به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، امام موسی صدر در فرازی از سخنرانی خود در مورد حضرت فاطمه (س) و خطبه آن حضرت که در کتاب کتاب عبادت یا عبودیت منتشر شده میگوید: حضرت فاطمه به ما خطاب میکند.
میگوید: ای مسلمانان، شما چگونه نماز میخوانید، ولی راضی میشوید که حق غصب شود و کرامت بر باد رود؟
چگونه احساس ضعف میکنید، درحالیکه هر روز پنج بار با خداوند رب الارباب و آفرینندۀ آسمانها و زمین پیوند برقرار میکنید؟ از چه میترسید؟
چگونه میترسید، درحالیکه هر روز با خدا ارتباط برقرار میکنید؟
خدایی که او را آنگونه که سزاست، نشناختهاید و زمین در قبضۀ قدرت او و آسمانها درهم پیچیده به دست اوست. از هیچچیز نباید ترسید.
ٰعبادت مواجهه و گفتوگوی بنده است با خداوند و بالطبع، رکنی از دین. جوهرِ عبادت قصد تقرب به پروردگار است تا با این قصد بنده به پروردگارش تقرب جوید و رنگ خدایی بگیرد و از این راه است که میتواند متخلق به اخلاق خداوندی شود. در هر دینی مناسکی عبادی برای پیوندِ مخلوق به خالق و سیرِ عابد به معبود پیشکشِ مخلوق و عابد شده است. اما گاه مناسک و عبادات دینی کارگر نمیافتد و آثار مناسک و عبادات بر بنده نمودار نیست. در این صورت، نقصی و عیبی هست که باید آن را یافت و درمان کرد؛ اگر دین ریشه در جهانِ سنت دارد، انسانِ امروز چگونه باید طعمِ زیستِ مؤمنانه را بچشد و راه به خدا بیابد؛ دعا، که از تجلیگاههای عبادت است، چه هنگام موجه است و چگونه باید باشد؛ آیا عبادت مکان و زمان خاص میطلبد؛ عبادات در معرض کدام آسیبهایند؛ فلسفه و معنای نماز و روزه کدام است. اگر بخواهیم با دیدهٔ امام موسی صدر به این مسائل نظری بیفکنیم، کتابی که در دستان شماست، برای نیل به این مقصود فراهم آمده است.
عبادت یا عبودیت کتاب یازدهم از مجموعهٔ در قلمرو اندیشهٔ امام موسی صدر است که حاوی گفتارها و نوشتارهای او دربارهٔ عبادت و دعا و برخی مناسک دینِ اسلام است. محتوای این کتاب، افزون بر پرداختن به مسائلِ پیشگفته، ما را به چارچوب و پارادایمِ دینشناسی امام صدر راه میبرد. اگر مدعی هستیم که «اسلامی که سید موسی صدر میفهمد» اجتماعی است، برداشتهای متنوع او از مفاهیم عبادی در این کتاب از دلایل این ادعاست. از این رو، برخی پیامهای اعیادِ مذهبیِ ناظر به حوادث روز را در این مجموعه گنجاندیم که اساساً در نگاه امام صدر فاصلهای میان عبادیات و اجتماعیات نیست و این هردو در اندیشه و عمل او درهم میآمیزد.
جستارهای عبادت و عبودیت و «روزه، تمرین جهاد» و «شادمانی مؤمن» و «پس از عید» پیش از این در کتابهای ادیان در خدمت انسان و نای و نای چاپ شدهاند. اما برای اینکه مجموعه حاضر حتیالمقدور کم و کاستی نداشته باشد، در این مجموعه هم آورده شدهاند.
امید که این کتاب هم راهی باشد برای آگاهی از اندیشه و عمل امام موسی صدر و فهم و دریافتِ او از دین. چه، برآنیم که شاید این فهم و دریافت راهی بگشاید به زیستِ مؤمنانه در جهان امروز.