گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از العربی الجدید؛ کارشناسان حقوقی در واکنش به طرح جنجالی رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای کنترل نوار غزه و اخراج ساکنان آن، هشدار دادهاند که این اقدام ممکن است نقض شدید قوانین بینالمللی باشد. به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، جزئیات جدید از این طرح که به تدریج آشکار میشود، فهرستی از نقضهای قانونی احتمالی را برجسته میکند. جانینا دیل، مدیر مشترک مؤسسه آکسفورد برای اخلاق، قانون و درگیریهای مسلحانه، به شدت به این طرح اعتراض کرده و گفت: «ترامپ جنایات بینالمللی را به پیشنهادات سیاسی تبدیل کرده است. او به سادگی نقض اصول اساسی و مطلق قوانین بینالمللی را طبیعی میکند یا پیشنهاد میدهد که آنها نقض شوند.»
جابجایی اجباری مردم غیرنظامی یکی از موارد نقض حقوق بشردوستانه بینالمللی است و در بسیاری از موارد به عنوان جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت شناخته میشود. این مسئله نهتنها در قوانین جنگ بلکه در کنوانسیونهای ژنو نیز مورد توجه قرار گرفته است. بهویژه که طبق سیستم رم، که دادگاه کیفری بینالمللی را تأسیس کرده است، جابجایی اجباری مردم بهعنوان جنایت جنگی طبقهبندی میشود. این در حالی است که ترامپ در کنفرانس مطبوعاتی خود در ۴ فوریه ۲۰۲۵ اعلام کرده بود که قصد دارد همه ساکنان غزه را از آنجا اخراج کند و همچنین گفت: «فکر نمیکنم که آنها به من نه بگویند..»
یکی دیگر از نقضهای حقوقی مطرح شده در طرح ترامپ، لغو حق بازگشت فلسطینیان به نوار غزه است. طبق قوانین بینالمللی، هر فرد حق بازگشت به سرزمین خود را دارد و این مسئله در بسیاری از معاهدات بینالمللی از جمله پیمان حقوق مدنی و سیاسی به رسمیت شناخته شده است. با این حال، طرح ترامپ برای محدود کردن بازگشت ساکنان غزه به خانههایشان به معنای نقض این اصل حقوقی است. این اصل به طور خاص در مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی به یکی از موضوعات حساس تبدیل شده است.
طرح ترامپ برای تصرف نوار غزه بهطور قهری، یک نقض آشکار اصول حقوق بینالملل محسوب میشود. بر اساس قوانین بینالمللی، تصرف اراضی دیگر کشورها بدون موافقت آنها، ممنوع است. مارکو میلانویچ، استاد حقوق بینالملل در دانشگاه ریدینگ انگلستان، تصریح کرد که «یک قاعده روشن وجود دارد: شما نمیتوانید سرزمین شخص دیگری را اشغال کنید.» در حالی که سازمان ملل فلسطین را به عنوان کشور ناظر دائم به رسمیت شناخته است، ایالات متحده و رژیم صهیونیستی همچنان این کشور را به رسمیت نمیشناسند، اما این اقدام همچنان نقض اصول حقوق بینالملل خواهد بود.
ترامپ در طرح و اظهارات خود نشان داده است که به قوانین بینالمللی توجهی ندارد. این نگرش بهویژه زمانی که وی تحریمهایی علیه دادگاه کیفری بینالمللی وضع کرده و اعلام کرده است که از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج میشود، بیشتر نمایان میشود. جانینا دیل در اینباره میگوید: «اگر در جهانی زندگی کنیم که در آن تهاجم و نادیده گرفتن سادهترین قواعد حقوقی عادی شود، این امر میتواند برای منافع جهانی آمریکا خطرناک باشد.»