حجامت به عنوان یک سنت الهی در روایات و سیره پیامبران و ائمه اطهار(ع) مطرح شده و جزو احکام امضائی اسلام است و در طب سنتی ...
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ حجامت به عنوان یک سنت الهی در روایات و سیره پیامبران و ائمه اطهار(ع) مطرح شده و جزو احکام امضائی اسلام است و در طب سنتی به عنوان رکن درمان به حساب می آید، اهمیت جایگاه طب سنتی و به خصوص نهادینه شدن بحث حجامت در بین آحاد جامعه را با رئیس موسسه تحقیقات حجامت بندرعباس در میان گذاشتیم:
محمود انتظاری، رئیس موسسه تحقیقات حجامت بندرعباس گفت: حجامت یعنی حجم دادن پوست و روشی است که باعث می شود در این حجم دادن بسیاری از مکانیسم های فیزیولوژی بدن انجام شود و باعث بی حس شدن پوست گردد که با انجام فرآیندهای حجامت از جمله، زدن چند تیغ ظریف و یکبار مصرف بر روی پوست و بادکش کردن مجدد و کشیدن 50- -40 سی سی خون باعث پیشیگیری 60 تا 70 درصد بیماری های رایج شود.
وی افزود: حجامت در واقع پیشگری از بیماری هاست به عنوان مثال نوزادی که به دنیا می آید دو سه روز بعد با عمل حجامت جلوی بسیاری از بیماری ها در این نوزاد گرفته خواهد شد و البته حجامت در نوزادان و کودکان بیشتر به عنوان پیشگیری به شمار می رود.
رئیس موسسه تحقیقات حجامت بندرعباس در پاسخ به اینکه حجامت تا چه حد ارزش درمانی دارد؟ بیان داشت: در منابع طب اسلام و طب سنتی حجامت به عنوان یکی ازارکان مهم درمان ذکر شده و بیماری های گوناگون را درمان می کند و به صورت اختصاصی در منابع طب اسلامی به شکل پیشگیرانه درمان همه بیماری ها شمرده شده است و بوعلی سینا نیز اعتقاد داشت صفرا و سودا نیز از طریق حجامت قابل دفع است.
انتظاری اثرات حجامت را در درمان بیماری هایی از جمله میگرن، دردکمر، درد مفاصل، سرگیجه، خارش، مشکلات گوارشی، چربی خون، کبد چرب، فشار خون، بیماری های زنان، بیماری های پوستی، سرماخوردگی مکرر بی خوابی و دردهای عضلانی، کم اشتهایی و بی خوابی کودکان ذکر کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: هر استانی یک موسسه حجامت دارد و موسسه تحقیقات حجامت بندرعباس نیز در سال 83 راه اندازی شده و بخشی از فعالیت های ما در پرونده های این موسسه ثبت شده است که گویای نتایج بسیار خوبی از بحث حجامت می باشد.
حجامت هنوز در جامعه نهادینه نشده است
این پزشک طب سنتی ادامه داد: در بحث انجام حجامت هنوز متاسفانه این بحث نهادینه نشده است، هرچند اقوال مردم به سمت طب سنتی است و خود سازمان جهانی بهداشت بر احیا طب سنتی در کشورها تاکید زیادی دارد که بودجه و هزینه لازم برای آن در نظر گرفته و طب سنتی احیا شود.
انتظاری در خصوص دوره های آموزشی افزود: خود طب سنتی چند دانشگاه در کشور دارد؛ اما به غیر از پزشکان در سطح بهیار و پرستار و حتی کسانی که به طب سنتی علاقه مند هستند، فقط در خود تهران در موسسه تحقیقات حجامت ایران آموزش می بینند و گواهی دوره دریافت می کنند؛ منتها کسانی که پرستار و بهیار باشند با فراگرفتن حجامت آن موسسه می توانند در مراکز حجامت در شهرستان ها کار کنند.
وی در بحث حجامت در منزل هشدار داد: متاسفانه برخی از افراد در خانه و عطاری ها اقدام به انجام حجامت می می کنند؛ بنابراین با توجه به اینکه انجام حجامت منوط به گرفتن طبع و مزاج است، بیمارانی که طبع سرد، بلغمی و سودایی دارند و اینها قبل از حجامت باید تمهیداتی انجام شود که بدن آنها از حالت سردی خارج شود، بعد اقدام به حجامت کنند؛ براین اساس منزل مکان مناسبی برای حجامت نیست.
