گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نخستین یادواره شهیده باختر بیگلری از عشایر غیور جنوب فارس در آستانه عاشورای حسینی (ع) در شهرلار و با حضور خانواده های معظم شهدای طایفه لر و نفر برگزار شد.
این شهید معزز نخستین زن شهیده نهضت امام خمینی (ره) به شمار می رود که پانزدهم خرداد سال 1342 قیام های تاریخی خود را آغاز کرد.
آن سال آوازه قیام و حماسه امام خمینی(ره) بر ضد رژیم شاهنشاهی در همه جا پیچیده بود. دسته ای از عشایر که به سرکردگی «زیادخان بیگلری» و «رستم خان قاسمی» در روستای «صحرای باغ» لارستان زندگی می کردند نیز از قیام آگاه شدند به دفاع از امام خمینی برخاستند.
این دو مرد پس از آمدن به عشیره خود پیام جهاد را اعلام کردند و به همه گفتند آینده جهاد و عمل ما، مرگ در راه خداست.
بعد رو به زنان کردند و گفتند: «شما می توانید نزد اقوام دیگرتان بروید، اگر نمی خواهید ما مردان را همراهی کنید.» باختر بیگلری یکی از زنان از جا بلند شد و گفت: «زنان عشایر هیچ وقت کم از مردان نبوده اند، خان! ما چگونه می توانیم مردانمان را تنها بگذاریم، در حالی که می گوییم فاطمه(س) و زینب(س) الگوی مایند؟»
مردان قبیله پس از برنامه ریزی به پاسگاه «عمادوه» حمله کردند و موفق شدند مقدار زیادی مهمات و اسلحه به غنیمت بگیرند. در این درگیری 9 تن از ژاندارم های حکومتی کشته شدند. پس از آن، تنها راه ممکن، زدن به دل کوه ها بود. افراد قبیله به سرعت به طرف کوه های «وهوشی» و «براشت» حرکت کردند. زیرا می دانستند که به دستور شاه برای از پا درآوردن آنان، فرمانده پاسگاه به سرعت وارد عمل خواهد شد.
کوه های درهم پیچیده، این امکان را به مردان عشایر می داد که خود را در مخفیگاه ها پنهان کنند، اما نیروهای تحت فرمان شاه، امکان صعود از تخته سنگ های پیچ در پیچ را نداشتند.
سرهنگ اشرف بلای جان عشایر
وقتی که نیروهای شاه متوجه شدند نمی توانند در جنگ و مبارزه از پس عشایر برآیند، به فکر کشیدن نقشه ای افتادند؛ سرهنگ اشرف درحالی که لباس روحانیت پوشیده بود، با شالی سبز و قرآن به دست، راهی کوهستان شد. او خود را سفیر انقلاب و فرستاده حضرت امام خمینی(ره) معرفی کرد.
عشایر که به سبب شرایط خاص امکان تماس با شهر را نداشتند به وی اعتماد کردند و این مرد فریبکار را به مخفی گاه خود بردند. در بین راه بود که سرهنگ اشرف خبر آزادی امام خمینی(ره) را به ایشان داد و گفت: «حالا که امام آزاد شده بهتر است خود را تسلیم کنید. من قول می دهم که شما را به منطقه خودتان برگردانم.»
زیادخان و رستم خان با اعتماد به حرف های مرد روحانی نما امان نامه را امضا کردند. هفدهم محرم 1342 در حالی که افراد عشیره در حال خواندن نماز بودند، نیروهای نظامی به سرکردگی سرهنگ اشرف از پشت به آنها حمله کردند. در این حمله ناجوانمردانه، تعدادی از مردان عشایر شهید شدند و بازماندگان به اسارت گرفته شدند. عشایر با تنی خسته و مجروح برای عبرت مردم در میادین شهر لارستان در معرض دید قرار گرفتند.
باختر با مشاهده مشاهده شهادت فرزندان و همسرش، شهید شد
در میان شهدای کوهستان و مبارز عشایر، نام زنی به نام «باختر بیگلری» می درخشد. این زن شجاع در تعقیب و گریز نیروهای نظامی به درجه شهادت رسید و نامش به عنوان نخستین شهید زن انقلاب در بنیاد شهید و امور ایثارگران ثبت شده است. باختر 30 ساله بود و دختر و پسری سه ساله داشت. او وقتی ندای مظلومیت امام راحل را شنید، همراه همسرش «درویش بزرگی» به ندای امام لبیک گفت و ناچار با دو کودکش به کوهستان پناه برد. وقتی گلوله های نیروهای نظامی ناجوانمردانه بر تن آنان باریدن گرفت،
این زن، شجاعانه نبرد کرد و پس از مشاهده شهادت فرزندان و همسرش، شهید شد.
معرفی باختر بیگلری به عنوان شهیده شاخص سال 92
فرمانده سپاه عشایر فارس نیز در گفت و گو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» تصریح کرد: با برنامه ریزی های صورت گرفته به دنبال برگزاری کنگره بزرگ شهیده باختر بیگلری در سال آینده هستیم.
بهروز صادقی افزود: همچنین در صورت موافقت بسیج مستضعفین به دنبال این هستیم تا باختر بیگلری را به عنوان شهیده شاخص سال 92 معرفی کنیم.
وی ادامه داد: تاکنون مستندی از زندگی این زن شهیده تهیه شده و به دنبال ساخت تندیس و معرفی بیشتر این زن شهیده هستیم.
این مسئول با بیان اینکه عشایر استان فارس یک هزار و 200 شهید را تقدیم انقلاب اسلامی کرده اند افزود: مزار مطهر شهیده بیگلری نیز در منطقه «گرمشت» لارستان قرار دارد.
گفتنی است؛ قیام مسلحانه انقلابی - مذهبیِ عشایر ایران در حمایت از نهضت اسلامی امام خمینی (ره) با پرچم داری آیت الله آیت اللهی در منطقه جنوب که وظیفه سازماندهی، تشجیع و ترغیب عشایر لارستان به قیام بر علیه استبداد ستمشاهی و رژیم منحوس پهلوی را برعهده داشت ، توسط عشایر لر ونفر به وقوع می انجامد.