گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: وزارت اقتصاد رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کسری بودجه این کشور در ماه سپتامبر به 8.8 میلیارد شِکل (2.34 میلیارد دلار) رسیده است. این افزایش کسری همزمان با شدت گرفتن جنگ علیه نوار غزه و گسترش دامنه آن به لبنان و دیگر جبههها رخ داده است.
کسری بودجه 8.5 درصدی در ۱۲ ماه گذشته
بر اساس گزارشهای منتشرشده، کسری بودجه در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر به 8.5 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) رسیده است که در مقایسه با 8.3 درصد در دوره مشابه منتهی به آگوست، افزایش قابل توجهی نشان میدهد. این رقم بسیار بالاتر از هدفگذاری سالانهای است که وزیر دارایی رژیم اسرائیل، بتسلئل اسموتریچ، برای سال ۲۰۲۴ تعیین کرده بود؛ هدفی که معادل 6.6 درصد بود.
تأثیر هزینههای نظامی بر افزایش کسری بودجه
یکی از اصلیترین دلایل افزایش کسری بودجه به 8.5 درصد، بالا رفتن هزینههای نظامی و غیرنظامی به منظور تأمین مالی جنگ بوده است. در حال حاضر این کشور برای ششمین ماه متوالی، کسری بودجهای فراتر از هدف سالانه تعیینشده را تجربه میکند. لازم به ذکر است که کسری بودجه اسرائیل در سال ۲۰۲۳ معادل 4.2 درصد بود و دولت قصد داشت آن را در سال ۲۰۲۴ به 4 درصد کاهش دهد. اما با توجه به شرایط فعلی، رسیدن به این هدف دشوار به نظر میرسد.
هزینههای جنگ و پیشبینیهای بانک مرکزی
هزینههای جنگ که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، تاکنون از ۱۰۳ میلیارد شِکل (27.35 میلیارد دلار) فراتر رفته است. با این وجود، بانک مرکزی اسرائیل پیشبینی کرده که کسری بودجه تا پایان سال جاری به 7.5 درصد از تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا کند.
افزایش درآمدهای مالیاتی در سال ۲۰۲۴
در کنار افزایش کسری بودجه، وزارت مالیه اعلام کرده که درآمدهای مالیاتی در ماه سپتامبر ۹.۶ درصد رشد داشته است. همچنین طی نه ماه اول سال ۲۰۲۴، این درآمدها ۲.۶ درصد افزایش یافتهاند که این موضوع میتواند بخشی از هزینههای فزاینده جنگ را جبران کند.