به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، شهریار شهریاری اظهار کرد: اینچه برون تنها گمرک زمینی و ریلی استان گلستان در مرز ایران و ترکمنستان واقع است و در همه رده ها گمرکی مشغول فعالیت است.
مدیر کل گمرکات استان گلستان با بیان اینکه اینچه برون به دلیل همجواری با ترکمنستان، گنجایش زیادی برای تجارت با ازبکستان، روسیه و چین دارد، افزود: همسایگی ترکمنستان با این کشورها، راه رود کالاهای گلستان به بازار بزرگ و چند میلیاردی این منطقه را باز می کند که با توجه به ظرفیت راه زمینی و ریلی، باید از این فرصت برای گسترش اقدامات اقتصادی و درآمدی برای استان و ایران بهره بُرد.
به گفته وی؛ بهبود روابط با ترکمنستان در چند سال اخیر، به پیشرفت محسوس در صادرات کالا به این کشور و همسایگان ترکمنستان منجر شده و با افزایش ۴۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱، درآمد صادراتی سال قبل گلستان را به ۳۲۸ میلیون دلار رساند.
مدیرکل گمرکات گلستان با بیان اینکه ۲۸ کشور مقصد کالاهای صادراتی گلستان از اینچه برون است و علاوه بر آن به واسطه این مرز انواع کالا از ۲۲ کشور وارد ایران می شود، یادآور شد: سال گذشته ۱۵۴ میلیون دلار انواع کالا از مرز اینچه برون وارد گلستان شد که ۱۱۰ درصد بیشتر از سال ماقبل بود.
شهریاری افزود: پارسال ۶۶۰ هزار تن کالا از طریق گمرک اینچه برون ترانزیت شد که در مجموع با انجام یک میلیون تن مرواده انواع کالا در فرایند واردات، صادرات و ترانزیت، گمرک اینچه برون پنج هزار و ۷۴۰ میلیون ریال درآمد داشت.
وی فاصله ۸۰ کیلومتری تا گرگان، فرسودگی بناها و ضعف امکانات در کنار تامین دشوار برق و آب را از جمله کمبودهای گمرک اینچه برون دانست و گفت: از سویی دیگر، گسترش روابط دیپلماسی با همسایگان به عنوان یکی از سیاست های جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر، موجب بهبود روابط ترکمنستان با ایران شده و برخی موانع و سخت گیری ها برطرف شده است.
مدیرکل گمرکات گلستان متذکر شد: یکی از مشکلات رونق کمتر از انتظار گمرک و مرز اینچه برون، مشکلات زیرساختی در ترکمنستان است که فعالیت تجاری را برای فعالان این بخش سخت و پرهزینه کرده است، به عنوان مثال، حدود ۳۰۰ کیلومتر از جاده این کشور در مجاورت مرز اینچه برون، خاکی و تردد در آن سخت است که باعث می شود در مواردی، بازرگانان، استفاده از مرزهای دیگر با این کشور را به اینچه برون ترجیح دهند.
شهریاری ادامه داد: یکی از مزیت های مرز اینچه برون، فاصله کوتاه آن تا مراکز اقتصادی ترکمنستان است که ترمیم جادههای این کشور که با انجام مذاکرات بالادستی امکان پذیر است، اقبال تجار و بازرگانان به سمت اینچه برون را بیشتر خواهد کرد.
شهریاری راه اندازی منطقه آزاد را یکی دیگر از ظرفیتهای منطقه مرزی اینچه برون برشمرد و توصیح داد: در این باره توافقات و پیگیری اولیه انجام شده و تجهیزات و بناهای لازم از طرف گمرک در اختیار منطقه آزاد قرار گرفته که امیداوریم در آینده نزدیک شاهد راه اندازی این منطقه آزاد باشیم.
وی با بیان اینکه فعالان اقتصادی بخش های گوناگون می توانند در منطقه آزاد اینچه برون فعالیت داشته و از معافیت و مزیتهای آن بهره مند شوند، یادآور شد: فعالیت راه آهن یکی دیگر از مزیت های گمرک اینچه برون است و سالانه هزار واگن از این منطقه آمد و شد می کنند و در بخش های واردات، صادرات و ترانزیت فعالیت دارند