ورزش، دارویی بیهزینه برای بیماران خاص البرز / حمایت هست، اما کافی نیست
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، رضا رودگر،رئیس هیئت ورزش بیماران خاص و پیوند اعضای استان البرز اعلام کرد: این هیئت در حال حاضر شش گروه از بیماران خاص شامل تالاسمی، هموفیلی، دیالیز، دیابت، اماس و پیوند اعضا را در دو بخش بانوان و آقایان تحت پوشش دارد و بیش از ۱۰ رشته ورزشی ویژه این بیماران با تأیید پزشکان و فدراسیون فعال است.
وی با اشاره به رشتههای فعال در این هیئت گفت: دارت، شطرنج، تنیس روی میز، بدمینتون، شنا، دوومیدانی و پتانک از جمله ورزشهایی هستند که بیماران با توجه به نوع بیماری در آنها فعالیت میکنند. بهعنوان مثال، بیماران اماس عمدتاً در رشتههایی با تحرک کمتر مانند دارت و شطرنج شرکت میکنند، اما بیماران تالاسمی به دلیل شرایط جسمی بهتر، در رشتههای متنوعتری حضور دارند.
رودگر با اشاره به فعالیت دوسالهاش در این سمت عنوان کرد: تاکنون بیش از ۳۵۰ بیمار خاص در استان شناسایی و تحت حمایت قرار گرفتهاند، اما تعداد واقعی این افراد بسیار بیشتر است. متأسفانه بسیاری از بیماران از وجود این هیئت بیاطلاع هستند.
وی با اشاره به اهمیت اطلاعرسانی گفت: تاکنون مکاتباتی با صداوسیما و نهادهای مختلف برای معرفی هیئت انجام شده، اما هنوز نیاز به آگاهیرسانی گستردهتری وجود دارد. طبق آمار شبکه بهداشت، بیش از ۱۳ درصد افراد بالای ۲۵ سال در استان به دیابت مبتلا هستند. این رقم زنگ خطری جدی برای نظام سلامت است و ورزش میتواند راهی مؤثر در پیشگیری از بیماریها باشد.
رودگر خواستار تدوین تفاهمنامهای ملی میان وزارت ورزش و وزارت بهداشت شد تا برنامههای ورزشی پیشگیرانه با محوریت دانشگاههای علوم پزشکی اجرا شود. به گفته وی، پیشگیری همیشه اثربخشتر و کمهزینهتر از درمان است.
چالشها و محدودیتها
رئیس هیئت بیماران خاص استان البرز از بازگشایی سالن شهید عجمیان پس از یکسالونیم وقفه خبر داد و گفت: با وجود فراهم شدن فضایی برای تمرین ورزشکاران، تأمین اجارهبهای ماهانه سالن که حدود ۱۰ میلیون تومان است، یکی از چالشهای جدی ماست.
او ادامه داد: تمام خدمات ما رایگان است و از ورزشکاران هیچ هزینهای دریافت نمیشود، اما با توجه به بودجه سالانه ۱۰۰ میلیون تومانی، تأمین هزینه اعزامها، تجهیزات و اجاره سالن بسیار دشوار است. برای نمونه، تنها اعزام پیشروی تیمهای تالاسمی به مسابقات کشوری در رامسر حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه دارد.
رودگر خاطرنشان کرد: برای جبران بخشی از این هزینهها، از ظرفیت خیرین استفاده کردهایم، اما این حمایتها مقطعی و محدود است. از مدیریت ورزش استان تقاضا داریم در صورت امکان قانونی، هیئت را از پرداخت اجارهبهای سالن معاف کنند.
رئیس هیئت ورزش بیماران خاص البرز، طبق تقویم فدراسیون، مسابقات قهرمانی کشور برای تمام ۶ گروه بیمار در سال جاری برنامهریزی شده است. نخستین اعزام در هفته جاری انجام میشود. با این حال، هیچ ورزشکاری از استان برای اعزام به مسابقات جهانی پیوند اعضا انتخاب نشده است.
رودگر در پایان تأکید کرد: برای بیماران خاص، تنها حضور در فضای ورزشی یک پیروزی بزرگ است. مدال شاید هدف نهایی نباشد، اما اثرات روحی و اجتماعی ورزش، ارزشی فراتر از سکوهای قهرمانی دارد.