به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در گفتوگو با تهران تایمز، اعلام کرد که مهمترین مانع برای از سرگیری مذاکرات درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در رابطه با برنامه هستهای ایران، عدم آمادگی کشورهای غربی برای آغاز مذاکرات است.
این دیپلمات روس گفت: «به عقیده من، چالش کلیدی در این رابطه عدم آمادگی کشورهای غربی برای از سرگیری مذاکرات در این مرحله است. تا حد زیادی، کشورهای غربی اسیر دستورکار سیاسی خود شدهاند و نتوانستند بهطور مناسب به پیشنهادها و درخواستهای مشروع طرف ایرانی پاسخ دهند.»
به گفته اولیانوف، کشورهای غربی، بهویژه ایالات متحده، همچنان به «اقداماتی که نه تنها تحریکآمیز بلکه کاملاً نامناسب هستند» علیه ایران ادامه میدهند. وی افزود: «هنوز مشخص نیست که مواضع دولت جدید ایالات متحده چه خواهد بود و آیا آنها میپذیرند که خروج از برجام و تحمیل کمپین "فشار حداکثری" منجر به نتایجی شده که کاملاً برخلاف انتظاراتشان بود. باید دید که آیا کاخ سفید آماده است تا راهحل سیاسی و توازن منافع منطقی را جستوجو کند، زیرا بدون آن نمیتوان انتظار نتیجه مثبت داشت.»
نماینده دائم روسیه همچنین ابراز عقیده کرد که ممکن است وضعیت پیرامون برجام طی دو تا سه ماه آینده روشن شود. وی با اشاره به اینکه آلمان، فرانسه و بریتانیا از سرگیری تماسهای غیررسمی را آغاز کردهاند، توضیح داد: «ما میبینیم که این تماسها ماهیت مقدماتی دارند و یک گفتوگوی غیررسمی هستند که از مذاکرات واقعی فاصله زیادی دارد. افزون بر این، مشخص است که کشورهای اروپایی نقش کلیدی در این حوزه ندارند و نمیتوانند داشته باشند. با این حال، آغاز دوباره این گفتوگوها، به خودی خود اقدامی مثبت ارزیابی میشود.»
اولیانوف تأکید کرد که احیای برجام بطور کلی میتواند به بازگرداندن ثبات در منطقه خاورمیانه کمک کند.
پیش از این در اوایل ژانویه، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرده بود که دولت ایران آماده است تا مذاکرات درباره دکترین هستهای کشور را با کشورهای غربی بلافاصله آغاز کند، به شرطی که این مذاکرات منجر به توافق جدیدی شود. با این حال، وی افزود که ایران منتظر خواهد ماند تا دولت جدید ایالات متحده سیاست خود در این زمینه را مشخص کند و تنها پس از آن مذاکرات انجام خواهد شد.
در اواخر نوامبر سال گذشته، دولتهای ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان از قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران حمایت کردند. این کشورها همچنین نگرانی شدید خود را نسبت به تصمیم ایران برای راهاندازی سانتریفیوژهای جدید در پاسخ به این قطعنامه ابراز کردند.