تحریمهای بروکسل شامل تحویل نفت از طریق شاخه جنوبی خط لوله «دوروژبا» به مجارستان و اسلواکی نمیشود. بنابراین، هر دو کشور میتوانند از نفت روسیه استفاده کنند.
کرملین: وضعیت مسدود شدن ترانزیت نفت توسط اوکراین به روسیه بستگی ندارد
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه در یک نشست خبری اعلام کرد که روسیه با شرکتهای اوکراینی که ترانزیت نفت روسیه از طریق خط لوله «دوروژبا» را فراهم میکنند، تماس نخواهد گرفت.
او گفت: «من فکر نمیکنم که ما امکان تماس با شرکتهای اوکراینی که امکان ترانزیت را فراهم میکنند، را داشته باشیم.» به عقیده پسکوف، این تصمیم توسط اوکراین در سطح فنی اتخاذ نشده، بلکه یک تصمیم سیاسی بوده است.
سخنگوی کرملین اعلام کرد که وضعیت ممنوعیت استفاده از این خط لوله برای دو کشور اسلواکی و مجارستان بحرانی است، با این حال او یادآور شد که روسیه هیچ تأثیری بر این شرایط نمیتواند داشته باشد.
یک روز قبل اوکراین تحویل نفت شرکت «لوکاویل» روسیه به اسلواکی و مجارستان را متوقف کرد. با این حال، کشورهای مذکور اعلام کردند که نفت از طریق ترانزیتهای دیگر به آنها میرسد.
پیش از این، خبرگزاری بلومبرگ از تمایل اتحادیه اروپا برای تمدید توافق ترانزیت گاز از روسیه از طریق اوکراین خبر داده بود. به گفته منابع، طرف اوکراینی ممکن است از این برنامه به دلیل منافع مالی قابل توجه آن حمایت کند.
نماینده سابق پارلمان اوکراین به قتل رسید
ایرینا فاریون، نماینده سابق پارلمان اعلای اوکراین که به داشتن تمایلات ضدروسی تند مشهور بود، روز جمعه پس از سوءقصد به جانش در بیمارستان درگذشت و تلاشهای پزشکان نتوانست جان او را نجات دهد.
به گفته مقامات مسئول، جستجو برای یافتن فرد مهاجم همچنان ادامه دارد. گزارشها حاکی از آن است که فرد تیرانداز دستکش به دست داشته و اسلحه او دارای صدا خفهکن بوده و این فرد بیش از یک هفته در اطراف خانه نماینده سابق در کمین بود.
علت قتل فاریون طبق نظریه وزیر کشور اوکراین
ایگور کلیمینکو، وزیر کشور اوکراین شب گذشته چندین فرضیه اصلی برای قتل ایرینا فاریون، نماینده سابق پارلمان را مطرح کرد. او در کانال تلگرام خود نوشت: «فرضیههای اصلی که در حال حاضر مورد بررسی قرار میگیرند شامل کینه شخصی و فعالیتهای اجتماعی-سیاسی خانم فاریون هستند. ما احتمال قتل سفارش شده را نیز رد نمیکنیم.»
وزیر کشور اضافه کرد که اطلاعات عملیاتی جمعآوری شده و در حال بررسی است و هنوز زود است که جزئیات را فاش کنیم.
خانم ایرینا فاریون به خاطر اظهارات تند خود علیه ساکنان روسیزبان اوکراین شناخته شده بود. او در سال 2018 و مدتها قبل از شروع درگیری نظامی در اوکراین، از اوکراینیها خواست به هر روسیزبان «تودهنی» بزنند. او در سال 2019، در برنامهای تلویزیونی اعلام کرد که ساکنان روسیزبان کشور «برده و اشغالگر» هستند.
علاوه بر این، او حتی چندین بار خواستار اعمال خشونت علیه کودکانی شد که به زبان روسی صحبت میکنند. به عنوان مثال، در ژانویه سال 2023، او در برنامهای تلویزیونی با افتخار گفت که به نوه سه ساله خود میآموزد که در مهدکودک به کودکانی که به زبان روسی صحبت میکنند، ضربه بزند.