
از ادعای صلح تا واقعیت؛ ترامپ چگونه از نقشآفرینی در مذاکرات اوکراین و روسیه عقب نشست؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ در جریان کارزار انتخاباتی خود، دونالد ترامپ بارها تأکید کرده بود که در صورت پیروزی و ورود به کاخ سفید، میتواند ظرف ۲۴ ساعت جنگ میان روسیه و اوکراین را پایان دهد. اما از زمان آغاز ریاست جمهوری دومش، لحن او تغییر کرده است.
با برگزاری گفتگوهای مختلف توسط فرستادگان آمریکایی برای پایان دادن به جنگ، هم ترامپ و هم مقامات ارشد دولتش نسبت به چشمانداز دستیابی به توافق صلح محتاطتر شدهاند. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه پیشنهاد کرد که آمریکا ممکن است بدون پیشرفت محسوس، به زودی از مذاکرات کنارهگیری کند؛ اظهاراتی که رد ضمنی وعدههای سابق ترامپ به شمار میرود.
روبیو به خبرنگاران گفت:«هیچکس نمیگوید این کار در ۱۲ ساعت قابل انجام است.»
تحول مواضع ترامپ در خصوص جنگ روسیه و اوکراین
مارس ۲۰۲۳:
ترامپ به مجری فاکس نیوز، شان هانیتی، گفت:«مذاکره بسیار آسانی در کار است. ولی نمیخواهم جزئیاتش را بگویم، چون در این صورت دیگر کارایی نخواهد داشت.»
او مدعی شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید میتواند جنگ را «ظرف ۲۴ ساعت» حل کند.
مه ۲۰۲۳:
ترامپ در برنامه تالار شهر شبکه سیانان گفت:
«روسها و اوکراینیها دارند میمیرند،. میخواهم این مرگها متوقف شود و ظرف ۲۴ ساعت این کار را انجام میدهم.»
جولای ۲۰۲۴:
در پاسخ به ادعای ترامپ درباره پایان جنگ در یک روز، نماینده روسیه در سازمان ملل، واسیلی نبنزیا، گفت:«بحران اوکراین در یک روز حل شدنی نیست.»
سخنگوی کارزار ترامپ، استیون چونگ، اعلام کرد که «اولویت اصلی ترامپ در دور دوم ریاستجمهوریاش، پایان سریع جنگ خواهد بود.»
اوت ۲۰۲۴:
ترامپ در کنفرانس گارد ملی گفت:«قبل از اینکه به کاخ سفید برسم، این جنگ وحشتناک را خاتمه میدهم. خیلی سریع این کار را خواهم کرد.»
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات
۱۶ دسامبر ۲۰۲۴:
ترامپ در کنفرانسی خبری در مارالاگو گفت:«تلاش خودم را برای مذاکره با پوتین و زلنسکی جهت پایان دادن به جنگ میکنم»
۸ ژانویه ۲۰۲۵:
ژنرال بازنشسته کیت کلاگ، نماینده ویژه ترامپ برای اوکراین و روسیه، مهلت ۱۰۰ روزهای برای پایان جنگ پیشنهاد کرد. صدمین روز ریاست جمهوری ترامپ ۳۰ آوریل است.
شروع مذاکرات رسمی ترامپ به عنوان رئیسجمهور
۳۱ ژانویه:
ترامپ اعلام کرد مذاکرات «بسیار جدی» با روسیه در جریان است و گفت او و پوتین ممکن است به زودی اقدامات «قابل توجهی» انجام دهند.
۱۲ فوریه:
ترامپ با پوتین بیش از یک ساعت تلفنی صحبت کرد و سپس با زلنسکی تماس گرفت. ترامپ گفت:«فکر میکنم در مسیر دستیابی به صلح هستیم.»
۱۹ فوریه:
ترامپ در شبکه Truth Social نوشت که زلنسکی را «دیکتاتوری بدون انتخابات» خوانده و اعلام کرد تنها خودش و دولتش میتوانند این جنگ را پایان دهند.
۲۸ فوریه:
جلسه تنشآمیز ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید برگزار شد؛ ترامپ با فریاد زدن بر سر زلنسکی، توافقنامه معدنی بین دو کشور را لغو کرد.
ترامپ اعلام کرد:«من در وسط قرار دارم. نه طرف اوکراینم و نه طرف روسیه.»
او نفرت زلنسکی از پوتین را مانعی برای دستیابی به توافق دانست.
تعلیق کمکهای نظامی به اوکراین توسط ترامپ
۳ مارس:
ترامپ کمکهای نظامی به اوکراین را به طور موقت متوقف کرد تا زلنسکی را به مذاکره وادار کند.
۱۴ مارس:
ترامپ در مصاحبهای برای برنامه تلویزیونی «فول مژر» گفت:«وقتی گفتم ۲۴ ساعته حلش میکنم، کمی طعنه میزدم. منظورم این بود که میخواهم توافقی حاصل کنم و فکر میکنم موفق خواهم شد.»
۱۸ و ۱۹ مارس:
ترامپ با پوتین و زلنسکی تماسهای جداگانه برقرار کرد. پوتین قول داد که زیرساختهای انرژی اوکراین را هدف قرار ندهد اما آتشبس ۳۰ روزه کامل را رد کرد.
در تماس روز بعد با زلنسکی، ترامپ پیشنهاد داد که آمریکا مالکیت نیروگاههای اوکراین را به عهده بگیرد تا امنیت بلندمدت آنها تضمین شود.
۱۴ آوریل:
ترامپ گفت:«این جنگ نباید شروع میشد. بایدن میتوانست جلوی آن را بگیرد. زلنسکی هم میتوانست، و البته پوتین نباید آن را آغاز میکرد.»
تسلیم شدن ترامپ برای ادامه مذاکرات
۱۸ آوریل:
مارکو روبیو اعلام کرد که اگر پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشود، آمریکا ممکن است از تلاش برای صلح خارج شود.
او پس از مذاکراتی در پاریس گفت که طی چند روز آینده تصمیم نهایی گرفته خواهد شد.
روبیو افزود:«ما باید به سرعت تصمیم بگیریم. اگر نشد، ادامه نمیدهیم. این جنگ، جنگ ما نیست.»
ترامپ نیز همان روز گفت که با روبیو موافق است که توافق باید «سریع» انجام شود، اگرچه عدد خاصی برای تعداد روزها تعیین نکرد.
ترامپ گفت:
«ما میخواهیم که این جنگ پایان یابد.»