رئیس موسسه تحقیقات حجامت بندرعباس ادامه داد: به لحاظ شیوع بیماری ها در دنیای کنونی و واگیر دار و عفونی توصیه می شود حجامت در خانه ها و مراکزی غیر از مراکز حجامت و درمانگاه ها که بعضا هم سوءاستفاده هایی در این مکان ها می شود، صورت نگیرد.
در سردردهای میگرنی به نتایج تحقیقاتی خوبی دست یافته ایم
انتظاری بیان داشت: در این موسسه در زمینه های مختلف سردردهای میگرن، سینوزیت های شدید، دیسک کمر و از این قبیل مشکلات طرح های تحقیقاتی انجام دادیم و جواب های خوبی هم گرفته ایم؛ مثلا دیسک کمر، مشکلات استخوانی، در انواع سردردهای عصبی، خوشه ای، سینوزیتی و به خصوص سردردهای میگرنی به نتایج خوبی دست یافته ایم.
وی ادامه داد: سردرد میگرنی درمان دارویی کاملی ندارد و درمان قطعی برای این بیماری کشف نشده است؛ اما با همین درمان حجامت، دادن پرهیزهای غذایی، داروهای گیاهی، بادکش درمانی و زالودرمانی توانسته ایم تا 80-70درصد، این بیماری را درمان کنیم.
رئیس موسسه تحقیقات حجامت بندرعباس گفت: نمونه هایی از جمله خود پزشکان، نمایندگان مجلس و تا قشرهای بعدی جامعه داشته ایم که با همین روش درمان شده اند در واقع یک خانواده درمانی سردردهای میگرنی با عمل حجامت انجام داده ایم.
انتظاری در بخش دیگری از سخنان خود در بحث راه اندازی مراکز و دانشکده های طب سنتی بیان داشت: خود دانشکده طب سنتی در همه استان ها به ویژه استان هایی که دارای گیاهان دارویی دارند دایر می شود مثل مازندران و مشهد، اینها پیگیر هستند که این دانشکده را راه اندازی کنند.
از راه اندازی طب سنتی در هرمزگان هنوز خبری نیست
وی گفت: در استان مازندران حتی رئیس دانشگاه آن مشخص شده است و به همین زودی افتتاح خواهد شد و قرار است همه استان ها دانشکده طب سنتی داشته بانشد، در استان هرمزگان نیز گروه های طب سنتی فعالیت خود را دارند؛ اما از راه اندازی دانشکده هنوز خبری نیست.
این پزشک طب سنتی در خصوص حضور این موسسه و مراکز حجامت استان در نمایشگاهای دارویی و سلامت بیان داشت: الیته در نمایشگاه های دارویی استان غرفه داشته ایم که با استقبال خوبی هم برگزار شده است؛ اما در بحث حجامت مسئولان هنوز به آن صورت همکاری ندارند البته سال آینده اگر توانستیم بحث غرفه حجامت نیز دایر خواهیم کرد.
انتظاری افزود: همانطور که تاکید رهبری و رئیس جمهور است بحث احیا طب سنتی نیز جدی گرفته شود، رئیس جمهور در صحبت های قبلی خود در نمایشگاه گیاهان دارویی تهران نیز تاکید کردند که بحث طب سنتی باید یک نظام پزشکی جدا تشکل شود.
زالو درمانی صنعتی ارز آور برای کشور
وی تصریح کرد: ما می توانیم در برخی زمینه ها برای کشور ارز آوری خوبی ایجاد کنیم، به عنوان مثال بحث زالو درمانی یک صنعت خوب برای کشور خواهد بود.
این پزشک حجامت در هرمزگان ادامه داد: در استان های مختلف به خصوص استان های شمالی پرورش زالو و استفاده از زالودرمانی در بسیاری از بیماری ها سرنوشت ساز است.
انتظاری گفت: داشته ایم مواردی از جمله اینکه پای زخمی دیابت که باید قطع شود اما با همین روش زالو درمانی جلوی قطع پا گرفته شد.
وی خاطرنشان کرد: زالو درمانی در بسیاری از بیماری ها از جمله گرفتگی عروق قلبی و مغزی، انواع واریس ها، سردردهای شدید و همین لک ها و جوش هایی که به خصوص خانم ها برای آن هزینه های گزاف می پردازند با زالو تا درصد بسیار بالایی قابل درمان است.