گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: گزارش منتشر شده در "الأهرام ویکلی" نشان میدهد که مصر در مواجهه با تحولات سیاسی پس از پایان حکومت بشار اسد، رویکردی عملگرایانه و محتاطانه در پیش گرفته است. این کشور ضمن تعیین معیارهای مشخص، در تلاش است تا نقش مؤثری در تعامل با نظام جدید سوریه ایفا کند.
منابع دیپلماتیک فاش کردهاند که مصر قبل از هرگونه تعامل با نظام جدید سوریه، مجموعهای از شرایط و خواستههای مشخص را به دمشق ارائه کرده است. این معیارها در نشست وزرای خارجه عربی-غربی درباره سوریه که در ریاض برگزار شد و با حضور وزیر خارجه مصر بدر عبدالعاطی همراه بود، مطرح شدند.
یکی از شروط اصلی قاهره این است که دمشق نباید میزبان افرادی باشد که به عنوان دشمن مصر شناخته میشوند. در این راستا، مصر تأکید کرده که سوریه نباید به پایگاه امنی برای گروههای تروریستی تبدیل شود. عبدالعاطی در این نشست خواستار همکاری منطقهای و بینالمللی برای مبارزه با تروریسم شد.
قاهره با تأکید بر اینکه حمایت از گروههای اسلامی، بهویژه اخوانالمسلمین، خط قرمز مصر است، خواستار جلوگیری از حضور این گروهها در رسانههای سوریه و هرگونه فعالیت آنها در این کشور شده است.
مصر از سوریه خواسته است حمایت خود از گروههای مسلحی همچون حماس را قطع کند. قاهره نگرانیهای خود را در خصوص پیچیدگی اوضاع غزه به وضوح بیان کرده و خواستار رویکردی شفاف در این زمینه شده است.
منابع دیپلماتیک میگویند که مصر همچنان نسبت به تغییرات نظام سیاسی در سوریه نگران است. قاهره با تغییر نظام از طریق گروههای مسلح مخالف بوده و به طور مداوم از رویکردهای سیاسی حمایت کرده است.
رویکرد مصر در تعامل با سوریه جدید به گزارشهای امنیتی درباره سیاست دمشق در قبال ارتش سوریه، اقلیتها و روابط دیپلماتیک وابسته خواهد بود.
قاهره همچنین با همکاری کشورهای عربی، غربی، و مخالفان مدنی سوریه، بر ایجاد ثبات در منطقه تأکید دارد. این همکاریها با هدف پایان دادن به بحرانهای انسانی، به ویژه در غزه و توقف جنگ اسرائیل، برنامهریزی شده است.
یک مقام امنیتی سابق مصر اعلام کرد که این کشور اسلام گرایان را یکپارچه نمیبیند. مصر میان افرادی که در چارچوب نهادهای دولتی فعالیت میکنند و کسانی که با گروههای افراطی مانند القاعده در ارتباط هستند، تفاوت قائل است.
وی افزود که نظام جدید سوریه باید رفتار ملموس و قابل قبولی از خود نشان دهد و صرفاً پیامهای اطمینانبخش کافی نخواهد بود.
نشست ریاض با اعلام تعهداتی برای بازسازی سوریه همراه بود. این تعهدات شامل توسعه ظرفیتهای سوریه، بازسازی نهادهای حکومتی و پیشبرد فرآیند سیاسی فراگیر بود. مصر اعلام کرده است که تنها در صورتی به این همکاریها ادامه خواهد داد که سوریه پایبندی خود به معیارهای تعیینشده توسط قاهره را اثبات کند.