به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو ، شرایط بغرنج و حاد خلیج گرگان طی ۱۰ سال گذشته موجب نگرانیهای بسیاری در استان گلستان شد. پسروی محسوس آب در سواحل خلیج گرگان در شهرستانهای بندرگز، بندرترکمن و گمیشان در استان گلستان و همچنین کرانههای ساحلی شهرستانهای بهشهر و گلوگاه در استان مازندران روز به روز شدت میگرفت. علاوه بر افت کمی آب در این پناهگاه حیات وحش، شاهد افت وضعیت کیفی آب در این پهنه آبی بودیم که مخاطرات بسیار برای زیستمندان به ویژه پرندگان خلیج گرگان به همراه داشت تا جایی که وقوع بوتولیسم ناشی از افت کیفی آب، ۸۰ هزار پرنده را به کام مرگ برد.
شرایط زار خلیج گرگان بر کسی پوشیده نبود اما علی رغم همه وعدههایی که در دولت تدبیر و امید داده شده بود اما هیچ گام عملی برای نجات خلیج گرگان برداشته نشد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، شهید آیت الله رئیسی دوبار به جزیره اشوراده و خلیج گرگان سفر کرد و دستور سریع و صریع بالاترین مقام اجرایی کشور سبب شد تا عملیات احیای این خلیج بدون فوت وقت آغاز شود.
بر اساس نقشه راه ترسیمی، حدود ۱۶ مداخله برای نجات خلیج گرگان پیش بینی شد.در گام نخست و در طول مدت حدود ۲ سال و با اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان یکی از سه کانال آبرسان بین دریای خزر و خلیج گرگان رسوببرداری شد .آذر ماه سال گذشته لایروبی کانال "آشور" به عنوان اولین کریدور آبرسان به خلیج گرگان به اتمام رسید. پس از چند هفته از بازگشایی این کانال، پیشروی آب در سواحل ۵ شهر پیرامونی خلیج گرگان مشهود شد و در برخی مناطق تراز آب تا ۴۰ سانتیمتر افزایش و پیشروی ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری آب در کنارههای ساحلی ثبت شد.
بهبود نسبی شرایط خلیج گرگان در سال گذشته و البته وارد شدن کشور به دوره گذار انتقال دولت، سبب کم توجهی متولیان به شرایط خلیج گرگان شد. سایر مداخلات اجرایی برای احیای خلیج گرگان مانند پمپاژ آب از خزر به خلیج گرگان در یک سال گذشته به دلایلی مختلفی همچون نبود اعتبارات مکفی ویا خروج این پروژه از اولویت متوقف شد و عملا هیچ گانی برای نجات خلیج گرگان در این مدت برداشته نشد.
این کم توجهیها سبب شد تا در هفتههای اخیر و درست در آستانه یکسالگی گام نخست نجات خلیج گرگان، دوباره وضعیت این زیستگاه بغرنج و نگران کننده شود. بر اساس مشاهدات عینی خبرنگار خبرگزاری دانشجو بار دیگر پسروی آب به طرز چشمگیری در سواحل این زیستگاه آغاز شده و تراز آب افت محسوسی داشته است.
نماینده ولی فقیه در استان گلستان و امام جمعه شهر گرگان هم در جلسه معارفه استاندار جدید گلستان گفت: جزیره آشوراده و خلیج گرگان مسائل مهم گلستان هستند که نیاز به پیگیری و کمک دولت چهاردهم دارند.امام جمعه گرگان خواستار پیگیری برای احیای خلیج گرگان شد و تاکید کرد: با احیای خلیج گرگان جلوی فاجعه زیستمحیطی در گلستان و دیگر استانهای شمالی گرفته میشود و با توجه به اهمیت موضوع باید در دستور کار دولت چهاردهم قرار گیرد.
علی اصغر طهماسبی ، استاندار جدید گلستان هم در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان گلستان گفت: اگر به فکر خلیج گرگان نباشیم ریزگردهای نمکی حیات استان را به خطر میاندازد.
وی ادامه داد: خشکی تالابها و خلیج گرگان از جمله مشکلات مهم استان است، این مشکلات فراملی هستند و نیاز به پیگیریهای ملی دارد.
خبرنگار خبرگزاری دانشجو کسب اطلاع کرده است که بر اساس بازدیدهای میدانی کارشناسان تخصصی، فرایند رسوب گذاری در دالان آبرسان بین دریای خزر و خلیج گرگان تشدید شده است و در صورت عدم اجرای مداخلات احیایی برای نجات این بوم سازگان ارزشمند ، بار دیگر این خلیج در مسیر نابودی قرار خواهد گرفت.
پایان سخن آنکه، برای حفظ شرایط مطلوب به وجود آمده در خلیج گرگان، وجود دائمی و فعالیت مستمر لایروب در کانال آشوراده ضروری است.