محمد بهرامی سیف الهی، نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگارسیاسی خبرگزاری دانشجو در پاسخ به پرسشی درباره اجرای طرح نشاندار کردن مالیاتها توسط سازمان امور مالیاتی و تاثیر آن بر توسعه مناطق کمتر برخوردار، گفت: سازمان امور مالیاتی با اخذ مصوبهای از هیئت وزیران این طرح را اجرایی کرده است. بر اساس این مصوبه، به مودیان مالیاتی مشمول تبصره ماده ۱۰۰ این اختیار داده میشود که محل هزینهکرد مالیات خود را تعیین کنند و از میان پروژههای اولویتدار در مناطق محروم، مقصدی برای مالیات خود برگزینند. این طرح تاکنون توانسته ۱۶ استان محروم را از عواید مالیاتی بهرهمند سازد و به پروژههای زیرساختی و عمرانی این مناطق کمک کند.
وی افزود : تاکنون ۱۲ هزار میلیارد از محل اجرای این طرح به پروژههای اولویت دار مناطق محرومت خصیص یافته که بالغ بر ۱.۱ همت از مالیاتهای مشاغل برای برای تامین مالی پروژههای تامین منابع آب (آبرسانی، کشاورزی و محیط زیست، آب و فاضلاب و ...) توسط مودیان انتخاب شده است.
بهرامی سیف الهی با اشاره به اهمیت شفافیت در نحوه توزیع و مصرف مالیاتها ادامه داد: مردم زمانی که خودشان قادر به انتخاب محل هزینهکرد مالیات باشند و بدانند که این منابع به پروژههای اولویتدار در مناطق نیازمند اختصاص پیدا میکند، حس مشارکت و اعتماد بیشتری پیدا میکنند. این امر، نه تنها در توسعه پایدار مناطق محروم موثر است، بلکه میتواند به افزایش درآمدهای مالیاتی کمک کند؛ چرا که افراد و کسبه احساس میکنند مالیاتشان در جهت بهبود شرایط جامعه هزینه میشود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با تاکید بر لزوم نظارت و شفافسازی بیشتر در زمینه مالیاتها بیان کرد: شفافیت یکی از مهمترین عواملی است که به عدالت اجتماعی کمک میکند. ما در کشور مشکلات متعددی در حوزه عدالت اجتماعی داریم و فاصله زیادی بین مناطق توسعهیافته و کمتر برخوردار وجود دارد. شفافیت مالیاتی میتواند این فاصله را کاهش داده و اعتماد مردم را نسبت به نظام مالیاتی افزایش دهد. متاسفانه، در گذشته شاهد فرارهای مالیاتی و سندسازی در قراردادها بودیم که نتیجهاش ضعف در تامین منابع مورد نیاز مناطق محروم بود.
بهرامی سیف الهی با ذکر تجربه برخی کشورها در بهبود شفافیت مالیاتی گفت: مثلاً در کشورهایی مانند گرجستان، با ایجاد شفافیت و مقابله با فساد، توانستهاند ظرف مدت کوتاهی از وضعیت نامطلوب اقتصادی خارج شوند و به جمع کشورهای توسعهیافته بپیوندند. در ایران نیز باید با این اقدامات و با نظارت مستمر و شفافیت بیشتر، مانع از سوءاستفادههای مالیاتی و دور زدن قانون شویم.
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی مجلس در پایان بر نقش مجلس در نظارت بر اجرای طرحهای مالیاتی تاکید کرد : در مجلس شورای اسلامی، وظیفه ماست که به طور مستمر از ابزارهای نظارتی برای پیگیری این طرحها استفاده کنیم و اطمینان حاصل کنیم که اجرای آنها به شکل دقیق و شفاف پیش میرود. طرح نشاندار کردن مالیاتها اگر با دقت و برنامهریزی مناسب اجرا شود، میتواند تاثیر عمیقی بر توزیع عادلانه منابع در مناطق محروم و کاهش فاصله بین مناطق داشته باشد.