گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از المیادین؛ بیش از ۲۰۰ سازمان مردمنهاد از کشورهای تولیدکننده جنگندههای اف-۳۵ خواستهاند که فوراً ارسال این هواپیماها به رژیم اسرائیل را متوقف کنند. این درخواست در پی نگرانیهای جدی درباره احتمال استفاده غیرقانونی این جنگندهها و نقض قوانین بینالمللی از سوی رژیم اسرائیل مطرح شده است.
بر اساس گزارش روزنامه «گاردین»، بیش از ۲۰۰ سازمان جهانی از کشورهای مشارکتکننده در تولید هواپیماهای جنگی اف-۳۵ درخواست کردهاند که تمامی عملیات تأمین این سلاحها به رژیم اسرائیل را متوقف کنند. این درخواست بهویژه پس از آن صورت گرفت که نگرانیهایی درباره نقض قوانین بینالمللی توسط رژیم اسرائیل در استفاده از این جنگندهها به وجود آمد.
در نامهای که از سوی ۲۳۲ سازمان غیر دولتی به وزیران کشورهای استرالیا، کانادا، دانمارک، ایتالیا، هلند، نروژ، ایالات متحده و بریتانیا ارسال شد، آمده است که کشورهای تولیدکننده این جنگندهها نتوانستهاند جلوی استفاده غیرقانونی این هواپیماها توسط رژیم اسرائیل را بگیرند. این نامه که روز دوشنبه ارسال شده، در حالی مطرح میشود که جنگ در غزه به روز پانصدم خود وارد شده است.
در میان حامیان این درخواست، سازمانهای معروفی چون «هیومن رایتس واچ»، «عفو بینالملل» و «اکسفام» نیز حضور دارند. این گروهها تأکید کردهاند که رژیم اسرائیل در ۱۵ ماه گذشته نتوانسته است به تعهدات خود در زمینه رعایت قوانین بینالمللی پایبند بماند. در این نامه تأکید شده است که کشورهای مشارکتکننده در برنامه اف-۳۵، چه بهصورت فردی و چه بهصورت جمعی، در جلوگیری از استفاده این هواپیماها در نقض قوانین بینالمللی توسط رژیم اسرائیل ناکام بودهاند.
این درخواستها بخشی از فشارهای جهانی است که بهمنظور جلوگیری از استفاده غیرقانونی از سلاحها و نقض حقوق بشر مطرح میشود. نامهای که به وزیران این کشورها ارسال شده، به وضوح اعلام کرده است که برنامه اف-۳۵ با قوانین بینالمللی مغایرت دارد و برخی از کشورهای تولیدکننده این جنگندهها به دلایلی از انجام تعهدات قانونی خود در این زمینه خودداری کردهاند.
در ادامه نامه ذکر شده است که برخی از کشورهای تولیدکننده هواپیماهای اف-۳۵ ادعا کردهاند که ساختار این برنامه بهگونهای است که اعمال کنترلهای تسلیحاتی بر روی هر کاربر نهایی غیرممکن است، و این وضعیت موجب میشود که برنامه کلی اف-۳۵ با قوانین بینالمللی مغایرت داشته باشد.