به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، دهه فجر همواره فرصتی برای مرور پیشرفت هاست؛ اقداماتی که در سراسر کشور انجام شده و به هر دلیلی دیده نشده است؛ در طول سال بسیار از مشکلات گفتهایم و شنیدهایم و این امر سبب شده تا گاهی اقدامات مثبتی که در نقطه نقطه کشور در حال رقم خوردن است را نبینیم.
علی رغم وجود مشکلات متعدد اقتصادی و معیشتی و کوچک شدن سفره مردم، نباید از تلاش مسئولان پاکدست و جهادی که برای ارتقا خدمات به مردم تلاش میکنند، چشم پوشی کرد؛ خدماتی که گاها به دورترین نقاط روستایی ارائه میشود و باعث شده زندگی بخشی از مردم آسانتر سپری شود.
خراسان شمالی به عنوان یکی از استانهای محروم کشور که در شمال شرق کشور مستقر است، بیش از سایر استانها نیازمند ارتقا خدمات مختلف است؛ از حوزه مدرسه سازی گرفته تا آسفالت؛ از اشتغالزایی گرفته تا کاهش تورم. از این رو در گزارش پیش رو نگاهی به عملکرد برخی از دستگاههای خدمت رسان طی یک سال گذشته میاندازیم تا ببینیم از دهه فجر ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ چه کردند و چه نکردند.
تلاش برای رفع تبعیضهای آموزشی
موضوعات آموزشی یکی از اساسیترین مصادیق عدالت در کشور محسوب میشود که خراسان شمالی پس از انقلاب در آن رشد چشمگیری داشته است؛ اما اگر به یک سال گذشته نیز نگاهی کنیم نشانههای پررنگی از تحول در آن میبینیم.
علی متقیان، مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی در گفتوگو با دانشجو با بیان اینکه تحقق پوشش تحصیلی دوره ابتدایی در خراسان شمالی ۹۸ و ۷۹ درصد و بالاتر از میانگین کشوری است، اظهار کرد: اعتبار ساخت ۷۰ کتابخانه کلاسی ویژه مدارس عشایری جذب اعتبار شده است.
وی ادامه داد: ۱۳۹۹ معلم جذب و استخدام شدند که نسبت به مشابه سال گذشته ۳۴ درصد رشد داشته است.
متقیان از کلنگ زنی ۱۳ مدرسه در دهه فجر خبر داد و گفت: در سال جاری ۱۹ فضای روباز ورزشی افتتاح شده است، همچنین ۵۳ کلاس درس جدید طی یک سال آینده به ظرفیت مدارس استان افزوده خواهد شد.
امین فلاح، مدیرکل نوسازی مدارس خراسان شمالی به خبرنگار ما اظهار کرد: طی سال جاری ۲۷ پروژه آموزشی با ۹۹۰۰ متر مربع زیر بنا به آموزش و پرورش خراسان شمالی تحویل داده شد.
وی با اشاره به جذب اعتبارات سال ۱۴۰۲، افزود: ۵۹ میلیارد تومان از محل اعتبارات استانی، ۲۴۳ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی و ۱۰۱ میلیارد تومان نیز از محل اعتبارات رهبری جذب شده است.
مدیرکل نوسازی خراسان شمالی عنوان کرد: ۸۳ پروژه با ۱۹۸ کلاس درس در راستای نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی با مشارکت مردم در جریان است.
فلاح تاکید کرد: طی ۹ ماه سال جاری ۱۶ خیر با تعهد ۵۵ میلیارد تومان و ساخت ۳۰ کلاس درس جذب شدند و در مجموع ۱۱۷ پروژه با ۴۰۰ کلاس درس هماکنون در دست اجرا است.
گاز و آبرسانی در مطلوبترین شرایط
خراسان شمالی سال گذشته به صورت رسمی جشن گازرسانی به تمام مردم خراسان شمالی را برگزار کرد؛ آبرسانی نیز گسترش بسیار زیادی یافته و مسئولان در تلاش برای تامین آب شرب پایدار برای تمامی مردم استان خصوصا روستانشینان هستند.
سید محمودهاشمی، مدیرعامل شرکت گاز خراسانشمالی در جمع خبرنگاران گفت: ۲۵ طرح گازرسانی با اعتبار ۸۹۰ میلیارد ریال در استان تکمیل و دهه فجر امسال بهره برداری شد.
