به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، شب گذشته، یکشنبه، اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، قبلاً در مورد عواقب حملات به خاک روسیه با استفاده از تسلیحات دوربرد آمریکایی هشدار داده است. زاخارووا تأکید کرد: «رئیسجمهور پوتین قبلاً گفته که چنین اقدامی به این معنا خواهد بود که کشورهای عضو ناتو با روسیه در حال جنگ هستند.»
در همان روز، روزنامه "نیویورک تایمز" گزارش داد که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد ATACMS برای حمله به خاک روسیه را مجاز دانسته است. در این گزارش آمده است: «برخی مقامات آمریکایی ابراز نگرانی کردهاند که استفاده اوکراین از این موشکها در خاک روسیه ممکن است رئیسجمهور روسیه، را به انجام اقدامات تلافیجویانه وادار کند و علیه ایالات متحده و متحدانش وارد عمل شود. با این حال، برخی دیگر از مقامات آمریکایی این نگرانیها را اغراقآمیز دانستهاند.»
بعد از آن، روزنامه "فیگارو" نیز به نقل از منابع خبری خود گزارش داد که فرانسه و بریتانیا نیز اجازه دادهاند تا اوکراین از موشکهای دوربرد تاکتیکی SCALP و Storm Shadow برای چنین حملاتی استفاده کند. به ادعای این روزنامه، این تصمیم ظاهراً در پاسخ به اقدام غیرمنتظره روسیه مبنی بر استفاده از نیروهای کره شمالی در درگیریها گرفته شده است. با این حال، هنوز هیچ تأییدیه رسمی از سوی واشنگتن، پاریس یا لندن در این خصوص ارائه نشده است.
این در حالی است که واکنشهای منفی به این تصمیم از هم اکنون آغاز شده است. ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و یکی از مشاورین دونالد ترامپ، در واکنش به تصمیم جو بایدن در این خصوص اظهار نظر کرده و در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «این واقعیت دارد؛ لیبرالها عاشق جنگ هستند.»
در همان روز، جان میرشایمر، تحلیلگر برجسته سیاسی و استاد دانشگاه شیکاگو ابراز عقیده کرد که دولت جو بایدن قصد دارد بهطور فعال از اوکراین حمایت کند تا در صورت شکست نظامی اوکراین، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، تحت فشار قرار گیرد. او معتقد است که دموکراتها تا پایان دوره بایدن به حمایت مالی از اوکراین ادامه خواهند داد تا نیروهای مسلح اوکراین بتوانند حداقل تا مراسم تحلیف ترامپ در 20 ژانویه مقاومت کنند.
در این رابطه، سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون در اواسط نوامبر اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد تمام تسلیحات وعده دادهشده به اوکراین را قبل از پایان دوره بایدن تحویل دهد. او تأکید کرد که برخی تجهیزات در روزها و هفتههای آینده به اوکراین ارسال خواهند شد، در حالی که تحویل برخی دیگر ممکن است ماهها طول بکشد.
آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین نیز به نوبه خود تاکید کرد که دولت بایدن تمام کمکهای وعده دادهشده را تا پایان دوره ریاستجمهوری خود تحویل خواهد داد.
پیشتر پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون گفته بود که ایالات متحده 9.3 میلیارد دلار کمک مالی تصویب شده برای اوکراین را در اختیار دارد. او تأکید کرد که آمریکا تلاش خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که اوکراین همه تجهیزات لازم را دریافت کند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به نهصد و نود و نهمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ جونیور: آمریکا به دنبال آغاز جنگ جهانی است
دونالد ترامپ جونیور، پسر رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، شب گذشته هشدار داد که دولت جو بایدن با اجازه دادن به اوکراین برای حمله به عمق خاک روسیه، به دنبال آغاز یک درگیری جهانی است.
او در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «به نظر میرسد مجتمع صنایع نظامی میخواهد مطمئن شود که پیش از اینکه پدرم فرصت برقراری صلح و نجات جان انسانها را پیدا کند، جنگ جهانی سوم آغاز شده باشد.»
او همچنین خواستار توقف هزینههای میلیاردی از پلو مالیات دهندگان آمریکایی برای حمایت مالی و نظامی از مقامات کییف شد.
