آخرین اخبار:
کد خبر:۱۱۸۵۳۳۹

فتح الله گولن که بود؟ مرگ رهبر جریان گولن و منتقد سرسخت اردوغان+فیلم

فتح‌الله گولن، شخصیت سیاسی برجسته ترکیه‌ای و رهبر جنبش گولن، یکشنبه شب به وقت محلی در سن ۸۳ سالگی در آمریکا به علت عارضه قلبی درگذشت. او از منتقدان اصلی سیاست‌های رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بود و سال‌ها در تبعید خودخواسته در آمریکا زندگی می‌کرد.
محمد مهدی رضائی

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری دانشجو، فتح‌الله گولن، شخصیت سیاسی برجسته ترکیه‌ای و رهبر جنبش گولن، یکشنبه شب به وقت محلی در سن ۸۳ سالگی در آمریکا به علت عارضه قلبی درگذشت. او از منتقدان اصلی سیاست‌های رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بود و سال‌ها در تبعید خودخواسته در آمریکا زندگی می‌کرد.

زندگی و فعالیت‌های فتح‌الله گولن
فتح‌الله گولن در ۲۷ آوریل ۱۹۴۱ در استان ارزروم ترکیه به دنیا آمد. وی تا دهه ۱۹۸۰ به عنوان یک امام فعال در کشورش شناخته می‌شد. او نویسنده کتاب‌های متعددی در زمینه‌های مختلف از جمله اسلام، فقه و نظام آموزشی بود. کتاب‌های او که بیشتر بر عدالت اجتماعی و گفت‌وگوی ادیان متمرکز بود، توجه زیادی را به خود جلب کرد و به عنوان یک چهره تاثیرگذار در بحث‌های مذهبی و اجتماعی شناخته شد.

مهاجرت به آمریکا
گولن در سال ۱۹۹۹ به آمریکا مهاجرت کرد. دلیل اولیه این مهاجرت درمان بیماری‌های جسمی او بود، اما به دلیل حکم تعقیب قضایی که در ترکیه علیه او صادر شده بود، نتوانست به کشورش بازگردد و در آمریکا ماندگار شد. وی در ملکی در پنسیلوانیا به صورت تقریباً منزوی زندگی می‌کرد و کمتر در محافل عمومی حضور داشت.

دولت ترکیه گولن را به دخالت در کودتای نافرجام ۲۰۱۶ متهم کرد، اما گولن این اتهام را رد و کودتا را یک "رسوایی" توصیف کرد. در سال ۲۰۱۷، دولت ترکیه تابعیت او را سلب کرد.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
 
1x
کد ویدیو

روابط فتح‌الله گولن با اردوغان
جنبش وابسته به گولن در آغاز با حزب عدالت و توسعه اردوغان روابط دوستانه‌ای داشت، اما به مرور زمان این روابط به رقابت و مخالفت تبدیل شد. گولن از طرفداران جدی جدایی دین از دولت بود، و در این زمینه دیدگاه‌های مشابهی با مصطفی کمال آتاتورک داشت.

شبکه گولن در خارج از ترکیه
فتح‌الله گولن در طول سال‌هایی که در آمریکا اقامت داشت، شبکه بزرگی از مدارس و موسسات تربیتی را در کشور‌های آسیای میانه و شرق اروپا مدیریت می‌کرد. دولت ترکیه بار‌ها از آمریکا درخواست استرداد او را کرد، اما واشنگتن به دلیل حمایت‌هایی که گمان می‌رود از سوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی‌آی‌ای) از او می‌شد، هیچ‌گاه حاضر به بازگرداندن او به ترکیه نشد.

فتح‌الله گولن، شخصیت تاثیرگذار سیاسی و مذهبی ترکیه، با وجود سال‌ها تبعید و دوری از وطن، نقش مهمی در تحولات سیاسی ترکیه و روابط این کشور با غرب داشت. درگذشت او پایان یک دوره مهم در تاریخ معاصر ترکیه و مبارزات سیاسی علیه رجب طیب اردوغان محسوب می‌شود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار