
تابستان داغ ۳۵ هزار دانشجوی جهادگر در مناطق محروم

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از فرهیختگان، تابستان و گرمایش که برای قریب به اتفاق مردم غیرقابل تحمل میشود، برای جهادیها به گونه دیگری معنا پیدا میکند. فصلی که شروع آن به معنای محکم شدن بند کفشهای دانشجویانی است که فارغ از رشته، دانشگاه و مقطع تحصیلیشان، خودشان را به مناطقی از این آب و خاک میرسانند که نهتنها از باد کولر و آب خنک در آن خبری نیست، بلکه باید در گرمای طاقتفرسا که این روزها دما به بیش از ۴۰ درجه هم میرسد، دست به کار ساخت و ساز بناهای نیمهکاره بزنند یا لباس درمان به تن کرده و یا حتی در نقش معلم برای دانشآموزان ظاهر شوند.
دانشجویانی که خستگی نمیشناسند و تعطیلی دانشگاه برای آنها به معنی تعطیل شدن کار دنیا نخواهد بود. اما این بار حضور جهادیها در مناطق ایران تفاوت اساسی با سالهای گذشته دارد. دانشجویانی که نهتنها در جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران پای کار بودند، بلکه بعد از آن هم برای آواربرداری از محلات مختلف، خودجوش به میدان آمده بودند.
گروههایی که این روزها خودشان را برای حضور در طرح «عهد خدمت» و کمکرسانی به مردم مناطق محروم آماده میکنند تا اینگونه پیش از شروع سال تحصیلی جدید، دین خود را به مردم ادا کرده باشند. در این گفتوگو به سراغ رضا غلامزاده، معاون عملیات جهادی سازمان بسیج دانشجویی رفتیم تا از جزئیات «عهد خدمت» ۱۴۰۴ بگوید. او پیشبینی میکند امسال با وجود همه تحولات، بیش از ۳۰ هزار دانشجوی جهادی در مناطق مختلف کشور حاضر خواهند شد.
معاون عملیات جهادی سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به زمان برگزاری طرح «عهد خدمت» در سال جاری عنوان کرد: «ما از ابتدای امسال برای اجرای این طرح برنامهریزی کرده بودیم و بر اساس آن هم بنا بود بعد از پایان امتحانات دانشگاهها یعنی از ۲۰ تیر یا نهایتاً اوایل مرداد ماه شاهد آغاز اردوها در مناطق مختلف باشیم تا اینگونه تا پایان فصل تابستان، روند حضور دانشجویان در مناطق محروم کشور ادامه داشته باشد.» غلامزاده اظهار داشت: «اما بعد از حمله رژیم صهیونیستی به کشور به دلیل شرایط پیش آمده، بازه زمانی امتحانات از سوی وزارت علوم دستخوش تغییر جدی شد که این مسئله روی برنامهریزی صورت گرفته و زمان آغاز فعالیتهای جهادی دانشجویی هم اثر گذاشت.»
او به آغاز اردوهای جهادی در نقاط مختلف کشور اشاره و تصریح کرد: «از ۲۰ تیر ماه در برخی از نقاط کشور شاهد برپایی اردوهای جهادی هستیم که ازجمله آن میتوان به استانهای اردبیل، مازندران و ایلام اشاره کرد که گروههای جهادی در آنها، کارهای خود را شروع کردهاند. البته در این میان باید به این مسئله هم اشاره کنم که امسال اربعین حسینی هم با ایام عهد خدمت یکی شده و به همین دلیل به زودی شاهد آغاز پویش «در مدار حبیب» در ایام تابستان خواهیم بود. مسئلهای که البته هیچگونه خللی به روند اردوهای جهادی وارد نمیکند.»
توانمندسازی اقتصادی مناطق محروم را دنبال میکنیم
معاون عملیات جهادی سازمان بسیج دانشجویی افزود: «هدف پویش «در مدار حبیب» آن است که خدمترسانی به زوار حسینی را در قالب موکبهای سیار و در طریقه الحسین (ع) دنبال کند. این کار چند سالی است برگزار میشود و دانشجویانی که خواهان شرکت در آن هستند از تجربه کافی برخوردارند.»
