به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، هو شیجین، روزنامهنگار، تحلیلگر و سردبیر پیشین روزنامه گلوبال تایمز، در پستی در شبکه اجتماعی ویبو (Weibo) گفت: موج بازگشت دانشمندان چینیتبار به دنبال سیاستهای تبعیضآمیز آمریکا، بهویژه طرح "اقدام علیه چین" که در سال ۲۰۱۸ آغاز شد، که هدف آن تحقیق و بررسی دانشمندانی بود که مظنون به ارتباط با دولت چین بودند و منجر به تعداد زیادی اشتباه و پروندههای نادرست شد.
وی افزود: علاوه بر دانشمند برجسته علوم کامپیوتر و بلاکچین چن جینگ که اخیراً به چین بازگشته است، هو ییجیان، دانشمند زیستآمار که بیش از ۱۳ سال در دانشگاه اموری تدریس کرده بود، امسال بهعنوان استاد تماموقت به دانشگاه پکن پیوست.
هو شیجین تصریح کرد: این شرایط و سیاستهای واشنگتن باعث شده تا دانشمندان چینی-آمریکایی احساس ناامنی کنند و تصمیم به ترک آمریکا بگیرند.
بنابر گزارشات، در ۱۰ سال گذشته، دولت آمریکا تبعیض شدیدی علیه دانشمندان چینی اعمال کرده است. این دانشمندان بهجز ترک آمریکا، گزینه دیگری ندارند، زیرا آنها تنها در محیطی حمایتی میتوانند بهترین کار خود را ارائه دهند.
همچنین، بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۲۳ در نشریه PNAS منتشر شد، بیش از یکسوم دانشمندان چینی-آمریکایی احساس میکنند که در آمریکا طرد شدهاند و تقریباً ۷۰ درصد از آنان نگران تحقیقات دولت آمریکا درباره پژوهشگران چینی هستند.
هو شیجین در این باره اظهار داشت: چین در حال حاضر قدرت علمی و اقتصادی کافی برای پشتیبانی از پژوهشهای پیشرفته در سطح جهانی دارد. این حوزههای علمی که چین هنوز در آنها بهاندازه کافی پیشرفت نکرده است، فرصتهای بزرگی برای دانشمندانی هستند که بازگشتهاند.
هو شیجین در آخر تأکید کرد: این بازگشتها فرصتی نادر برای توسعه علمی چین است و نباید اجازه داد شکلگرایی و روندهای اداری روزمره، مانع از استفاده بهینه از این فرصت شود.
طرح اقدام علیه چین (China Initiative) توسط وزارت دادگستری ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ آغاز شد. هدف اصلی این برنامه، مقابله با فعالیتهای ادعایی جاسوسی اقتصادی، سرقت مالکیت فکری و تهدیدات امنیت ملی بود که گفته میشد توسط دولت چین یا نهادهای وابسته به آن انجام میشود.
به گفته منتقدان، این طرح اثرات گستردهای بر روابط علمی و سیاسی میان چین و ایالات متحده گذاشته است. این طرح نه تنها اعتماد پژوهشگران چینی و آسیاییتبار به سیستم قضایی آمریکا را کاهش داده، بلکه بسیاری از دانشمندان را وادار به بازگشت به چین کرد، جایی که شاید این دانشمندان فرصتهای بهتری برای تحقیق و توسعه پیدا کنند.