به گزارش خبرنگار حوزه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، بسیاری از تحلیلگران معتقدند که سیاست همگامی سوئیس با تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران بسیار زیرکانه است زیرا در وهله اول می خواهد که به جایگاه فروش نفت در سوئیس ضربه وارد نسازد.
شرکت های بین المللی نفتی مستقر در سوئیس از جمله گلنکور، ویتول، ترافیگورا و یا گونفور روزنه های فراری را باز می گذارند تا ایران از طریق آنها بتواند برای دور زدن تحریم نفتی خود استفاده کرده و نفت خود را بفروشد و دولت فدرال سوییس با این کار تلاش های آمریکا برای تحریم مالی ایران را ناکارآمد می سازد.
دیروز پنج شنبه (4 مهر) وزیر امور خارجه سوئیس برای چندمین بار پیاپی با تحریمهای یکجانبه علیه ایران مخالفت کرد و تنها راه حل بحران هسته ای را مذاکره عنوان کرد.
دیدیه بورکهالتر، وزیر خارجه سوییس روز پنجشنبه، پس از دیدار با همتای روس خود، سرگئی لاوروف، در مسکو در جمع خبرنگاران گفت: اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران گزینه درستی نیست و ما از این تحریمها حمایت نخواهیم کرد.
گفتنی است که وزیر خارجه سوییس روز پنجشنبه با اشاره به این که سفارت سوئیس در تهران نقش حافظ منافع آمریکا را ایفا میکند، گفت که این کشور آماده است در خصوص مسئله هستهای، در مسیر مذاکره گام بردارد.
این در حالی است که دولت سوئیس در تصویب بسته تحریمی جدید علیه ایران از این اقدام اتحادیه اروپا حمایت کرده بود ولی با این وجود بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این امر به جایگاه حساس این کشور در عرصه بین المللی بر می گردد.
سیاست همگامی سوئیس با اتحادیه اروپا بسیار تاکتیکی است زیرا در وهله اول می خواهد که به جایگاه فروش نفت در سوئیس ضربه وارد نسازد و شورای فدرال دست حمایت خود را بر روی سر این شرکت های نفتی نگه می دارد درحالیکه هیچکس هیچ اطلاعی از عملکرد این شرکت ها در خاک سوئیس ندارد.
در خاک سوئیس معاملات فیزیکی نفت ایران صورت نمی گیرد. یعنی شرکت های نفتی مستقر در سوئیس نفت ایران را بدون حمل آن بفروش می رسانند.
به عبارت دیگر، این شرکت ها قراردادها را در سوئیس منعقد می کنند و روش حمل آنرا سازماندهی می نمایند ولی یک قطره از نفت ایران وارد سوئیس نمی شود. به همین خاطر هم دقیقا مشخص نیست که شرکت های نفتی بین المللی مستقر در سوئیس واقعا تحریم نفتی ایران را دور می زنند یا نه.
البته ماری آوت از دفتر اقتصاد سوئیس سکو تاکید می کند که تحریم اتحادیه های اتحادیه اروپا شامل اتباع آن اتحادیه که در سوئیس مشغول به کار هستند نیز می شود و بطور مثال برای آنها نیز معامله نفت ایران ممنوع است.
لازم به ذکر است که در آخرین اقدام، اتحادیه اروپا 24 آبانماه، بسته تحریمی جدیدی را علیه ایران تصویب کرد.
بر این مبنا، یک فرد مرتبط با برنامه اتمی ایران و 34 موسسه ایرانی در فهرست تحریمهای تازه این اتحادیه قرار گرفتهاند.
به دنبال تصویب این تحریمها، روسیه 26 مهرماه از تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران به شدت انتقاد کرد و خواستار برگزاری دور تازهای از گفتوگوی هستهای بین ایران و گروه پنج به علاوه یک شد.