از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۴۰۱۵۷۷
گزارش|

از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟

رونمایی از موشکی با نام «ایلدیریم‌خان» در نمایشگاه دفاعی SAHA Expo ۲۰۲۶ در ترکیه، بحث‌های گسترده‌ای درباره ورود آنکارا به حوزه موشک‌های قاره‌پیما ایجاد کرده است. بر اساس اطلاعات اعلام‌شده، برد این موشک حدود ۶۰۰۰ کیلومتر و سرعت آن بین ۹ الی ۲۵ ماخ عنوان شده؛ بردی که در صورت تحقق عملیاتی، می‌تواند بخش وسیعی از اروپا، آسیا و خاورمیانه را در محدوده پوشش قرار دهد.
از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو؛ رونمایی از موشکی با نام «ایلدیریم‌خان» در نمایشگاه دفاعی SAHA Expo 2026 در ترکیه، بحث‌های گسترده‌ای درباره ورود آنکارا به حوزه موشک‌های قاره‌پیما ایجاد کرده است. بر اساس اطلاعات اعلام‌شده، برد این موشک حدود ۶۰۰۰ کیلومتر و سرعت آن بین ۹ الی ۲۵ ماخ عنوان شده؛ بردی که در صورت تحقق عملیاتی، می‌تواند بخش وسیعی از اروپا، آسیا و خاورمیانه را در محدوده پوشش قرار دهد.

با این حال، بررسی روند توسعه صنعت موشکی ترکیه و مقایسه آن با سامانه‌های عملیاتی موجود در منطقه نشان می‌دهد که فاصله قابل توجهی میان «رونمایی از یک طرح» و «دستیابی به توان عملیاتی بین‌قاره‌ای» وجود دارد.

 

 

از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟

 


توان موشکی عملیاتی ترکیه؛ تمرکز بر برد کوتاه و منطقه‌ای

 

زرادخانه موشکی عملیاتی ترکیه تا امروز عمدتاً در حوزه برد کوتاه و میان‌برد تعریف می‌شود. مهم‌ترین سامانه‌های شناخته‌شده بر اساس تست‌های اعلام‌شده عبارت‌اند از:

Yıldırım با برد حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ کیلومتر

Bora با برد حدود ۲۸۰ کیلومتر

Tayfun با برد حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلومتر 


این سامانه‌ها برای سناریوهای منطقه‌ای طراحی شده‌اند و تمرکز اصلی آن‌ها بر محیط پیرامونی ترکیه است. در کنار این موشک‌ها، موشک‌های کروز SOM و موشک ضدکشتی Atmaca نیز در سطح عملیاتی فعال هستند، اما آن‌ها نیز در دسته تسلیحات تاکتیکی و منطقه‌ای قرار می‌گیرند و وارد حوزه بازدارندگی راهبردی دوربرد نشده‌اند.

 

 

از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟

 

 

بومی‌سازی در صنعت دفاعی ترکیه

 

صنعت دفاعی ترکیه طی سال‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته و شرکت‌هایی مانند Roketsan و مراکز تحقیقاتی مانند TÜBİTAK SAGE نقش مهمی در این روند ایفا کرده‌اند. بخشی از نسل‌های اولیه موشکی این کشور بر پایه همکاری‌های دیگر کشورهای خارجی یا انتقال فناوری شکل گرفته و سپس به‌تدریج بومی‌سازی شده است.

در حال حاضر ترکیه در برخی پروژه‌ها به طراحی و تولید داخلی و بومی رسیده، اما در حوزه موشک‌های قاره‌پیما هنوز نیازمند توسعه زیرساخت‌های پیچیده‌تر است.

 

 

جایگاه توان موشکی ایران؛ تجربه عملیاتی و بومی کامل

 

در مقابل، توان موشکی ایران به‌عنوان یک ظرفیت کاملاً بومی و عملیاتی شناخته می‌شود. این توان به دلیل شرایط تحریمی، از ابتدا بر پایه طراحی داخلی توسعه یافته و به مرور به بلوغ رسیده است.

موشک‌هایی مانند:

خرمشهر 

سجیل 

از جمله سامانه‌هایی هستند که در کلاس میان‌برد قرار دارند و بارها مورد آزمایش قرار گرفته‌اند. این موشک‌ها در چارچوب دکترین بازدارندگی منطقه‌ای توسعه یافته‌اند و از نظر بسیاری از تحلیلگران، یک توان عملیاتی تثبیت‌شده محسوب می‌شوند.

ویژگی مهم توان موشکی ایران، تجربه عملیاتی و آزموده‌شده بودن آن در سطح واقعی است؛ موضوعی که در معادلات بازدارندگی منطقه‌ای نقش تعیین‌کننده دارد.