واکنش سفارت چین به تصمیم بایدن برای حملات به خاک روسیه
سخنگوی سفارت چین در واشنگتن، لیو پنگیوی، بامداد امروز، دوشنبه، اعلام کرد که مقامات پکن بشدت مخالف هرگونه اقدامی هستند که منجر به تشدید درگیری اوکراین و افزایش تنشها شود. این اظهار نظر در پاسخ به درخواست خبرنگاران برای واکنش به تصمیم جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، برای استفاده از موشکهای بالستیک دوربرد ATACMS به منظور حمله به خاک روسیه بیان شد.
وی گفت: «مواضع چین در قبال بحران اوکراین کاملاً شفاف و پایدار است. پکن متعهد به ترویج مذاکرات صلح است و با هر اقدامی که منجر به افزایش تنشها و تشدید وضعیت در منطقه شود، مخالف است.»
این دیپلمات چینی بر لزوم حل و فصل دیپلماتیک و مسالمتآمیز بحران اوکراین تأکید کرد و افزود: «به جای شعلهور کردن آتش جنگ و دامن زدن به درگیری، طرفهای علاقه مند باید شرایط لازم برای حل سیاسی بحران اوکراین از طریق گفتوگو و مذاکره را فراهم کرده و تلاشهای عملی برای حفظ صلح انجام دهند.»
مادورو تصمیم استفاده از تسلیحات دوربرد علیه روسیه را «دیوانگی» خواند
نیکولاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، تصمیم ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا برای استفاده از تسلیحات دوربرد خود برای حمله به عمق خاک روسیه را دیوانگی محض توصیف کرد.
او در سخنرانی خود در اختتامیه کنگره بلوک تاریخی بولیواری قرن بیست و یکم گفت: «دولتهای ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا به تازگی اجازه استفاده از موشکهای دوربرد خود برای حمله به روسیه، خواهر ما، را صادر کردهاند. ظاهراً امپریالیسم آمریکا وارد مرحله دیوانگی و انتقامجویی شده و به عواقب اقدامات خود فکر نمیکند.»
مادورو همچنین تأکید کرد که ونزوئلا بخشی از جهان چندقطبی در حال شکلگیری است و تلاش میکند آمریکای لاتین و کشورهای حوزه دریایکارائیب را از «چنگال استعمار امپریالیسم آمریکا و وابستگان اروپایی آن» رها سازد.
کیم جونگ اون: غرب از اوکراین به عنوان «گروه ضربت» علیه روسیه استفاده میکند
کیم جونگ اون، رئیس کره شمالی، اعلام کرد که ایالات متحده و غرب از اوکراین به عنوان «گروه ضربت» علیه روسیه بهره میگیرند. سخنان او در نشست افسران ارتش خلق کره توسط خبرگزاری مرکزی کره نقل شده است.
او گفت: «ما باید جنگ غرب علیه روسیه را که در آن ایالات متحده و متحدن اروپایی آن از اوکراین به عنوان گروه ضربت استفاده میکنند، به عنوان جنگی ببینیم که هدف آن افزایش تجربه عملی رزمی و گسترش دامنه مداخلات نظامی آنها در سایر مناطق جهان است.»
رهبر کره شمالی همچنین افزود: «تاجران جنگ همچنان به حمایت نظامی از اوکراین و اسرائیل ادامه میدهند و با این کار، کشورهای بیشتری را درگیر میکنند. بدین ترتیب بیثباتی افزایش یافته و خطر وقوع جنگ جهانی سوم بیشتر شده است. وضعیت جهان به مرزهای خطرناکی نزدیک شده است.»
فیلیپو: مجوز حملات به خاک روسیه امید برای صلح را تضعیف میکند
فلوریان فیلیپو، رهبر حزب «میهنپرستان» فرانسه ابراز عقیده کرده است که تصمیم جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، برای اجازه دادن به حملات به عمق خاک روسیه با موشکهای بالستیک تاکتیکی ATACMS ، تصمیمی از سوی جنگطلبان است که امیدها برای حل و فصل صلحآمیز بحران اوکراین را تضعیف میکند.
او گفت: «صدور مجوز برای حملات به خاک روسیه، تلاشی ناامیدانه برای آغاز جنگ جهانی سوم پیش از آغاز دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ در 20 ژانویه 2025 است.»