وی افزود: تقویت شبکه، توسعه شبکه شهری، گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی و طرح ملی مسکن در شهرهای بجنورد، جاجرم، سملقان و گرمه از جمله این طرحها است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسانشمالی ادامه داد: همچنین در این ایام کلنگ طرحهای گازرسانی به طرح ملی مسکن، واحدهای تولیدی و صنعتی، تقویت شبکه گاز، ساخت ساختمان اداره گاز شهرستان راز و جرگلان با قابلیت مدیریت هوشمند انرژی (BMS)، گازرسانی به مناطق توسعهیافته و شهرکهای روستایی و احداث نیروگاه خورشیدی بر زمین زده شد.
وی بیان کرد: ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و حدود ۱۰۰ درصد جمعیت روستایی استان تحت پوشش گاز طبیعی قرار دارند.
رضا عطایی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانشمالی نیز در گفتوگو با دانشجو اظهار داشت: براساس آمارها از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون ۹۶.۸ درصد جمعیت روستایی استان از آب شرب سالم و بهداشتی بهرهمند شدند.
وی افزود: خراسان شمالی دارای ۷۳۱ روستا است که بسیاری از آنها زیرپوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب هستند.
وب افزود: روستاهای استان تا پیش از انقلاب اسلامی از خدمات آب و فاضلاب بی بهره بودند، اما با پیروزی انقلاب، آبرسانی گام بزرگی برای توسعه روستاهای این منطقه به شمار میآید.
عطایی گفت: ۷۴۴ باب مخزن با ظرفیت ۱۰۲ هزار و ۱۱۶ مترمکعب بعد از انقلاب اسلامی احداث و تعداد ۱۳۳ هزار فقره انشعاب آب نیز نصب و همچنین ۵۱۵ منبع تامین آب شرب نیز ساخته شده است.
وی افزود: همچنین ۲ هزار و ۳۵۹ کیلومتر خط انتقال و سه هزار و ۲۷ کیلومتر شبکه توزیع آب شرب در روستاهای خراسان شمالی اجرا شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانشمالی گفت: تا پیش از انقلاب اسلامی در بخش فاضلاب نیز اقدامی انجام نشده بود، اما پس از انقلاب در سه روستای طبر از توابع جاجرم، تازه قلعه از توابع راز و اسلام آباد از توابع شیروان و ینگه قلعه بجنورد تصفیه خانه فاضلاب احداث و در حال بهره برداری است.
نور در خانههای مردم خراسان شمالی
حسن چاهی، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی در نشست خبری با اصحاب رسانه از بهره برداری از ۶۸ طرح برق رسانی با هزار و ۳۶۱ میلیارد ریال اعتبار در استان به مناسبت دهه مبارک فجر خبر داد.
وی افزود:: اجرای حدود ۲ کیلومتر شبکه روشنایی معابر در جادههای اصلی روستایی، نصب و تعویض ۹۰۰ دستگاه چراغ الای دی و اصلاح و بهینه سازی ۲۳.۵ کیلومتر شبکه فشار متوسط و تقویت ۶۵ دستگاه ترانس در طرح بهارستان برخی از این طرحها است.
وی افزود: همچنین طرح برق رسانی به ۶ روستا و شهرک روستایی بی برق، نصب ۲ دستگاه ترانس و هوشمندسازی لوازم اندازه گیری ۸۷۳ مشترک در راستای کنترل پیک و مدیریت مصرف انرژی نیز بهره برداری شد.
چاهی گفت: اجرای بیش از ۱۸.۵ کیلومتر شبکه فشار متوسط، ۴۷.۵ کیلومتر شبکه فشار ضعیف و نصب و تعدیل ۲۸ دستگاه ترانس جهت تامین برق متقاضیان جدید شهری و روستایی، نهضت ملی مسکن، تامین برق چاههای آب شرب و سایتهای بی تی اس ایرانسل و تامین برق مجتمعهای صنعتی بخش از دیگر طرحهای بهره برداری شده است.
زیرساختهای حمل و نقل در مسیر توسعه
محمد مشتری، مدیرکل راهداری خراسان شمالی در گفتوگو با دانشجو اظهار کرد: به منظور ارتقای ایمنی جادهها و خدمات به مسافران و کاربران جادهای هفت پروژه راهداری در استان با صرف ۱،۰۸۱ میلیارد ریال اعتبار به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب به بهره برداری میرسد.
وی افزود: طی یک سال اخیر حدود ۱۴۳ کیلومتر از راههای اصلی استان با اعتباری به ارزش ۹۱۶ میلیارد ریال بهسازی و یا روکش آسفالت شده است.
وی افزود: ۱۸ نقطه حادثهخیز در سطح استان نیز با اعتبار ۶۰۰ میلیارد ریال ایمنسازی شد.
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای خراسانشمالی ادامه داد: ۲۳ هزار علائم ایمنی راهها تهیه، نصب یا تعمیر شده و ۹۵۰ مترمربع تابلو اطلاعاتی نیز نصب شده است.