 

 

ایلدیریم‌خان؛ جهش فناورانه یا پروژه بلندمدت موشکی ترکیه؟

 

موشک ایلدیریم‌خان از نظر عددی یک جهش بزرگ نسبت به نسل فعلی موشک‌های ترکیه محسوب می‌شود. فاصله چند هزار کیلومتری با سامانه‌های موشکی موجود، این پروژه را در سطحی کاملاً متفاوت قرار می‌دهد.

اما از نظر فنی، دستیابی به برد ۶۰۰۰ کیلومتر مستلزم فناوری‌هایی بسیار پیچیده است؛ از جمله:

-سامانه‌های چندمرحله‌ای پرتاب

-مدیریت بازگشت به جو در سرعت‌های بسیار بالا

-هدایت دقیق در بردهای بین‌قاره‌ای

-تست‌های پروازی متعدد و موفق در مراحل مختلف


تا این لحظه هیچ گزارش رسمی از آزمایش پروازی یا استقرار عملیاتی این موشک قاره‌پیما منتشر نشده است. به همین دلیل، بسیاری از تحلیلگران این پروژه را بیشتر در قالب یک هدف بلندمدت توسعه توان راهبردی ارزیابی می‌کنند تا یک سامانه عملیاتی تثبیت‌شده.

 

از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟

 

واکنش‌ها؛ رصد امنیتی و نگاه محتاطانه بین‌المللی

 

رونمایی از ایلدیریم‌خان تاکنون با واکنش رسمی تند از سوی کشورهای غربی مواجه نشده و رسانه‌های بین‌المللی عمدتاً آن را در چارچوب توسعه توان دفاعی ترکیه پوشش داده‌اند.

در سطح منطقه‌ای، موضوع با دقت بیشتری دنبال می‌شود. در مورد رژیم صهیونیستی نیز این رونمایی در رسانه‌ها و تحلیل‌های امنیتی بازتاب داشته است. رسانه‌های این رژیم خبر را منتشر کرده‌اند، اما تاکنون هیچ موضع رسمی یا واکنش سیاسی مستقیم نسبت به این سامانه اعلام نشده است.

در نگاه نهادهای امنیتی، توسعه موشک‌های برد بلند در منطقه به‌صورت طبیعی در فهرست رصد قرار دارد، اما معیار اصلی تهدید، «عملیاتی بودن سامانه» است. از این منظر، سامانه‌ای که هنوز در مرحله معرفی و توسعه قرار دارد، در سطح تهدید فوری طبقه‌بندی نمی‌شود و بیشتر به‌عنوان ظرفیت بالقوه آینده بررسی می‌شود.

 

 

میزان بومی‌بودن موشک‌های ترکیه و نقش کشورهای دیگر


در مورد بومی‌بودن سامانه‌های موشکی ترکیه، باید گفت این کشور در یک روند انتقال فناوری خارجی به بومی‌سازی کامل حرکت کرده است، نه یک مسیر کاملاً مستقل از ابتدا.

در نسل‌های اولیه، برخی فناوری‌ها از همکاری‌های خارجی شکل گرفته‌اند:

در پروژه‌های اولیه بالستیک مانند Yıldırım، همکاری‌های فنی و انتقال فناوری از چین (خانواده موشک‌های B-611) نقش 
داشته است.

در برخی زیرسامانه‌ها، به‌ویژه در حوزه موتور و قطعات الکترونیکی در پروژه‌های قدیمی‌تر، همکاری‌هایی با اوکراین و برخی کشورهای اروپای شرقی گزارش شده است.

در حوزه برخی قطعات حساس، ترکیه در سال‌های گذشته از زنجیره تأمین کشورهای عضو ناتو نیز بهره‌مند بوده است.

با این حال، در نسل‌های جدیدتر مانند Bora و به‌ویژه Tayfun، ترکیه به سطح بالاتری از طراحی و تولید داخلی رسیده و نقش شرکت‌هایی مانند Roketsan و TÜBİTAK SAGE پررنگ‌تر شده است.

 

از رویا تا واقعیت؛ موشک قاره‌پیمای ترکیه در چه مرحله‌ای است؟

 

در نتیجه می‌توان گفت:

ترکیه امروز «صرفا‌ مونتاژکار» نیست
اما هنوز در برخی حوزه‌های حساس، به‌طور کامل مستقل از زنجیره فناوری جهانی عمل نمی‌کند
به هر حال مسیر کلی، حرکت از وابستگی خارجی به سمت بومی‌سازی تدریجی است

 

 


واکنش ناتو به موشک‌ قاره پیما ترکیه

 

در سطح ناتو، واکنش رسمی مستقیم و تندی نسبت به پروژه ایلدیریم‌خان یا حتی موشک‌های فعلی ترکیه مشاهده نشده است.