فیلیپو این تصمیم را «غیرمسئولانه و ناشی از تمایلات جنگطلبانه» فرادی دانست که آمادهاند هر اقدامی انجام دهند تا امیدها برای صلح در ارتباط با انتخاب ترامپ به ریاستجمهوری ایالات متحده را نابود کنند. وی افزود: «امیدواریم در این شرایط رویکردی منطقی غالب شود.»
مدودف: آمریکا در اوکراین سرمایهگذاری میکند تا سود و منابع بیشتری کسب کند
دمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه، اعلام کرد که ایالات متحده در تشدید درگیری نظامی میان روسیه و اوکراین سرمایهگذاری کرده است تا بتواند سود بیشتری از صادرات نفت، گاز طبیعی مایع و کودهای شیمیایی خود به کشورهای اروپایی به دست آورد.
مدودف در کانال تلگرام با اشاره به این مسئله، تاکید کرد: «تحریمهای ضدروسی باعث کمبود کالاهای اساسی در اروپا شده است و کشورهای اروپایی ناچار به خرید بیشتر از ایالات متحده شدهاند. در این رابطه در سال جاری، صادرات نفت آمریکا به اروپا دو برابر و صادرات گاز طبیعی مایع 181 درصد افزایش یافته است.
این مقام روس همچنین به منابع معدنی مناطق دونباس اشاره کرد و گفت: «ذخایر مواد معدنی در دونباس چندین برابر بیشتر از آن چیزی است که در اوکراین باقی مانده، و همین موضوع آمریکا را جذب کرده است.»
مدودف ادامه داد: «به همین دلیل، امروز زلنسکی تلاش میکند علاقه آمریکاییها به این درگیری را حفظ کند و دسترسی به منابع طبیعی را به معامله بگذارد.»
اتحادیه اروپا شرط لغو تحریمهای ضدروسی را پایان جنگ نامید
پیتر استانو، سخنگوی سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرد که تحریمها علیه روسیه، از جمله سختگیری در صدور روادید، ممکن است لغو شوند، اما این امر تنها پس از پایان درگیری نظامی در اوکراین امکانپذیر خواهد بود.
او به خبرنگاران گفت: «مسلماً مامی تصمیمات محدودکننده اتحادیه اروپا قابل بازنگری هستند. در مورد اقدامات اتخاذ شده علیه روسیه، این تحریمها میتوانند توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا بازنگری شوند، مشروط بر اینکه روسیه به نقض مداوم منشور سازمان ملل، حقوق بینالملل و تعهدات بینالمللی خود پایان دهد.»
رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، بارها تأکید کرده که عملیات نظامی ویژه در اوکراین کاملاً مطابق با منشور سازمان ملل و دفاع دفاع از خود انجام میشود.
وزیر دفاع آلمان خواستار آغاز گفتوگو با روسیه درباره اوکراین شد
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، اعلام کرد که از آغاز مذاکرات با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای حل و فصل بحران اوکراین، با وجود انتقادات از سوی متحدان ناتو و مقامات اوکراینی، حمایت میکند.
او در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ARD گفت: «ما باید همیشه تلاش کنیم که گفتوگو با روسیه را برقرار کنیم، اما همزمان باید به حمایت از اوکراین نیز ادامه دهیم.»
پیش از این، در تاریخ 15 نوامبر، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین برقرار کرد. کرملین اعلام کرد که این مکالمه به ابتکار طرف آلمانی انجام شد و در جریان آن تبادل نظر شفافی در خصوص درگیری اوکراین صورت گرفت.
نخستوزیر لهستان: هفتههای آینده برای اوکراین تعیینکننده خواهند بود
دونالد توسک، نخستوزیر لهستان، اعلام کرد که هفتههای آینده سرنوشت اوکراین و غرب را مشخص خواهند کرد. او در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) خود در این باره نوشت: «هفتههای آینده نهتنها برای درگیری در اوکراین، بلکه برای آینده کل اروپا بسیار تعیینکننده خواهند بود.»
نخستوزیر لهستان همچنین از کشورهای غربی به دلیل تماسهای تلفنی با ولادیمیر پوتین انتقاد کرد و افزود: «دیپلماسی تلفنی نمیتواند جایگزین حمایت واقعی غرب از اوکراین شود و اقدامی بی فایده است.»