مشتری اضافه کرد: در استان از ۶۹۱۱ پل نگهداری میشود که ۵۵ دستگاه پل و آبرو در سطح راههای استان تعمیر و مرمت شده است و سه پل «قلعه حسن»، «تفتازان» و «زو» نیز طی این مدت احداث شد.
وی درباره راههای روستایی تصریح کرد: ۲۸.۲ راههای روستایی آسفالت با اعتبار ۲،۰۶۲ میلیارد ریال و بهسازی روکش آسفالت به طول حدود ۱۳۸ کیلومتر از راههای روستایی و فرعی با اعتبار ۱،۸۰۰ میلیارد ریال انجام شد.
شاخصهای اقتصادی خراسان شمالی رو به رشد
خراسان شمالی در عموم شاخصهای اقتصادی در رتبههای آخر کشور قرار داشت؛ از حوزه درآمد مردم شهری و روستایی گرفته تا تورم که باعث فشار حداکثری به مردم این خطه شده بود؛ اما طی اقداماتی که از دولت شهید جمهور آغاز شد، شاهد آن بودیم که شاخصها رو به بهبود است و در بسیاری از شاخصها از انتهای جدول خارج شدیم.
مرتضی بهزادفر، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: یکی از مهمترین نتایج این تلاشها قرار گرفتن خراسان شمالی در میان استانهای امن برای سرمایهگذاری است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در بهار ۱۴۰۳، این استان رتبه سوم را در این زمینه کسب کرده است.
بهزادفر تصریح کرد: طبق گزارشهای مرکز آمار ایران خراسان شمالی در شاخصهای مختلف جایگاههای مهمی را به دست آورده است، به عنوان مثال این استان در سهم جمعیت تحت پوشش شبکه آب شهری رتبه نخست، در تعداد مراکز ارائهدهنده مراقبتهای اولیه بهداشتی رتبه دوم، در ضریب نفوذ تلفن همراه رتبه چهارم، در توزیع اراضی کشاورزی رتبه پنجم، در نرخ مشارکت اقتصادی رتبه ششم و در سرانه تولید گوشت مرغ رتبه هشتم را دارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر نرخ تورم سالانه استان در جایگاه ۲۷ قرار دارد در حالی که در ابتدای سال ۱۴۰۲ در رتبه دوم کشور بودیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: متوسط درآمد خانوارهای شهری در استان در جایگاه ۱۶ و خانوارهای روستایی در جایگاه ۲۲ کشور قرار دارد.
بهزادفر گفت: با توجه به اینکه ۴۵ درصد جمعیت استان در روستاها زندگی میکنند، توجه به اقتصاد روستایی در اولویت قرار دارد و زیرساختهای این بخش باید ارتقا پیدا کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان شمالی با بیان اینکه طرح توان افزایی اقتصادی جوامع روستاهای مرزی در ۶۲ روستا اجرا شد، خاطرنشان کرد: تمام این موفقیتها در قالب تحقق سند آمایش سرزمین رقم خورده است، اما خراسان شمالی همچنان نیاز به توسعه بیشتری دارد.
افتتاح و کلنگ زنی ۶۹۹ طرح در خراسان شمالی
بهمن نوری، استاندار خراسان شمالی نیزدر جمع خبرنگاران به تشریح اقدامات دهه فجر پرداخت و اظهار داشت: هم زمان با دهه فجر امسال ۶۹۹ طرح با اعتبار ۲۴ هزار و ۹۴۴ میلیارد ریال در خراسان شمالی در قالب پروژههای مختلف در زمینههای گوناگون از جمله اقتصادی، عمرانی، کشاورزی، آب و خاک، ارتباطات دور، آموزش و پرورش، راه و مسکن، بهداشت و درمان، خدماتی و اشتغالزایی کلنگ زنی و افتتاح میشود.
وی افزود: مجموع هزینه اجرای این طرحها افزون بر ۲۴ هزار و ۹۴۴ میلیارد ریال است که نشان از سرمایهگذاری گسترده در استان دارد.
استاندار خراسان شمالی گفت: این پروژهها میتواند تأثیر بسزایی در توسعه استان و بهبود زندگی مردم داشته باشد.
هرچند خراسان شمالی تا رسیدن به ده استان برتر که چشم انداز رهبر انقلاب برای این استان بود فاصله چشمگیری دارد، اما با اقدامات زیرساختی دولت سیزدهم در این منطقه گامهای بلندی برای توسعه و پیشرفت برداشته شده که نیاز است دولت چهاردهم که اجرای عدالت یکی از شعارهای آن است، این مسیر را ادامه دهد تا شاهد برچیده شدن محرومیت از چهره این استان باشیم.