غلامزاده به جمعیت دانشجویانی که در عهد خدمت امسال حضور خواهند داشت، اشاره و تصریح کرد: «پیشبینیمان آن است که در این دوره بتوانیم حداکثر ۳۰ تا ۳۵ هزار دانشجو را در اردوها داشته باشیم که بسته به نیاز استانهای مختلف، جمعیت گروههای جهادی حاضر متفاوت میشود. با این حال به صورت کلی، نزدیک به هزار تیم جهادی را خواهیم داشت که تقریباً در هر تیم حدود ۳۰ تا ۳۵ دانشجوی جهادی بسته به ماموریت تعریف شده، حضور خواهند داشت.»
او درباره ماموریتهایی که برای این تیمها در نظر گرفته شده، افزود: «تفاوت چندانی در این حوزه نخواهیم داشت و مانند هر ساله، عرصههای عمرانی، فرهنگی، پزشکی و محیط زیست به عنوان کارویژه گروههای جهادی تعریف شده است. اما این بدان معنی نیست که هر گروه در همه این حوزهها وارد شود، بلکه بسته به نیاز منطقه و ظرفیت گروهها، دانشجویان اقدام به ارائه خدمات جهادی خواهند کرد.»
معاون عملیات جهادی سازمان بسیج دانشجویی توانمندسازی اقتصادی مناطق محروم اشاره کرد و گفت: «با توجه به شرایط اقتصادی، یکی از ماموریتهایی که گروههای جهادی طی سالهای اخیر برای خود تعریف کردهاند، بحث افزایش تابآوری اقتصادی مردم مناطق محروم است. در این حوزه کارگروهی در حوزه کشاورزی و دامپروری در سازمان شکل گرفته که در حوزههای امنیت غذایی و دامپزشکی فعالیت میکند. امسال نیز قصد داریم تا از طریق این کارگروه اقداماتی مانند واکسیناسیون و تأمین علوفه را برای دامپروران در مناطق محروم انجام دهیم. همچنین به دنبال افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی از طریق ارائه آموزشهای مختلف مانند نحوه آبدهی، زمان داشت و برداشت و... هستیم.»
غلامزاده در همین زمینه ادامه داد: «یکی از چالشهایی که بعضا کشاورزان مناطق محروم با آن روبهرو هستند، بحث عدم فروش محصولات به دلیل نبود شبکه بازار است. در همین راستا امسال در عهد خدمت امسال برخی از گروههای جهادیمان، در حوزه بازاررسانی محصولات روستایی به شکل ویژه فعالیت خواهند کرد. به طور مثال در استانهای جنوبی بحث خرما و یا پیاز و سیبزمینی را داریم که میبینیم به دلیل نبود زیرساختهای کافی، امکان ارسال چنین محصولاتی به بازار مصرف فراهم نیست، به همین دلیل در نظر داریم تا با هماهنگی بتوانیم سیستم خرید در مبدأ و فروش در مقصد را فعال کرده و اینگونه از هدر رفتن محصولات کشاورزی جلوگیری کنیم.»
سازمان نوسازی مدارس پای کار جهادیها خواهد بود
او درباره نحوه حمایت از گروههای جهادی در «عهد خدمت ۱۴۰۴» گفت: «بسیج دانشجویی برای حمایت از دانشجویان حاضر در این اردو، طرح نفر-اردو را دنبال میکند که از طریق آن، هزینههای مورد نیاز برای حضور دانشجویان در چنین اردوهایی را تأمین خواهیم کرد. اما برای تأمین هزینههای مربوط به فعالیتهای جهادی با ارگانهای مختلف تفاهمنامه امضا کردهایم که هر کدام از آنها به فراخور کار گروهها، وارد عمل خواهند شد.»
معاون عملیات جهادی سازمان بسیج دانشجویی با بیان اینکه برای بازسازی و رنگآمیزی مدارس مناطق محروم با سازمان نوسازی مدارس تفاهم نامه امضا کردهایم، گفت: «همچنین برای حمایت و بازسازی منازل مددجویان کمیته امداد با خود این کمیته تفاهمنامه داریم. بنیاد برکت هم برای حمایت از گروههای جهادی وارد عمل خواهد شد.»
قرارگاه علمالهدی وزارت علوم پشتیبان جهادیها شد
غلامزاده به حمایت وزارت علوم از گروههای جهادی در تابستان امسال اشاره کرد و گفت: «اتفاقی که امسال برای اولین بار رخ داده، آن است که قرارگاه شهید علمالهدی این وزارتخانه در حوزه حمایت و پشتیبانی از این گروهها وارد شده است. بر همین اساس همه دانشگاههای کشور موظف شدهاند که به هر طریقی که امکان دارد از گروههای جهادی خود حمایت کنند، اهمیت این مسئله از آن جهت است که ما امسال برای اولین بار شاهد چنین موضوعی هستیم که قطعاً در فعالیتهای جهادی اثرگذار خواهد بود.»
او درباره نحوه انتخاب مناطق محروم در عهد خدمت امسال گفت: «مهمترین ویژگیای که برای حضور گروههای جهادی در یک منطقه ملاک قرار میگیرد، بحث برخورداری استان و منطقه مورد هدف از زیرساختهای فرهنگی و پزشکی و عمرانی است. از این رو باید عنوان کرد که مقصد عمده گروههای جهادی ما استانهای جنوبی و شرقی کشور است که شرایط خوبی را از حیث دریافت خدمات ندارند.»
معاون عملیات جهادی سازمان بسیج دانشجویی در توضیح بیشتر این مسئله بیان داشت: «شاخص محرومیت، جمعیت و همچنین همراهی مردم بومی با گروههای جهادی باعث میشود گروههای جهادی یک منطقه را در اولویت کاری خود قرار دهند؛ چراکه طبیعتا این مسئله که مردم یک منطقه با دانشجویان حاضر ارتباط گرفته و آنها را در مسیر فعالیتشان همراهی کنند، از اهمیت بالایی برخوردار است.»
غلامزاده درباره ثبت نام از دانشجویانی که خواهان حضور در اردوهای جهادی ۱۴۰۴ هستند، گفت: «به صورت کلی ثبتنام از طریق دفاتر بسیج در دانشگاههای استانی صورت میگیرد و بعد از آن هر گروه جهادی، نحوه فعالیتها و زمانبندی اعزام را به صورت مجزا از طریق کانالهای مربوط به خود انجام میدهد و همین امروز نیز کارهای مربوط به ثبتنامها در حال انجام است.»
او با بیان اینکه هر گروه معمولاً ۱۰ روز در یک منطقه میماند، گفت: «یکی دیگر از اتفاقاتی که در تابستان امسال به شکل جدی دنبال میکنیم، طرح خدمترسانی شهید رئیسی است که سال گذشته از آن رونمایی کرده و در تابستان امسال هم ادامه خواهد داشت. در این طرح، برخی استانهای کشور مانند آذربایجان شرقی، زنجان، کهگیلویهوبویراحمد، خوزستان، سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان اجرا میشود. نکته مهم در روند اجرای این طرح برای امسال آن است که قرارگاه خدمترسانی شهید رئیسی در این استانها دایر خواهد شد تا اینگونه امکان ساماندهی گروههای جهادی بیشتری فراهم باشد.»
غلامزاده به اهداف اجرای طرح شهید رئیسی اشاره و تصریح کرد: «از آنجایی که شهید رئیسی در دوران ریاستجمهوریشان، به این استانها سفر کرده بود؛ تلاش داریم تا با اجرای این طرح بحث امیدآفرینی و نشاط را برای مردم محروم این استانها دنبال کنیم. در حقیقت به دنبال آن هستیم تا با افتتاح طرحهای مختلف که هر کدام مورد نیاز این استانها هستند، به مردم نشان دهیم که راه شهید از سوی گروههای جهادی ادامه خواهد داشت.»