شولتز: گفتوگوی تلفنی با پوتین مهم و مفصل بود
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان از گفتوگوی تلفنی خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دفاع کرده و آن را «مهم و مفصل» توصیف کرد. وی در جمع خبرنگاران گفت: «این مکالمه بسیار مفصل و البته مهم بود.»
شولتز افزود که این گفتوگو او را به این نتیجه رسانده است که موضع کرملین در مورد اوکراین همچنان بدون تغییر و اساسی باقی مانده است.
شولتز غیبت زلنسکی در نشست گروه 20 را چالشی جدی دانست
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، غیبت ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در نشست گروه 20 در ریودوژانیرو را چالشی جدی توصیف کرد.
طبق اطلاعات روزنامه "تاگساشپیگل"، شولتز به خبرنگاران آلمانی گفت: «نمیخواهم پنهان کنم که بسیار متأسفم که برخلاف نشستهای پیشین، زلنسکی به این دیدار دعوت نشده است.»
او یادآور شد که تلاش زیادی برای حضور زلنسکی در این نشست انجام داده بود، اما این تلاشها نتیجهای نداشت و این امر نشاندهنده چالش بزرگی است که پیش روی ما قرار دارد.
شرکت لاوروف در نشست سران گروه 20 در ریودوژانیرو
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، بامداد امروز، دوشنبه برای شرکت در نشست رهبران گروه 20 وارد فرودگاه ریودوژانیرو، پایتخت برزیل سفر کرده است. لاوروف ریاست هیئت روسی در این نشست بر عهده خواهد داشت.
لاوروف پیش از این اعلام کرده بود که تلاشهای غرب برای «اوکراینیسازی دستور کار» نشست گروه 20 با شکست مواجه شده است.
نشست گروه 20 در تاریخ 18 تا 19 نوامبر در پایتخت برزیل برگزار میشود و موضوع آن «ساخت جهانی عادلانه و سیارهای پایدار» خواهد بود.
رئیس پنتاگون: درگیری روسیه و اوکراین با مذاکرات پایان خواهد یافت
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، اعلام کرد که درگیری میان روسیه و اوکراین بالاخره از طریق مذاکرات حلوفصل خواهد شد.
وی در یک کنفرانس خبری در شهر داروین استرالیا اظهار داشت که کشورهای غربی خواهان آیندهای روشن برای اوکراین هستند، بهطوری که این کشور قادر باشد از منافع خود دفاع کند.
آستین گفت: «ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که اوکراین در بهترین موقعیت برای دفاع از منافع خود قرار دارد، هر طور که این درگیری در آینده حل شود. من همچنین معتقدم که در نهایت این مسئله از طریق مذاکرات حل خواهد شد.»
پیشتر، دیمیتری کولبا، وزیر امور خارجه سابق اوکراین، ابراز نگرانی کرده بود که اگر واشنگتن کییف را مجبور به پذیرش توافقی غیرمنصفانه کند، این امر میتواند به نارضایتی و شورشهای گسترده در اوکراین منجر شود.
درگیری نظامی در اوکراین، عملا جنگ بین آمریکا و روسیه است
یان ماژگوت، نماینده پارلمان اسلواکی و مشاور نخستوزیر این کشور، روبرت فیتسو، ابراز عقیده کرد که درگیری نظامی در اوکراین، در واقع درگیری میان روسیه و ایالات متحده است.
وی گفت: «عملیات نظامی کنونی در خاک اوکراین، عملاً یک رویارویی نظامی بین فدراسیون روسیه و ایالات متحده است. بنابراین، ما باید این وضعیت را بررسی کنیم و تمام تلاش خود را برای برقراری صلح در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهیم.»
این مقام دولتی اسلواکی ابراز امیدواری کرد که با آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده، صلح در اوکراین برقرار شود. او گفت: «من معتقدم که بلافاصله پس از انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، دولت جدید و رئیسجمهور جدید متوجه خواهند شد که تنها راه برقراری صلح در اوکراین از طریق روشهای دیپلماتیک است و نه نظامی و ما امیدواریم که سایر کشورها از تلاشهای صلحجویانه اسلواکی حمایت کنند.»