به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، سیده زهره برقعی در نشست خبری چهارمین همایش ملی کتاب سال بانوان که ظهر امروز در سالن جلسات جامعه الزهرا (س) برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد شهدای مقاومت اظهار کرد: بدون تردید هیچ مکتبی مانند اسلام نسبت به علم فراگیری دانش اهمیت قائل نشده است. اسلام تنها مکتبی است به قلم سوگند یاد میکند و در اولین آیاتش بحث علم و تعلیم را به خداوند نسبت میدهد.
وی افزود: پیامبر اکرم (ص) میفرماید: هرگاه مؤمن بمیرد و یک برگه که روی آن علمی نوشته شده باشد از خود بر جای گذارد، روز قیامت آن برگه پرده میان او و آتش میشود و خداوند به ازای هر حرفی که روی آن نوشته شده، باغی هفت برابر پهناورتر از دنیا به او میدهد».
مدیر جامعه الزهرا (س) بیان کرد: انقلاب اسلامی ایران زمینه رشد و پیشرفت علمی بانوان را در عرصههای مختلف ایجاد کرده و کتاب سال بانوان فرصت مناسبی برای نقش آفرینی علمی و پژوهشی بانوان است چرا که کتاب صرفا یک منبع انتقال اطلاعات نیست بلکه یک ابزاری است برای شکل دهی به تفکر استراتژی آینده پژوهی است.
وی اظهار کرد: نگاه اسلام به حقوق زن و خانواده یک نگاه تمدنی و قابل ارایه در زمان حاضر است بنابراین شکل گیری و توسعه این تمدن اسلامی به این بستگی دارد که چه اندازه به پژوهشهای بانوان اهمیت بدهیم و برای آن سرمایه گذاری کنیم.
برقعی با بیان اینکه حمایت از آثار پژوهشی بانوان، شناسایی ظرفیت پژوهشی بانوان، تقویت توان پژوهشی بانوان از اهداف همایش کتاب سال بانوان است، گفت: امیدواریم که بتوانیم در این همایش با گردهمایی پژوهشگران، نقش تمدن سازی بانوان را در تولید علم و اشتراک گذاری پژوهش هایشان یک گام موثر برداریم.
صدیقه شاکری معاون پژوهش جامعه الزهرا (س) نیز در این نشست ضمن تبریک ولادت حضرت زینب (س) عنوان کرد: این بانوی مجاهده اسوه صبر و استقامت بود و همه خطبای عالم سرگشته و حیران خطبههای به هم ریزنده اساس و بنیان ظلم و ستم ایشان هستند. حضرت زینب (س) ماجرای نیمروز کربلا را ابدی کرد و به تنهایی جنگی پس از جنگ دیگر را برپاکرد.
وی با اشاره به اهداف برگزاری این همایش بیان کرد: زمینه سازی از جهت تحقق گامهای موثر علمی جامعه بانوان، حمایت از آثار پژوهشی بانوان، شناسایی ظرفیت پژوهشی و تقویت توان پژوهشی و نوشتاری بانوان، زمینه سازی مشارکت به پژوهشگران بانوان در تولید علم گسترش مرزهای دانش از جمله اهداف این همایش است.
معاون پژوهش جامعه الزهرا (س) با اشاره به اینکه ۸۶۶ اثر دریافت شده است، تصریح کرد: ۸۳۵ اثر تایید و ۳۱ (۱۱ کتاب و ۲۰ مقاله) اثر به دلیل ثبت نام خارج از مهلت مقرر مردود شدند.
وی با بیان اینکه این همایش در سه بخش کتاب، رساله و مقاله برگزار شد، اظهار کرد: ۳۸۶ اثر در بخش مقاله، ۵۸ اثر در بخش رساله و ۳۹۱ اثر در بخش کتاب به دبیرخانه همایش راه یافت.
