به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نسخه قرآن خطی مذهب؛ مرصع و نفیس کتابت شده به خط علی نقی اصفهانی در سال ۱۲۶۶ هجری قمری که از سوی خانواده مرحوم آزاده به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهدا شده است، با حضور جمعی از اندیشمندان و مسئولان دانشگاه تهران در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران رونمایی شد.
قرآن نفیس اهدایی خانواده مرحوم دکتر آزاده به کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، یک نسخه قرآن خطی مذهب؛ مرصع و نفیس کتابت شده به خط علی نقی اصفهانی در سال ۱۲۶۶ هجری قمری در زمان ناصرالدین شاه قاجار است که تیر ۱۴۰۳ توسط خانواده مرحوم دکتر محمدجواد آزاده به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهدا شد. این جلد کلام الله مجید در سال ۱۳۳۹ از جانب مرحوم حاج آقا مهدی آزاده به پسرشان مرحوم دکتر محمدجواد آزاده به مناسبت فارغالتحصیلی از دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان اهدا و از ایشان درخواست شده تا در معالجه مستمندان بدون نظر به منافع مادی بکوشند و شرافت نفس و سود معنوی را بر مادیات مقدم دارند.
در آغاز این مراسم، دکتر فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران با تقدیر از اقدام خانواده مرحوم آزاده برای اهدای قرآن نفیس به دانشگاه تهران، گفت: درخواست ما از مردم این است که چنانچه اینگونه آثار نفیس ونسخ خطی را دارند، آنها را به کتابخانه دانشگاه تهران بسپارند تا از این میراث فرهنگی و تاریخی در شرایط مطلوب نگهداری شده و برای تحقیق در اختیار محققان قرار گیرد.
وی افزود: این آثار اهدایی به صورت امانت نزد کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نگهداری میشوند و اهداءکنندگان هر زمان بخواهند میتوانند به این آثار دسترسی داشته باشند.
در بخش دیگری از مراسم، دکتر علیاکبر موسوی موحدی، استاد ممتاز دانشگاه تهران ضمن تقدیر از عمل نیکوکارانه خانواده مرحوم دکتر آزاده، گفت: قرآن کتاب واژهها نیست، قرآن کتاب هدایت است و ذات آن نور است و این نور وارد ضمیر کسی میشود که با آن نور سنخیت داشته باشد و این نور در ضمیر مرحوم آزاده و پدر بزرگوارشان جریان داشته است و همانگونه که در متن شریف آمده است این کتاب پارسیان را هدایت میکند.
استاد تمام دانشگاه تهران با اشاره به رونمایی از این اثر نفیس، گفت: باید با انتشار صحیح این رویداد به ترویج این سنت حسنه کمک کنیم و این اقدام نیکوکارانه را در سطح کشور، منطقه و جهان منتشر نمائیم.
حجتالاسلام والمسلمین منصور مرادی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز گفت: قرآن کتابی برای تمام عصرها و نسلهاست و میتواند پاسخگو در همه ابعاد زندگی باشد.
وی توجه به جلوههای بصری و هنری در انتشار و تهیه قرآن را مورد تاکید قرار داد و گفت: در تهیه قرآن حتماً به جلوههای بصری و هنری، ترجمه و کتابت توجه کنید.
دکتر احمد نوربخش، استاد پیشکسوت دانشگاه تهران که خود مجموعهای نفیس را به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهدا کرده است در این مراسم با اشاره به اهدای قرآن نفیس از سوی مجید آزاده فرزند مرحوم محمد جواد آزاده، گفت: امیدوارم با اهدای آن به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، عموم مردم نیز از داشتههای علمی این قبیل آثار بهرهمند شوند.
سخنران پایانی این مراسم رونمایی نیز دکتر زهیر طیب، رئیس انجمن علمی تصحیح و تحقیق نسخههای خطی ایران بود که به بررسی ویژگیهای هنری و تاریخی این اثر نفیس پرداخت.
دکتر طیب با تقدیر از فرزنده مرحوم دکتر آزاده برای اهدای این اثرنفیس به دانشگاه تهران، گفت: از همه خانوادههایی که نسخههای خطی در منازل خود دارند درخواست میکنیم که با اهدای کتاب به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، در حفظ و نگهداری فرهنگ و هنر ایرانی اهتمام داشته باشند تا از آثار خطی که در اختیارمان است نگهداری صحیح به عمل آوریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: این اثر نفیس دارای ویژگیهای برجسته هنری است و هنرهایی همچون تذهیب، مرصع و … در آن بکار برده شده است.
وی وحدت نگارش را یکی دیگر از ویژگیهای این قرآن نفیس برشمرد و افزود: نحوه نگارش و خط کتابت بیانگر این است که مصحف به یکباره نوشته شده است.
دکتر طیب گفت: از نظر مقطع تاریخی نیز در این اثر شاهد دو سنت نگارش دوره صفویه و قاجاریه هستیم.
وی همچنین ضمن بررسی ابعاد و قطع این اثر نفیس، به مرغوبیت نوع کاغذ آن اشاره کرد و گفت: با توجه به گذشت نزدیک به ۲۰۰ سال، این کتاب هنوز سالم است و این نشان میدهد که علاوه بر انتخاب نوع کاغذ، اثر توسط خانواده آزاده به خوبی نگهداری شده و سالم باقی مانده و آسیب جدی ندیده است.