
ساماندهی هوش مصنوعی با حمایت نگاه حاکمیتی امکانپذیر است

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، رئیس پارک فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی در دومین نشست شورای سیاستگذاری کنگره و نمایشگاه هوش مصنوعی با عنوان «کیش آی ویژن» با طرح این پرسش که مرکز هماهنگکننده ذینفعان حاکمیتی هوش مصنوعی کجا است؟ گفت: باید معلوم شود که مرکز هماهنگکننده ذینفعان حاکمیتی هوش مصنوعی کجاست و در این کنگره جایگاهی به مسئولان و فعالان این حوزه داده میشود تا موضوعات و راهبردهای اساسی مورد سوال قرار گیرد و پیشنهاد راهبردی صادر میشود.
محمدحسین ایمانی خوشخو تاکید کرد: در موضوع هوش مصنوعی همه مسئول هستند، اما پاسخگو نیستند. در نتیجه هر نهاد و مرکزی کار خود را انجام میدهد.
سرپرست دانشگاه علم و فرهنگ این را هم گفت که شرایط فعلی هوش مصنوعی یک مجمعالجزایر در کشور است که بحث ساماندهی آن و تمرکز در یک نهاد واحد، ضروری است.
صنایع خلاق و فناوریهای نرم در اولویت هستند
به گزارش روابط عمومی پارک فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی، دبیر علمی کنگره و نمایشگاه هوش مصنوعی نیز در این نشست گفت: در کنگره و نمایشگاه هوش مصنوعی «کیش آی ویژن» در حوزههای مختلف همچون سلامت، آموزش، فناوریهای نوین مالی و بانکی در حوزه هوش مصنوعی ورود کردهایم، همچنین در حوزه آموزش به شکل کارگاههای آموزشی برای دانشآموزان و خانوادههای کیشوند برپا خواهد شد.
حبیب الله اصغری ادامه داد: به صنایع خلاق به شکل ویژه پرداخته شده است و کارگاههای تخصصی مانند «گردشگری هوشمند»، «تولید محتوای چند رسانهای هوشمند»، «آموزش هوشمند فرهنگ و هنر»،«بازیسازی و سرگرمیهای تعاملی»، «هوش مصنوعی در آموزش»، «هنرسازی تجسمی با هوش مصنوعی»، «طراحی مد و پوشاک با هوش مصنوعی»، «تحلیل احساسات و نظرسنجی»، «بازاریابی فرهنگی مبتنی بر AI»،«هوش مصنوعی در قانونگذاری»، «هوش مصنوعی در حفظ و احیای میراث فرهنگی» و «هوش مصنوعی در علوم انسانی» برگزار خواهیم کرد.
رئیس اداره تسهیل فناوری و توسعه اقتصاد دانشبنیان وزارت امور خارجه هم هوش مصنوعی را موضع حاکمیتی دانست و گفت: مهمترین موضوع در مقوله هوش مصنوعی، حکمرانی است که آیا اجازه بدهد این فناوری نوین در کشور رشد کند یا خیر. در غیر این صورت مجموع فعالیتها در این حوزه موازیکاری نهادها و ارگانهای مختلف با یکدیگر بنا بر وظیفه سازمانی محول شده به آنها است. بنابراین فعالیتهای هوش مصنوعی زمانی به سرانجام میرسد که مورد حمایت نگاه حاکمیت باشد.
وحید کیانی پیشنهاد کرد با سازمان پدافند غیرعامل و دیگر نهادهای حاکمیتی فعال در این حوزه برای بهبود روند پیشرفت این مهم صحبت شود.
نگاه تکبعدی به هوش مصنوعی
در ادامه این نشست، معاون فنی قرارگاه پدافند سایبری گفت: درباره هوش مصنوعی تکبعدی به ماجرا نگاه میشود و همواره درباره مزیتهای این مقوله پرداختهاند و کمتر مسئول و یا کاردانِ این حوزه درباره معایب آن صحبت میکنند، اما موضوع این است تا چه اندازه از هوش مصنوعی برای تامین زیرساختهای کشور استفاده میشود؟ به عنوان مثال هوش مصنوعی در ناترازی انرژی چه کمکی کرده است؟
هادی کریمی اظهار داشت: اکنون مدل زبانی درست در حوزه هوش مصنوعی وجود ندارد. به این معنا که داده و اطلاعات بیشماری از کشور در دسترس مدلهای مختلف هوش مصنوعی قرار گرفته و ضروری است که موضع حکمرانی در این مبحث حاصل شود. بنابراین در حوزه هوش مصنوعی نباید تنها مزایا را دید، بلکه معایب هم از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
معاون راهبردی کارگروههای حوزه علمی معاونت عتف سپاه نیز در این نشست با طرح این سوال که مرجع مواجه با فناوریهای نوظهور در کشور کجاست؟ گفت: بازنگری در رفتار حاکمیت با پدیدههای نوظهور در چهار دهه گذشته بیان میکند که هیچگاه راهبرد عملیاتی برای مواجه با پدیدههای نوظهور علم و فناورانه کشور وجود نداشته است و همچنان با ورود تکنولوژیهای روز دنیا غیر حرفهای برخورد میشود.
ابراهیم احمدی اظهار داشت: با توجه به افزایش ضریب نفوذ هوش مصنوعی، مسئول رصد این فناوری نوظهور کجاست؟ آیا قرار نیست یک مرجع سیاتگذاری برای این زیستبوم تازهوارد تعریف شود؟
پیشنهاد برگزاری تورهای تبادل تجربه مشترک بین ایران و آلمان
معاون فناوری پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی هم گفت که هنوز مدیران درک درستی از حوزه هوش مصنوعی ندارند.
ابراهیم نبیونی افزود: این کنگره با استارتاپها و شرکتهای بزرگی طرف هستیم که ادعای هوش مصنوعی دارند اما در ساختار اجرایی آنها اجرایی شدن این ادعا دیده نمیشود و در مقابل، جوانهای فعالی هستند که تکنفره قابلیتهای هوش مصنوعی درک، دریافت و مورد استفاده قرار میدهند.
به باور وی، این کنگره فرصت خوبی است تا دادههایی از حضور این کاردانهای هوش مصنوعی جمعآوری کرده و پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی نیز به عنوان لینک آنها را به سازمانهای حامی معرفی کند تا فرآیند حمایت از آنها به درستی شکل بگیرد.
مهناز تهرانی، معاون علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) سازمان پدافند غیرعامل هم این رویداد را فرصت خوبی برای ورود هوش مصنوعی به علوم شناختی و جنگ شناختی و جهاد تبیین در این زمینه ارزیابی کرد.
محمدعلی نارویی دبیر کارگروه هوش مصنوعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز بر اهمیت پرداخت کارکردهای هوش مصنوعی در فناوریهای نرم و مباحث حقوقی و فقهی تاکید کرد.