به گزارش خبرنگار حوزه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از عکاظ، عربستان سعودی در واکنش به توقیف یک فروند شناور این کشور در آب های بوشهر، طی اقدامی جنجال برانگیز از ایران به اتهام نقض حریم دریایی به سازمان ملل شکایت کرد.
در همین راستا نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل اعلام کرد که عربستان سعودی ضمن تسلیم شکایت نامه ای به دبیر کل سازمان ملل به نقض توافق نامههای مرزی و معاهدههای رسمی میان دو کشور از جانب ایران اعتراض کرده است.
عبدالله المعلمی، نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل متحد اعلام کرد: موارد نقض توافق نامه های مرزی ایران و عربستان سعودی شامل ورود هلیکوپترهای ایرانی به حریم هوایی سعودی در خلیج فارس و پرواز چند باره آنها بر فراز حوزه گازی در حصبه، ورود دو قایق تندروی نظامی ایرانی به مرزهای آبی سعودی و توقیف کشی وابسته به شرکت آرامکو سعودی توسط نیروی دریایی ایران می شود.
طبق گفته نمایند دائم عربستان سعودی در سازمان ملل، قرار است که مفاد این شکایت نامه پس از تایید بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل در اختیار اعضای سازمان ملل متحد قرار گیرد.
احتمال می رود که این اقدام تلافی جویانه از سوی عربستان سعودی در واکنش به توقیف یک فروند شناور عربستانی در آب های بوشهر انجام گرفته شده باشد.
به اعتقاد کارشناسان در حال حاضر تشدید تنشها میان ایران و عربستان به اندازهای رسیده که در پایتختهای دو طرف بر سر چگونگی برخورد با عربستان اختلافهایی به وجود آمده است.
به خصوص که نزد هر دو طرف این تمایل وجود دارد که تنشها تا آن اندازه افزایش نیابد که به یک رویارویی تمام عیار تبدیل شود.
این در حالی است که عربستان مدعی است که ایران حریم دریایی کویت را نیز نقض کرده و بخشی از سهم کویت در میدان گازی آرش را به نفع خود مصادره کرده است در حالی که میدان گازی آرش میدان گازی مشترک میان ایران و کویت محسوب میشود.
کارشناسان معتقدند که عربستان حتی در تحریک امارات علیه ایران نیز نقش دارد.
اخیرا جمهوری اسلامی ایران در جزیره ابوموسی پایگاه نظامی دایره کرده که با اعتراض اماراتیها مواجه شده است.
تحلیلگران بر این اعتقادند که با آغاز بهار عربی در کشورهای عربی اسلامی عربستان در میدان رقابت از سیر حوادث عقب مانده است در حالی که حضور ایران در این میدان پرمنفعت بسیار پررنگ بوده است و اکنون ریاض از این میترسد که تهران گوی سبقت را از آن برباید و نتواند در برابر ایران کاری از پیش ببرد.
حضور موثر ایران در یمن و تمایلاتی که جریانهای مختلف یمنی به ایران پیدا کردهاند، شکستی که عربستانیها در تلاش برای سقوط بشار اسد در سوریه متحمل شدهاند و همچنین برتریای که حزب الله در لبنان یافته به گونهای که عربستانیها مجبور شدهاند عرصه را برای یکهتازی حزب الله رها کنند، همگی سبب شده است تا عربستان احساس کند که در رقابت با ایران در تحولات عربی و خاورمیانه عقب مانده است.
کارشناسان نظامی میگویند که بعید است تهران و ریاض علیه یکدیگر وارد شوند، اما قدرت نظامی و سیاسی ایران در منطقه خلیج فارس روز به روز در حال افزایش است و این مساله خواه ناخواه تنشهای سیاسی میان تهران با پایتختهای عربی کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله ریاض ایجاد میکند.
آنها پیشبینی میکنند که این تنشها تا قبل از رسیدن به مرز جنگ افزایش یابد اما پس از آن کشورهای مختلف با تهران به تفاهم رسیده و از شدت تنشها عیله یکدیگر بکاهند. به خصوص که برخی کشورهای منطقه از جمله عمان، امارات و کویت مصالح خود را در گرو بهبود روابط با ایران میبینند.