به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، تحریر شام از گروههای افراطی درگیر در جنگ داخلی سوریه است. هیئت تحریر شام در ۲۸ ژانویه ۲۰۱۷ از ادغام چند گروه تروریستی و از جمله جبهه فتح شام (جبهه النصره سابق) بهوجود آمد. تحریر الشام به عنوان تلاشی برای ادغام گروههای مسلح و ایجاد یک جبهه واحد علیه دولت سوریه تأسیس شد.
این گروه شامل اعضای چندین سازمان دیگر مانند نورالدین زنکی، جیشالاسلام و احرار الشام بود. با این حال، بسیاری از این گروهها پس از مدتی از تحریر الشام جدا شدند یا منحل گردیدند.
رهبر اصلی تحریر الشام «ابومحمد الجولانی» است که پیشتر به عنوان فرمانده جبهه النصره شناخته میشد. الجولانی نقش کلیدی در هدایت این گروه و حفظ قدرت آن در برابر چالشهای داخلی و خارجی ایفا کرده است. ساختار تحریر الشام شامل بخشهای نظامی، امنیتی و اداری است و تلاش میکند تا کنترل مناطق تحت سلطه خود را حفظ کند.
ابو محمد الجولانی در سال ۱۹۸۱ میلادی در شهرک الشحیل از توابع شهر دیرالزور در شرق سوریه در خانوادهای متولد شد که اصلیت آنها متعلق به استان ادلب بود. او به شهر دیرالزور نقل مکان کرد، زیرا پدرش کارمند دولت بود و راننده اداره خانههای سازمانی نظامی بود. الجولانی اولین مراحل آموزش نظامی را به پایان برد و به دانشکده پزشکی دانشگاه دمشق رفت و دوسال پزشکی خواند و در سال سوم دانشگاه به عراق رفت.
الجولانی به گروه القاعده و شاخه عراقی آن بعد از تجاوز سال ۲۰۰۳ میلادی آمریکا به عراق پیوست و زیر فرماندهی ابومصعب الزرقاوی و جانشینان او کار میکند. در صفوف گروه القاعده به سرعت پیشرفت کرد و مدارج ترقی را پیمود تا اینکه از مقربان الزرقاوی شد.
بعد از ترور الزرقاوی در حمله هوایی آمریکا در سال ۲۰۰۶ میلادی، الجولانی از عراق خارج شد و به لبنان رفت و گمان میرود که وی بر امر آموزش "جند الشام" مرتبط با گروه القاعده نظارت داشته است.
الجولانی بار دیگر از لبنان به عراق رفت و آمریکاییها او را بازداشت و در زندان بوکا زندانی کردند که اداره آن را آمریکاییها برعهده داشتند. وی در سال ۲۰۰۸ میلادی آزاد و فعالیت نظامی خود را با به اصطلاح "دولت اسلامی در عراق" به سرکردگی ابوبکر البغدادی آغاز کرد.
هیات تحریرالشام هر چند تلاش کرده است با تغییر نام و جابجایی رهبران خود را از القاعده منفصل نشان دهد، با این حال از نظر بسیاری از تحلیلگران این اقدامات به منظور گمراه کردن سرویسهای اطلاعاتی غربی انجام میشود و نشانی از تغییرات بنیادین ندارد.
جیش الوطنی چه کسانی هستند
نیروهای جیش الوطنی متشکل از گروهکهای مسلح تکفیری همچون گردانهای حمزه و شبه نظامیان ترکمان سوریه همچون گردان سلطان سلیمان است که در گذشته با تحریرالشام اختلاف داشت ولی اکنون وارد ائتلاف با نیروهای تحت فرماندهی محمد جولانی شده اند.
جیش الوطنی با اتحاد با جبهه الوطنی للتحریر ائتلاف جدیدی را به نام جیش الوطنی السوری در ۴ اکتبر ۲۰۱۹ در شمال سوریه تشکیل دادند. این تشکیلات در منطقه ادلب و زیر نظر دولتی است که معارضان سوری با اتحاد گروههای افراطی همچون جبهه النصره و احرار الشام در ادلب تشکیل داده اند.
جبهه الوطنی للتحریر نیز در سال ۲۰۱۸ با اتحاد ۱۱ گروه مسلح از معارضین سوری که از گروههای وابسطه به ارتش آزاد سوریه بودند تشکیل شد. این تشکیلات به فرماندهی فضل الله الحجی، و ملحق شدن گروههای فیلق الشام، وجیش إدلب الحر، والفرقه الساحلیه اول، والجیش الثانی، والفرقة الساحلیه دوم، وجیش النخبه، پیاده نظام، جیش النصر، شهداء الإسلام (فصائل داریا)، لواء الحریه و فرقه ۲۳ در مناطق شمالی سوریه در ائتلاف با یگانهای مسلح ترکمان سوریه و با حمایت مالی و سیاسی یکی از کشورهای همسایه سوریه شکل گرفته است.
از روز چهارشنبه، هزاران نفر از اعضای گروه تروریستی موسوم به تحریر الشام (جبهة النصره سابق) عملیاتی را تحت عنوان «بازدارندگی در برابر تجاوزات» در شمال غرب سوریه به راه انداخته و با استفاده از تسلیحاتی، چون راکتاندازها و خمپارهها، پیشروی زمینی به سمت مراکز استقرار ارتش سوریه در غرب حلب را آغاز کردند.
گروههای تروریستی حاضر در این اتاق عملیات در حمله به غرب حلب عبارتند از: هیئت تحریر الشام، القوة المشترکة، الجبهة الشامیة، جیش العزة، صقور الشمال، انصار ألتوحید، حزب الترکستان، المجلس الثوری لأهل الشام و احرار الشام.
برخی اخبار حاکی است که گروه موسوم به «ارتش ملی سوریه» متشکل از معارضان سوری تحت حمایت ترکیه، نیز در کنار گروه تحریر الشام در نبردها مشارکت دارد.
گزارشها حاکی از آن است که نیروهای موسوم به جیش الوطنی که متشکل از گروهکهای تروریستی وابسته به یکی از کشورهای همسایه سوریه هستند، همراه با گروه تحریر الشام (جبهه النصره سابق) در حمله به شهر حلب مشارکت دارند.