
زلنسکی: گفتوگو با ترامپ در واتیکان بهترین دیدارمان تاکنون بود / توافق درباره آتشبس ۳۰ روزه و همکاری معدنی

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ در جریان مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس در واتیکان، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، دیداری کوتاه اما مؤثر داشت که به گفته زلنسکی، «بهترین گفتوگوی دوجانبه تاکنون» بوده است.
در این گفتوگو، دو طرف درباره موضوعاتی چون آتشبس در جنگ اوکراین، تحریمهای علیه روسیه و تقویت پدافند هوایی کییف تبادل نظر کردند. زلنسکی تأکید کرد که توافق برای آتشبس ۳۰ روزه حاصل شده؛ پیشنهادی که به گفته او، بسیار جدیتر و قابل اعتمادتر از آتشبس نمادین سهروزهای است که پیشتر توسط ولادیمیر پوتین مطرح شده بود.
زلنسکی بدون اشاره به جزئیات دقیق، اظهار داشت که ترامپ موضعی «قاطع» در قبال ادامه تحریمهای روسیه داشته است. در مورد نیاز فوری اوکراین به سامانههای دفاع هوایی، زلنسکی افزود:«بهصراحت گفتم چه تعداد سامانه پدافند نیاز داریم. ترامپ پاسخ داد که در این باره اقدام خواهد شد، اما این کمکها رایگان نیستند.»
توافق استراتژیک درباره منابع معدنی
رئیسجمهور اوکراین از امضای یک توافق مهم معدنی میان کییف و واشنگتن خبر داد. بر اساس این توافق:
آمریکا دسترسی ترجیحی به پروژههای معدنی اوکراین خواهد داشت.
صندوقی مشترک با نمایندگان دو طرف برای مدیریت سرمایهگذاریها ایجاد میشود.
درآمدهای اولیه در داخل اوکراین مجدداً سرمایهگذاری خواهد شد.
زلنسکی این توافق را «رویدادی تاریخی» در همکاری اقتصادی و امنیتی با آمریکا خواند.
زلنسکی اعلام کرد که کمک نظامی ۳۰ میلیارد دلاری تصویبشده در کنگره، قرار است در دو مرحله طی سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ پرداخت شود، اما بخشی از این مبلغ ممکن است زودتر و در چارچوب توافق معدنی وارد عمل شود. وی افزود:«سهم آمریکا ابتدا وارد صندوق میشود و سپس اوکراین آن را بازپرداخت خواهد کرد.»
رد پیشنهاد آتشبس پوتین
در حالیکه ولادیمیر پوتین پیشنهاد آتشبس سهروزهای به مناسبت ۹ مه (روز پیروزی) داده بود، زلنسکی این پیشنهاد را ناکافی دانست و تأکید کرد:«آتشبس باید حداقل ۳۰ روز باشد؛ ما مسئول امنیت مقامات خارجی در خاک روسیه نیستیم.»
در واکنش، دیمیتری مدودف هشدار داد که اگر اوکراین در آن روز به روسیه حمله کند، شاید کییف فردای آن روز را نبیند.
این دیدار در حالی انجام شد که جنگ اوکراین وارد مرحلهای فرسایشی و پیچیده شده و چشمانداز صلح پایدار همچنان مبهم باقی مانده است. هرچند گفتوگوها در واتیکان جنبه رسمی نداشت، اما نتایج آن از جمله توافق بر سر آتشبس سیروزه و آغاز یک همکاری اقتصادی راهبردی، نشانهای از تمایل آمریکا به حفظ نفوذ خود در اوکراین و تداوم پشتیبانی از کییف، ولو به شیوههای تازه و مشروط است.