شاکری یادآور شد: از کل آثار ارسالی به این دوره از همایش ۳۴۸ اثر از سوی اشخاصی حقیقی و ۲۲ اثر از سوی اشخاص حقوقی (انتشارات) ارسال شده بود همچنین در بخش ویژه نیز ۲۰ اثر از سوی آقایان و ۳۲۸ اثر از سوی بانوان دریافت شد که تعداد آثار دریافتی از سوی بانوان بسیار چشمگیر است.
وی اضافه کرد: از تعداد طلاب شرکت کننده در این همایش ۱۱۳ نفر از طلاب در حال تحصیل و ۱۲۹ نفر از طلاب فارغالتحصیل هستند که شامل ۵۸ طلبه سطح دو، ۱۰۸ طلبه سطح سه و ۷۶ طلبه سطح چهار بودند.
معاون پژوهش جامعه الزهرا در رابطه با آمار تفکیکی شرکت کنندگان دانشگاهی گفت: ۷۲ دانشجوی در حال تحصیل و ۱۹۵ فارغالتحصیل دانشگاهی شرکت کردند که ۱۷۴ نفر در مقطع دکتری، ۶۱ نفر در مقطع کارشناسی ارشد، ۲۸ نفر در مقطع کارشناسی و ۴ نفر در مقطع کاردانی بودند.
وی با اشاره به رشد سه برابری آثار دریافتی اظهار کرد: بیشترین آثار محور ویژه زن و خانواده، رشته تفسیر و علوم حدیث و رشته اخلاق، عرفان، منطق و فلسفه بوده است.
شاکری تأکید کرد: ثبت نام پنجمین همایش کتاب سال بانوان از پنجم فروردین ۱۴۰۴ آغاز میشود که باتوجه به برنامهریزیهای انجام شده پنجمین دوره در سطح بین المللی برگزار خواهد شد.
بتول زاهدی، دبیر علمی این همایش نیز عنوان کرد: تاریخ از زمانی که قلم آفریده شده و به وسیله آن توانستیم اندیشه اندیشههای ناب دینی و معرفتی را به صورت تحریر و کتابت در بیاوریم، آغاز شد.
وی با تاکید بر ارتقا چشمگیر سطح آثار ارسالی از لحاظ کمی و کیفی گفت: در بررسی آثار پنج مرحله ارزیابی صورت گرفته است که در مرحله اول کد گذاری، در مرحله دوم بازرسی پیش اجمالی، در مرحله سوم ارزیابی اجمالی و مرحله چهار ارزیابی تفصیلی صورت گرفت. گروههای کمیته علمی به دو صورت فردی و تیمی آثار را بررسی میکردند.
دبیر علمی این همایش اظهار کرد: در این دوره از همایش با استفاده از بانک اطلاعاتی که از همایش اول وجود داشت مجمع بانوان مولف تشکیل شد تا از ظرفیت و استعدادهای آنان استفاده شود.
وی گفت: در طول برگزاری همایش پیش نشستهایی با موضوع «کتاب تولید دانش و آثار ماندگار بانوان طلبه» و «فرصتها و چالشهای استفاده از هوش مصنوعی در تألیفات» و کارگاه «آموزش تبدیل پایاننامه به کتاب» برگزار شد.
زاهدی اضافه کرد: در پنجمین همایش کتاب سال بانوان آثار صوتی نیز پذیرش میشود همچنین پیشنهاد شده است که محور ویژه پنجمین دوره این همایش «زن خانواده و مقاومت» باشد.
وی با اشاره به اینکه ۲۸ اثر برگزیده شدند، تصریح کرد: ۷ اثر در رتبه اول تقدیر میشوند که ۶ اثر حوزوی_ دانشگاهی هستند که نشان از جهش و رشد آثار حوزوی است. ۱۶ اثر در بخش شایسته تقدیر و ۵ اثر در بخش شایسته تحسین قرار دارند.
دبیر علمی همایش در پایان افزود: مراسم اختتامیه ۶ آذر ۱۴۰۳ در سالن بیداری اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها برگزار میشود.