آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۴۵۸۹۳
طرحی خوب، اما پرابهام!

مردم سیستان کماکان چشم انتظار شفافیت طرح رزاق

اجرای طرح رزاق یکی از مطالبات مردم شمال سیستان و بلوچستان طی سالهای اخیر بوده است که شروعش در سال ۱۴۰۱ با هدف هزینه کرد سود طرح در حمایت از بومیان و حتی اشتغالزایی موجب امیدواری مردم گردید، اما ابهامات بسیار این طرح از عدم شفافیت در سازوکار تا نحوه هزینه کرد سودکلان آن در مسائل غیرضروری، از همان ابتدا با انتقادات بسیاری همراه بود و صدای مردم را درآورد.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، امین کمالی؛ طرح ساماندهی فروش سوخت مازاد مرزنشینان موسوم به رزاق در مرداد ۱۴۰۱ با هدف کاهش اثرات خشکسالی، جلوگیری از مهاجرت مرزنشینان و همچنین کاهش قاچاق سوخت در منطقه سیستان پس از مطالبه مستمر مردم، ائمه جمعه، اصحاب رسانه و معتمدین این منطقه شروع به‌کار کرد و در ابتدا مقرر گردید سود و عواید مالی کلان آن میان مردم بومی و مرزنشین فاقد درآمد که به مدت ۵ سال‌ در فاصله ۲۰‌ کیلومتری مرز سکونت داشتند توزیع گردد، که پس از مدتی تغییر کرد و قرار شد سود این طرح به‌جای توزیع مستقیم میان مردم در جهت اشتغال و بهبود زیرساخت منطقه هزینه شود.

اما پس از گذشت زمان کوتاهی از شروع طرح، انتشار اخبار و شایعات هزینه کرد سودکلانش در پروژه های اقتصادی خارج از منطقه سیستان و در مسائل غیرضروری از جمله خرید هواپیما در زاهدان و یا ساخت هتل در مشهد درصورتی که مرزنشینان سیستانی باشرایط سختی از جمله فقر، بیکاری و ... دست و پنجه نرم می کنند موجب اعتراضات بسیاری در فضای حقیقی و مجازی شد.

کد ویدیو
 
کد ویدیو

انتقاد مردم سیستان از عدم بهره مندی از عواید طرح رزاق



تعطیلی طرح رزاق به‌جای پاسخگویی و شفاف سازی

 مسئولین مرتبط بجای پاسخگویی به سوالات و درخواست های مردم درخصوص نحوه هزینه کرد سود طرح رزاق اقدام به پاک کردن صورت مسئله و تعطیلی آن کردند که همین موضوع موجب گردید تا گلایه های مردمی وارد فاز جدیدی شود و تجمعات متعددی طی چندین مرتبه مقابل فرمانداری های شهرستان زابل و هیرمند و حتی مصلی المهدی زابل شکل گیرد و مردم با امضای طومار به این موضوع اعتراض کنند.

کد ویدیو
تجمع اعتراضی مردم در مصلی المهدی زابل

تجمع مردم در مصلی المهدی زابل



اعتراض مردم از عدم شفافیت طرح رزاق سیستان در مقابل رئیس جمهور 

اعتراضات مردم تا جایی پیش رفت که در زمان حضور رئیس جمهور در استان سیستان و بلوچستان، سخنران نشست نخبگان و فرهیختگان مجدد مطالبه لزوم پاسخگویی درخصوص علت هزینه کرد سود و عواید طرح رزاق سیستان در سایر نقاط را مطرح کرد و خواستار پیگیری این موضوع شد.

کد ویدیو
اعتراض به هزینه کرد سود طرح رزاق در خارج سیستان مقابل رئیس جمهور

چند هفته پس از سفر نخست رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان، طرح رزاق سیستان با روشی جدید که استاندار سیستان و بلوچستان از آن با عنوان شیوه نوین طرح رزاق نام برد مجددا شروع بکار کرد، اما بازهم با‌وجود وعده های بسیار هیچ شفافیتی درخصوص درآمد حاصل از طرح رزاق و نحوه هزینه کرد عواید طرح و پاسخگویی درخصوص چرایی هزینه کرد سود کلان این طرح که به گفته محمد سرگزی یکی از نمایندگان سیستان حدود هزار میلیارد تومان بوده، در مسائل غیرضروری و خارج از منطقه سیستان صورت نگرفت.


ائمه جمعه و نمایندگان سیستان کماکان پیگیر شفافیت سود طرح رزاق

ائمه جمعه پنج شهرستان سیستان که از همان ابتدا در کنار مردم خواستار شفاف سازی میزان  سود و نحوه هزینه کرد آن و همچنین پاسخگویی راجع به علت هزینه کرد عواید این طرح در خارج منطقه بودند بازهم در خطبه های نمازجمعه هفته گذشته نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.

حجت الاسلام والمسلمین پوراندخت امام جمعه زابل گفت: سوال اصلی مردم این است که سود حاصل از اجرای این طرح چقدر است؟ در کجا و برای چه اهدافی این درآمد صرف می‌شود؟ چه برنامه‌ای برای بهره‌مندی مستقیم مردم سیستان از این طرح وجود دارد؟

امام جمعه زابل خطاب به استاندار افزود: از استاندار محترم تقاضا داریم با تدبیر خود، زمینه‌ای فراهم نمایند تا یک نشست عمومی و صمیمانه با حضور مردم، نخبگان، معتمدین و دغدغه‌مندان منطقه برگزار شود؛ ما آمادگی داریم که این نشست با اطلاع‌رسانی قبلی و مشارکت مردمی در مصلی نماز جمعه صورت گیرد.

مردم سیستان کماکان چشم انتظار شفافیت طرح رزاق


وی تصریح کرد: از ایشان درخواست می‌کنیم یا شخصاً در این نشست حضور پیدا کنند و یا اگر صلاح می‌دانند، نماینده‌ای مطلع و مسئول معرفی کنند تا به صورت شفاف برای مردم تشریح کند: درآمد طرح رزاق دقیقاً چه میزان است؟ در چه زمینه‌هایی هزینه شده یا خواهد شد؟ چه سهمی از آن به خود منطقه سیستان اختصاص دارد؟


امام جمعه زابل در پایان گفت: نگران آن هستیم که خدای نکرده، همچون گذشته بخشی از این درآمدها در مشهد یا نقاط دیگر کشور خرج شود، آن‌هم در اموری که نه اولویت منطقه سیستان و نه ضرورت امروز ماست؛ سیستان با مشکلات جدی روبروست و نیاز به توجه ویژه دارد. از اشتغال و آب گرفته تا خدمات شهری و درمانی، بنابراین انتظار به‌حق مردم این است که سود اجرای این طرح در سیستان، برای سیستان و مردم سیستان هزینه شود.


فرهاد شهرکی نماینده سیستان هم با انتشار توییتی خطاب به استاندار سیستان و بلوچستان خواستار شفافیت شود طرح رزاق شد و تاکید کرد:
انتظار است سازمان همیاری شهرداری‌های استان با شفاف سازی کامل، فهرست تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی بهره بردار از طرح موسوم به رزاق را به طور عمومی منتشر کند، آگاهی از این اطلاعات حق مسلم و غیرقابل انکار مردم است.

مردم سیستان کماکان چشم انتظار شفافیت طرح رزاق

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار