کد خبر:۱۳۷۲۷۵
كرسيهاي آزاد انديشي يك روش يا تاكتيك موضعي موقت نيست كه فراموش شوند
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: اصل بنيادين آزادانديشي جمعي يا كرسيهاي نقد و مناظره، يك روش يا تاكتيك موضعي و موقت نيست كه پس از مدتي با روشهاي ديگر جا عوض كند و يا به فراموشي سپرده شود.
به گزارش گروه فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»، سيد محمد حسيني در پيامي به همايش كرسيهاي آزادانديشي از ديدگاه اسلام و غرب با بيان اين مطلب آورده است: اين اصل بنيادين اسلامي – ايراني به لحاظ قلمرو و گستره نيز بسيار فراگير است؛ يعني، ميتواند از جامعه دانشگاهي و حوزوي تا رسانههاي عمومي و قلمرو مساجد، احزاب، گروهها و حتي سازمانها و مؤسسات اداري را شامل شود.
وي در اين پيام آورده است: پرسش از معنا، مبنا و چگونگي آزادانديشي و نظريهپردازي آزاد، هماينك به يك آرمان و فرهنگ ملي تبديل شده است.
نخستين پرسشي كه در اين باب مطرح ميشود اين است كه هويت و پيشزمينههاي تاريخي اين گفتمان يا مقوله آرماني، اسلامي – ايراني است يا غربي؟ غفلت از هويت تاريخي و ملي اسلامي – ايراني موجب ميشود كه گروهي اين مقوله مبارك را دست آورد فرهنگ و مدنيت مدرن غرب تلقي كنند و يا بحث از هويت موضوع را به موجب ابهام و ناشناختگي در بوته ترديد قرار داده و سكوت كنند.
اما با تأمل و تدبري نهچندان گسترده در تاريخ انديشه اسلامي – ايراني و غرب در سه دوره يونان و روم، قرون وسطي و دوره جديد ميتوان دريافت كه حلقهها و تشكلهاي فلسفي – علمي آزادانديش در جهان اسلام و ايران هويت مستقل و فاخري دارد كه در تحولات آزادانديشانه قرون وسطي، رنسانس و غرب جديد اثرگذار بوده است.
در ادامه اين پيام آمده است: آزادانديشي در يونان باستان با پيدايش تفكر فلسفي در باب جهان و يافتن اصل يا مادهالمواد عالم آغاز شد و پس از آن با ظهور سوفيسم و شكگرايي نمود بيشتري يافت؛ اما پيشزمينههاي كرسيهاي آزاد انديشي را بايد در روش سقراطي و افلاطوني جست وجو كرد كه به روش ديالكتيكي موسوم بوده است.
اين پيام مي افزايد: قرون وسطي دوران حاكميت كليساست؛ يعني در آن بررسيهاي آزاد جمعي جايگاهي ندارد و اگر بتوان نمونهاي از آزادي فكري در آن سخن گفت در قلمروهاي فردي است.
غرب در عصر رنسانس و اوايل دوره مدرن وارد گفتوگوهاي نسبتاً آزاد ميشود بويژه در عصر روشنگري يا عصر خرد كه در آن فرهنگ نقد و بررسي و گفتوشنود علمي مشاهده ميشود؛ اما غالب آن در چارچوب تأويلگرايي سكولاريستي است.
در ادامه اين پيام آمده است: قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم كه عصر الحاد و استعمار است، چارچوبگرايي و ايدئولوژيمداري كه به موجب آن بر فرهنگ و روشهاي يك سويه در عرصه علم و هنر تأكيد ميشود، ملاك و معيار عمل است نه آزادانديشي جمعي و كرسيهاي آزاد.
وزير ارشاد همچنين در اين پيام آورده است: آزادانديشي جمعي كه اوج آن در كرسيهاي آزاد نقد و نظريهپردازي نمود مييابد از تفكر و فرهنگ قرآني – نبوي و پس از آن فرهنگ اهل بيت (ع) آغاز ميشود. قرآن كتابي است كه به تفكر جمعي و روش تعاملي در حوزه دانش و هنر بسيار تأكيد ميكند.
حسيني در ادامه پيام خود خاطر نشان ساخت: انديشمندان اسلامي، پيرو فرهنگ قرآني- نبوي و علوي در تمامي قلمروهاي علمي – فلسفي و هنري خود اين اصل را محور كار خود قرار دادند كه حاصل آن تمدن دوران طلايي قرن چهارم تا هشتم هجري شد.
در ادامه اين پيام آمده است: در اين دوره كه زمينهساز عهد رنسانس و عصر مدرنيته در غرب بود، آزادانديشي جمعي و در اصل، كرسيهاي آزادانديشي در بهترين شكل آن نمود عيني پيدا ميكند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه پيام خود با تأكيد بر توسعه كرسيهاي آزادانديشي در جوامع علمي كه توسط رهبر معظم انقلاب اسلامي صورت ميپذيرد، افزود: در اصل، تأكيد بر تداوم يك فرهنگ و سنت ديرپا در انديشه اسلامي و تاريخ تمدن شيعي است كه بدون اغراق و مبالغه نياز فوري و اولويت درجه اول در ميان راهبردهاي فرهنگي – تمدني ملي و فراملي است.
حسيني در خاتمه اين پيام ابراز اميدواري كرده است؛ از رهگذر برپايي چنين نشستهايي بتوان در توليد علم و ايجاد شور و نشاط علمي در ميان نسل جوان و دانشجويان و دانشگاهيان بهره جست و جايگاه علم را در حوزههاي مختلف ارتقا بخشيد؛ چرا كه عزت و اقتدار نظام مقدس اسلاميمان در پرتو رشد علمي حاصل ميشود./انتهاي پيام/
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.