به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ بنیاد ملی علم ایران (INSF) در راستای ارتقای بیشتر فعالیتهای پژوهشی و حمایت از نخبگان علمی کشور، روز پنجشنبه نشست ویژهای با حضور جمعی از اساتید برجسته، روسای دانشگاهها و معاونان پژوهشی موسسات علمی معتبر کشور برگزار کرد. این نشست به منظور اعطای کرسیهای پژوهشی و خوشههای پژوهشی چندتخصصی در مرکز همایشهای سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد.
در این گردهمایی، پژوهشگران و متخصصان از حوزههای مختلف علمی گرد هم آمدند تا با تبادل نظر و ارائه پیشنهادات، مسیرهای جدیدی برای توسعه و ارتقای کرسیهای پژوهشی و خوشههای چندتخصصی مشخص کنند. هدف اصلی این نشست، ترویج کرسیهای پژوهشی و انتقال دستاوردهای آنها به جامعه علمی و صنعتی کشور، همچنین ارتقای برنامههای بنیاد ملی علم ایران برای پیشبرد اهداف بلندمدت علمی کشور بود.
کرسی پژوهشی که در این نشست مورد توجه قرار گرفت، به عنوان یک اعتبار پژوهشی است که توسط بنیاد ملی علم ایران به پژوهشگران ممتاز و برجسته کشور اختصاص مییابد. این کرسیها به پژوهشگران این فرصت را میدهند تا برنامههای تحقیقاتی گسترده و راهبردی را در حوزههای علمی مختلف پیادهسازی کنند. این برنامهها شامل مجموعهای از پروژههای هدفمند و مبتنی بر نیازهای کشور هستند که در راستای پیشبرد علم و فناوری کشور به اجرا درمیآیند.
خوشه پژوهشی چندتخصصی که در این نشست نیز معرفی شد، به گروهی از پژوهشگران از رشتههای مختلف تعلق دارد که در قالب تیمهای تحقیقاتی همگرا و پیشرو، به تحقیق و توسعه در اولویتهای پژوهشی کشور میپردازند. این خوشهها متشکل از اعضای هیأت علمی دانشگاهها، پژوهشگران پسادکتری، دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد و حتی کارشناسان آزمایشگاهها هستند. این گروهها به مدت ۳ سال تحت حمایت بنیاد ملی علم ایران قرار میگیرند تا در پروژههای علمی و تحقیقاتی چندتخصصی فعالیت کنند.
علی محمد سلطانی، رئیس بنیاد ملی علم ایران، در این نشست تأکید کرد که هدف از ایجاد چنین کرسیها و خوشههایی، ایجاد فضای همکاری میان پژوهشگران از رشتههای مختلف علمی است. وی بیان کرد: باید پژوهشگران را از دورههای مختلف علمی کنار هم آورده تا بتوانیم به حل مسائل پیچیده و چالشهای چند وجهی کشور بپردازیم. این رویکرد میتواند منجر به گامهای بزرگتری در حل مشکلات ملی و ارتقای علم و فناوری کشور باشد.
سلطانی همچنین اشاره کرد که پیشرفتهای چشمگیر در زمینههای مختلف، به ویژه در حوزههایی همچون هوش مصنوعی و محیط زیست، از نتایج ارزشمند تلاشهای بیوقفه جامعه علمی کشور است. وی افزود: امروزه هوش مصنوعی در تمامی عرصههای کاری و علمی تأثیرات خود را گذاشته است و در حوزههای محیط زیست، شناسایی و کشف داروهای جدید، دانشمندان ایرانی سهم بسزایی داشتهاند.
وی در ادامه تصریح کرد که در سه سال آینده، بنیاد ملی علم ایران برنامههایی را برای توسعه و اثربخشی بیشتر کرسیهای پژوهشی و خوشههای چندتخصصی ارائه خواهد داد و در این راستا به دنبال تقویت همکاریها با بخشهای مختلف جامعه برای ترویج فرهنگ پژوهش و اهمیت آن در پیشرفت کشور است.
در بخش پایانی این نشست، تعدادی از صاحبان کرسیهای پژوهشی و خوشههای چندتخصصی سال ۱۴۰۳ به معرفی طرحهای تحقیقاتی و دستاوردهای خود پرداختند. این طرحها با هدف بهکارگیری دانش و تخصصهای مختلف در راستای اولویتهای پژوهشی کشور طراحی شده و انتظار میرود که در جهت پیشرفتهای علمی و فناوری کشور مؤثر باشند.
در مراسم اعطای کرسیهای پژوهشی و خوشههای چندتخصصی، همچنین افرادی چون محمود نیلی احمدآبادی، استاد گروه مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه تهران و رئیس سابق دانشگاه تهران، و سعید سمنانیان رئیس پژوهشکده علوم شناختی، حضور داشتند. در این مراسم، پژوهشگران برتر از جمله حجت نیز مورد تقدیر قرار گرفتند و کرسیهای پژوهشی و خوشههای چندتخصصی به آنها اهدا شد.
این نشست در نهایت نشاندهنده عزم راسخ بنیاد ملی علم ایران برای توسعه فعالیتهای علمی و پژوهشی در کشور است و مسیر جدیدی برای حمایت از پژوهشگران و نخبگان علمی ایران باز میکند.