دلیل اصلی این موضوع به چند عامل برمی‌گردد:

ترکیه عضو رسمی ناتو است و در ساختار 
امنیتی این ائتلاف قرار دارد

برنامه‌های تسلیحاتی اعضای ناتو معمولاً در قالب «توان داخلی کشورهای عضو» ارزیابی می‌شود

تا زمانی که این توانمندی‌ها در چارچوب سیاست‌های کلی ائتلاف قرار داشته باشد، برخورد سیاسی مستقیم با آن کمتر رخ می‌دهد

با این حال، در سطح تحلیل‌های داخلی ناتو، توسعه موشک‌های برد بلند در کشورهای عضو به‌عنوان یک «تغییر در موازنه توانمندی‌های منطقه‌ای» رصد می‌شود، اما این موضوع به موضع‌گیری علنی تبدیل نشده است.

 

 


رسانه‌های رژیم صهیونیستی و واکنش به ایلدیریم‌خان

 

در رسانه‌های رژیم صهیونیستی، موضوع موشک ایلدیریم‌خان بازتاب داشته، اما بیشتر در قالب خبر و تحلیل نظامی بوده است، نه واکنش سیاسی مستقیم.

از جمله رسانه‌هایی که به این موضوع پرداخته‌اند:

Israel Hayom

The Jerusalem Post (در بخش تحلیل‌های دفاعی)

برخی وب‌سایت‌های امنیتی و نظامی وابسته به مراکز پژوهشی

محتوای این واکنش‌ها عمدتاً شامل این نکات بوده است:

اشاره به برد بالای اعلام‌شده موشک،
بررسی این موضوع که در صورت عملیاتی شدن، چنین سامانه‌ای در طبقه موشک‌های راهبردی قرار می‌گیرد، تأکید بر اینکه پروژه هنوز در مرحله توسعه قرار دارد و وارد فاز عملیاتی نشده است.

 

 


چرا فشارها بر ایران درباره موشک‌ها بیشتر است اما درباره ترکیه کمتر؟

 

در حالی که در بسیاری از گزارش‌ها و مواضع رسمی کشورهای غربی و همچنین رژیم صهیونیستی، همواره بر محدودسازی برنامه موشکی ایران تأکید می‌شود، در مورد ترکیه چنین فشار سیاسی مشابهی مشاهده نمی‌شود.

این تفاوت را می‌توان در چند عامل اصلی خلاصه کرد:

۱. جایگاه سیاسی و امنیتی متفاوت

ترکیه عضو ناتو است و در ساختار امنیتی غرب تعریف شده است؛ایران خارج از این ساختار قرار دارد و در بسیاری از پرونده‌های منطقه‌ای به‌عنوان بازیگر مستقل و گاه رقیب تعریف می‌شود

۲. ادراک تهدید

در نگاه غرب و رژیم صهیونیستی، توان موشکی ایران در کنار سایر مؤلفه‌های منطقه‌ای، به‌بهانه یک تهدید فعال در معادلات امنیتی تلقی می‌شوددر حالی که توان موشکی ترکیه هنوز بیشتر در چارچوب توسعه داخلی و درون ائتلاف ناتو دیده می‌شود

۳. سطح عملیاتی بودن سامانه‌ها

بخشی از توان موشکی ایران عملیاتی، آزمایش‌شده و در شرایط واقعی تثبیت‌شده استدر مقابل، بخش مهمی از پروژه‌های جدید ترکیه هنوز در مرحله توسعه یا تست قرار دارد

۴. چارچوب رسانه‌ای و سیاسی

در پرونده ایران، موضوع موشکی معمولاً با مباحث سیاسی گسترده‌تری ترکیب می‌شود و در رسانه‌ها مغرضانه به آن پرداخته می‌شوداما درباره ترکیه، عمدتاً در قالب «توسعه صنعت دفاعی» پوشش داده می‌شود

 

 

ترکیه در سال‌های اخیر توانسته مسیر قابل توجهی در صنعت موشکی خود طی کند و از سامانه‌های کوتاه‌برد به سمت پروژه‌های میان‌برد حرکت کند. با این حال، ورود به حوزه موشک‌های قاره‌پیما نیازمند جهشی بزرگ در فناوری، آزمایش و زیرساخت است.

در مقابل، توان موشکی ایران یک ساختار بومی، عملیاتی و تثبیت‌شده محسوب می‌شود که در معادلات منطقه‌ای نقش فعال دارد.

در نتیجه، ایلدیریم‌خان امروز بیشتر در مرز میان «هدف بلندپروازانه فناورانه» و «پروژه در حال توسعه» قرار می‌گیرد تا یک واقعیت عملیاتی قاره‌پیما.

پربازدیدترین آخرین اخبار