۸ آوریل در تاریخ؛ از قتل عام یونانیان به دست عثمانی تا آغاز نبرد دیرالعاقول
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ روز ۸ آوریل اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
۲۱۷ میلادی - قتل کاراکالا، امپراتور روم
هشتم آوریل سال ۲۱۷ میلادی، کاراکالا، امپراتور ۲۹ ساله روم، در اِربلا (اربیل - شمال عراق کنونی) توسط یک افسر رومی که از نیرنگهای او خسته شده بود، کشته شد. کاراکالا که سودای تصرف ایران را داشت، با توجه به ناتوانی در جنگ، به نیرنگ متوسل شد و از میترا، دختر اردوان پنجم، شاه اشکانی ایران، خواستگاری کرد.
اردوان در ابتدا درخواست او را نپذیرفت اما بعدها با اکراه پذیرفت. کاراکالا، ارتش خود متشکل از ۳۲ لژیون (لشکر) را در سوریه مستقر کرد و با گروهی از افسران و سربازان نیروی ویژه به سوی تیسفون (۳۶ کیلومتری جنوب بغداد امروزی) رفت تا مراسم ازدواج را برگزار کند.
اردوان و سران کشور بدون سلاح به استقبال کاراکالا آمدند. اما کاراکالا که قصد حمله غافلگیرانه داشت، دستور قتل همراهان اردوان را داد. تنها اردوان و چند نفر از بزرگان از این ماجرا جان سالم به در بردند. کاراکالا پس از این واقعه به اربلا بازگشت و منتظر رسیدن ارتش خود شد.
چند روز بعد، کاراکالا بهدست برادر یک افسر اعدامشده کشته شد. پس از او، ماکرینوس بهعنوان جانشین موقت اعلام شد. ایران با پذیرش صلح پیشنهادی او مخالفت کرد و در جنگ بعدی، ارتش ایران، سپاه روم را شکست داد.
۸۷۶ میلادی - نبرد دیرالعاقول
طبق برخی منابع تاریخی، نبرد دیرالعاقول میان سپاه یعقوب لیث صفاری و ارتش خلیفه عباسی در این روز آغاز شد. ارتش عباسیان با شکستن دیواره دجله و هدایت آب به سوی سپاه یعقوب، مانع پیشروی او شدند.
یعقوب که قصد تصرف بغداد را داشت، پس از این شکست دچار بیماری شد و در خوزستان درگذشت. برادرش عمرو لیث پس از این واقعه با خلیفه صلح کرد.
۱۸۲۱ میلادی - قتل عام یونانیان به دست عثمانی
در هشتم آوریل ۱۸۲۱، عثمانیها با هدف سرکوب استقلالطلبان یونانی، اقدام به قتل عام گستردهای کردند که موجب خشم اروپاییان شد. یونانیان که خواستار خروج عثمانیها از میهن خود بودند، با تشکیل گروههای مسلح دست به مبارزه زدند.
انتشار اخبار قتل عام در اروپا، احساسات عمومی را برانگیخت. بسیاری از مردم اروپا با فروش داراییهای خود به یونانیان کمک کردند. در نهایت، قدرتهای اروپایی تحت فشار افکار عمومی اقدام کرده و عثمانیها را از یونان بیرون راندند. این واقعه موجب آغاز افول امپراتوری عثمانی شد.
۱۲۸۹ شمسی - واگذاری امتیاز رویتر توسط ناصرالدین شاه
ناصرالدین شاه قاجار، امتیاز بهرهبرداری از معادن، ساخت راهآهن و تأسیس بانک ملی را به بارون جولیوس دو رویتر، سرمایهدار انگلیسی، واگذار کرد.
این امتیاز به دلیل گستردگی و عدم امکان اجرای دقیق، پس از مدتی لغو شد. اما در سال ۱۳۰۶، دولت ایران به پسر رویتر اجازه تأسیس بانک شاهنشاهی و بانک صنایع و معادن را داد.
زادروزها
-
۵۶۳ پیش از میلاد - بودا، بنیانگذار آیین بودیسم
-
۱۸۳۱ میلادی - آلارد پیرسون، فیلسوف آلمانی
-
۱۸۵۹ میلادی - ادموند هوسرل، فیلسوف آلمانی
-
۱۹۰۴ میلادی - جان هیکس، اقتصاددان بریتانیایی
-
۱۹۱۱ میلادی - کالوین، شیمیدان آمریکایی
درگذشتها
-
۱۱۴۳ میلادی - ژان دوم کومننوس، امپراتور بیزانس
-
۱۳۶۴ میلادی - ژان دوم، پادشاه فرانسه
-
۱۸۶۱ میلادی - الیشا اوتیس، مخترع آمریکایی
-
۱۹۱۴ میلادی - یاکوب آرابس، نویسنده اهل چک
-
۱۹۷۳ میلادی - پابلو پیکاسو، نقاش اسپانیایی
-
۱۳۳۰ شمسی - صادق هدایت، نویسنده و روشنفکر ایرانی
-
۱۳۵۹ شمسی - سید محمدباقر صدر و بنتالهدی صدر، توسط حکومت بعث عراق
-
۱۳۸۱ شمسی - جمشید اسماعیلخانی، بازیگر ایرانی
-
۱۳۹۳ شمسی - ناصر گیتیجاه، بازیگر ایرانی