
کجایید آقای انصاری؟ / معاونت حقوقی ریاست جمهوری در حاشیه جنگ

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو ، هنوز یک ماه از اعلام آتشبس و توقف جنگ اسرائیل و ایالات متحده در برابر ایران نگذشته است. با این حال فضای اجتماعی و سیاسی ایران رو به بهبودی و تصعید آرامش است اما نکته حائز اهمیتی که وجود دارد این است که اکنون فضا بهگونهای ترسیم شده که انگار هیچ جنگی را ایران به چشم خود ندیده است.
این انکارشدن جنگ بیش از همه در اقداماتی هویداست که توسط مقامات و مسئولین سیاسی و حقوقی کشور انجام نمیشود، گویی در اذهان برخی اینگونه تجلی شده که جنگ تنها در شلیک موشک و عرصه دیپلماسی خلاصه میشود حال آنکه حقیقت ماجرا چنین نیست.
تنبیه متجاوز ادامه دارد، اما در چه عرصهای؟
علیرغم آنکه جنگ ایران و اسرائیل هنوز به پایان نرسیده بلکه این جنگ صرفا در مرحله آتشبسی شکننده است اما مقاومت و تنبیه متجاوزین به ایران یعنی رژیم صهیونیستی و آمریکا تنها در ساحت دیپلماسی و میدان نیست به عبارت دیگر پس از توقف جنگ اکنون نوبت مقامات سیاسی و حقوقی است که در حوزه خود به اقداماتی علیه این دو متجاوز بپردازند.
رژیمی که با تجاوز وحشیانه خود جان ۱۰۶۰ نفر از ایرانیان را گرفته تنها نباید توسط موشکهای خیبر و سجیل تنبیه شود بلکه در لحظه کنونی، مقامات حقوقی نیز میبایست در مجامع بینالمللی غرامت این جانهای عزیز و ویرانیها و اقدامات ضدحقوق بشری را از رژیم همیشه متجاوز بستانند. همچنین مقامات حقوقی کشور میبایست تجاوز آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را که خلاف معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای است را پیگیری کنند.
به عنوان مثال این وظیفه معاونت حقوقی ریاست جمهوری است که این روزها ابعاد حقوقی تجاوز اسرائیل و آمریکا را برای مردم ایران و جامعه جهانی عیان و پیگیری کند اما این ماجرا فعلا در سطح تشکیل یک کارگروه باقی مانده است.
کارگروه حقوقی؛ کافی نیست!
مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس جمهور در پیام خود به مردم آورده است: «در ادامه تصمیمات پیشین و هماهنگیهای انجامشده در جلسات در روزهای گذشته مقرر شد کارگروهی تخصصی از کارشناسان برجسته و حقوقدانان زبده مرکز و سایر مراجع علمی و حقوقی کشور تشکیل شود تا بهصورت جامع به بررسی ابعاد حقوقی تجاوز نظامی و نقض حاکمیت سرزمینی جمهوری اسلامی ایران، تهدید تمامیت ارضی کشور و شهادت جمعی از شهروندان و ترور دانشمندان و مدافعان امنیت و فرماندهان عالیرتبه بپردازد.»
اگرچه تشکیل کارگروهی از متخصصان امری شایسته و صحیح از جانب معاونت حقوقی ریاست جمهوری است، اما در وضعیتی که سرعت پیگیری قضایا و بازتاب و انعکاس آنها در فضای اجتماعی و مجازی دارای اهمیتی بسیار است، اتکا به صِرف تشکیل یک کارگروه به چه معناست؟ معاونتی که در ماجرای دوتابعیتیها و لایحه عفاف و حجاب بارها مشغول تبیین و توضیح درباره این ماجراها بود، آیا رواست که در ماجرای جنگ ایران در برابر اسرائیل و ایالات متحده تنها در همین سطح متوقف شود؟ آیا وظیفه این معاونت این نیست که ابعاد حقوقی این ماجرا را به سرعت پیگیری و به اطلاع عموم برساند یا آنکه اکنون میخواهد به اتخاذ یک تصمیم اکتفا کند؟
همه باید به میدان بیایند
اگر بنا بر جنگیدن در برابر متجاوزین است، باید تمامی نهادها و ارگانها به بهترین وجه ممکن نقش و وظیفه خود را ایفا کنند. همه باید در میدان بیایند تا تنبیه متجاوز را رقم زنند نه آنکه صرفا در حد حرف و دستور اقدام کنند. جنگی که در ۲۳ خردادماه رقم خورد، نیازمند فعال شدن تمامی نیروهاست؛ گاه نیروی نظامی در ساحت مقاومت میدانی در برابر دشمن و گاه نیرو و مقامات حقوقی در ساحت حقوق بینالمللی نقش خود را ایفا میکند
تبادل آتش اگرچه اکنون متوقف شده، اما مقامات سیاسی و حقوقی ایران میبایست این فرصت را غنیمت شمرده و با پیگیری پرونده تجاوز، سهم خود را به این جنگ ادا کنند. جنگیدن تنها در موشک و مذاکره خلاصه نمیشود و باید در دیگر ساحات از جمله ابعاد حقوقی و رسانهای آن به شکلی دیگر به جنگ پرداخت.