به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ابوالفضل نیکوکار، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران، در نشست خبری امروز اعلام کرد: یکی از مهمترین وظایف این معاونت، اطلاعرسانی درباره آسیبها و جرایم است. برای تحقق این هدف، پیامکهای هشداری و آموزشی برای مردم ارسال شده است.
وی با اشاره به اقدامات انجامشده افزود: طی ۹ ماه گذشته، ۲۵ عنوان پیامک آموزشی و هشداری برای شهروندان ارسال شده است. یکی از این پیامکها مربوط به قانون الزام ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول بود که پس از رفت و برگشتهای متعدد بین مجلس و شورای نگهبان، در سال ۱۴۰۳ به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد و سرانجام اواخر اردیبهشتماه تصویب و ابلاغ شد.
نیکوکار تصریح کرد: این قانون از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین منظور، ۱۳۲ میلیون پیامک در ۱۱ عنوان مختلف برای شهروندان تهران و استان تهران ارسال شد. همچنین برای ارتقای آگاهی مشاوران املاک، دورههای آموزشی برگزار شد که در نهایت ۴۱۰۹ نفر موفق به قبولی در آزمون شدند و گواهی کار دریافت کردند.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران با اشاره به سایر حوزههای اطلاعرسانی بیان کرد: در زمینه رمزارزها نیز ۷ عنوان پیامک آموزشی ارسال شده است. همچنین در راستای آگاهیبخشی درباره قانون انتخابات، ۴ عنوان پیامک اطلاعرسانی منتشر شد. علاوه بر این، برای پیشفروش ساختمانها نیز پیامکهای هشداردهندهای ارسال شده است.
وی افزود: در مجموع، طی ۹ ماه گذشته، ۳۰۰ میلیون پیامک آموزشی به مشترکان همراه اول ارسال شده است.
نیکوکار با اشاره به سامانه سجام (سامانه جامع ارتباط مردمی) اظهار داشت: طی این مدت، ۸ هزار و ۲۵۲ گزارش مردمی به سامانه ارجاع شده و بیش از ۵ هزار نفر بهعنوان دیدهبان جدید به این سامانه اضافه شدهاند. از ظرفیت این سامانه برای پیشگیری از جرایم استفاده میشود.
وی درباره راهاندازی مراکز مهر خانواده گفت: این مراکز با هدف کاهش آسیبهای روانی ناشی از طلاق بر کودکان و ایجاد محیطی بیطرف برای ملاقات والدین با فرزندانشان تأسیس شدهاند. این مراکز به والدین کمک میکنند تا پس از جدایی نیز با همکاری یکدیگر، فرزندان خود را بهدرستی تربیت کنند.
معاون دادگستری استان تهران تأکید کرد: پیش از این، ملاقاتهای فرزندان طلاق در کلانتریها انجام میشد که به دلیل فضای نامناسب، میتوانست موجب آسیبهای روحی برای کودکان شود. از این رو، در سال ۱۳۹۲ طرح ایجاد مراکز مهر خانواده در معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه مطرح شد و نخستین مرکز در اردیبهشت ۱۳۹۴ در تهران راهاندازی شد.
وی افزود: این طرح در تاریخ ۱۸ آذر ۱۳۹۴ به تمام استانهای کشور ابلاغ شد. در حال حاضر، ۱۸ مرکز مهر خانواده در استان تهران فعال است و طی ۹ ماه گذشته، ۶۱۸۸ نوبت ملاقات در این مراکز انجام شده است. برای ارتقای کیفیت خدمات این مراکز، بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هزینه شده است.
نیکوکار در خصوص اقدامات پیشگیرانه در حوزه زمینخواری اظهار داشت: سال گذشته پنجره واحد مدیریت زمین راهاندازی شد. این سامانه با استفاده از تصاویر ماهوارهای، تخلفات حوزه زمین را رصد کرده و گزارش میکند که منجر به کاهش ۱۲ درصدی ورودی پروندههای قضایی در این حوزه شده است.
وی در رابطه با مبارزه با سرقت گفت: یکی از برنامههای اصلی دادگستری استان تهران، مقابله با سرقت و کاهش آن بوده است. در این راستا، نصب پابندهای الکترونیکی برای کنترل مجرمان، پیگیری وضعیت زندانیانی که پس از مرخصی بازنگشتهاند و اجرای احکام سارقان خاص در دستور کار قرار گرفته است. همچنین برخورد با مالخرها با جدیت پیگیری میشود.
نیکوکار افزود: این اقدامات باعث کاهش ۱۳ درصدی سرقت در شهرستانهای استان تهران و کاهش ۱۵ درصدی سرقت در شهر تهران از ابتدای سال جاری شده است.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران درباره جرایم مرتبط با رمزارزها اظهار داشت: با توجه به افزایش پروندههای مرتبط با رمزارزها، اطلاعرسانی گستردهای انجام شده است. از سال ۲۰۰۹ که بیتکوین معرفی شد، انتظار میرفت بانک مرکزی زودتر در این زمینه ورود کند، اما این اتفاق نیفتاد. در نهایت در سال ۱۴۰۲، قانون بانک مرکزی الزاماتی را برای ساماندهی این حوزه تعیین کرد.
وی افزود: ماهانه ۵۰۰ پرونده مرتبط با رمزارزها به دادسرای جرایم رایانهای ارجاع میشود و تاکنون ۵۶ هزار شاکی در این زمینه ثبت شده است. همچنین ۱۲ پرونده با تعداد شاکیان بالا در حال رسیدگی است که در یکی از این پروندهها ۲۰ هزار نفر شاکی وجود دارد.
نیکوکار خاطرنشان کرد: تاکنون ۹۶ هزار پیامک آموزشی درباره رمزارزها ارسال شده است. همچنین ۱۱ پرونده مرتبط با استخراج غیرقانونی رمزارز در شهر تهران و ۱۵۶ پرونده در شهرستانهای استان تهران ثبت شده است.
با اقدامات گسترده دادگستری استان تهران، از جمله ارسال پیامکهای آموزشی، راهاندازی سامانههای نظارتی و ایجاد مراکز حمایتی، شاهد کاهش محسوس جرایم و پروندههای قضایی در استان تهران بودهایم. برنامههای پیشگیرانهای مانند پنجره واحد مدیریت زمین و آموزش مشاوران املاک نیز تأثیرات مثبتی بر کاهش تخلفات داشتهاند.