به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سینمای ایران در هفته ای که گذشت به شدت تحت تأثیر حواشی فیلم «من مادر هستم» فریدون جیرانی بود.
فیلمی که هم موجب برپایی تجمعات و اظهار نظرهای مختلفی در مخالفت و نیز حمایت از آن شد و هم پای مسئولان را در دولت و مجلس و... به میدان کشید.
خبر اول اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بهتر است اگر مخالفتی با موضوعی داریم به جای شعار دادن در خیابان، سعی کنیم اختلاف نظرها را در جلسات بحث و گفتوگو حل کنیم.
سید محمد حسینی درباره حواشی اکران این روزهای سینما گفت: بحث فرهنگی معرکهیآراست و اختلاف نظر حتما در آن وجود دارد، البته گاهی بحثها سیاسی میشود و این امر باعث بحرانی شدن قضیه میگردد.
وی ادامه داد: ما تلاش داریم در چهارچوب ضوابط و مقررات کشور کار را پیش ببریم که کمتر موضوعاتی از این دست داشته باشیم.
حسینی با ابراز خوشحالی از برگزاری محافل گفتوگو در صدا و سیما گفت: امیدواریم در دانشگاهها نیز شاهد چنین جلساتی باشیم و به جای اینکه در خیابان علیه یکدیگر شعار بدهیم، بنشینیم و پیرامون مسائل بحث و گفتوگو کنیم.
وزیر ارشاد افزود: در این میان ما هم اگر مطالب قابل قبولی باشد، میپذیریم، تهیهکننده و کارگردان هم بعضی از ایرادهایی که مطرح میشود را قبول دارند اما بحث و گفتوگو سبب می شود در آینده شاهد ساخت فیلمهای بهتری باشیم و چنین مسائلی را پشت سر بگذاریم.
وی با بیان اینکه وظیفه وزارت ارشاد، حمایت از هنرمندان و سینماگران است، تصریح کرد: البته همیشه ضوابط و مقررات را گوشزد میکنیم.
حسینی درباره فیلم سینمایی «من مادر هستم» اظهار داشت: پیش از این برخی مطرح کردند که این فیلم ممکن است شائبهای در مورد یکی از احکام اسلامی یعنی قصاص به وجود آورد، در حالی که از نظر ما اینگونه نبود.
وزیر ارشاد در عین حال گفت: به خاطر احتیاط درخواست ما این بود بخشی از فیلم اصلاح شود تا بهانهای برای عدهای که شروع به مخالفت و ممانعت کنند، نشود، همچنین توصیه میکنیم که هنرمندان همواره مراقبتهای لازم را داشته باشند.
خبر دیگر اینکه فهرست اولیه نامزدهای جایزه اسکار بهترین اثر مستند با حضور فیلمی از یک کارگردان ایرانی منتشر شد.
آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا که مسئول برگزاری جوایز اسکار است فهرست اولیه 15 فیلم را به عنوان نامزدهای بهترین اثر مستند اعلام کرد.
نکته قابل توجه در این فهرست حضور «این یک فیلم نیست» ساخته مشترک مجتبی میرطهماسب و جعفر پناهی است!
اسکرین دیلی، اعضای آکادمی اسکار از میان نامزدهای اولیه، 5 فیلم را روز دهم ژانویه به عنوان نامزدهای نهایی بهترین مستند جوایز اسکار 2013 انتخاب خواهند کرد.
در میان فهرست 15 اثر مستند نامزد اسکار، فیلمهای «خانهای که در آن زندگی میکنم»، «در جستوجوی مرد شکری»، «جنگ نامرئی»، «اتاق انتظار»، «شیاد»، «پنج دوربین شکسته»، «دروازهبانان»، «چگونگی نجات از طاعون»، «جنگ نامرئی»، «به دنبال یخ» و «قُلدر» حضور دارند.
لازم به ذکر است، هشتاد و پنجمین مراسم سالانه اعطای جوایز اسکار روز 24 فوریه 2013 در سالن تئاتر «دالبی» لسآنجلس برگزار خواهد شد که همزمان در 225 کشور جهان به صورت مستقیم پخش میشود.
فیلم «این یک فیلم نیست» که پیشتر در جشنواره کن اکران جهانی شده بود، در جشنواره صوفیه بلغارستان جایزه ویژه یونسکو را دریافت کرد. این فیلم در حالی به جشنواره های خارجی فرستاده شد که پناهی بنابر حکم دادگاه انقلاب اسلامی ممنوع الخروج و ممنوعالکار است.
سینمای ایران که سال گذشته برنده جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی برای «جدایی نادر از سیمین» شده بود، امسال به رغم انتخاب فیلم «یه حبه قند»، بنابر نظر مسئولان سینمایی وزارت ارشاد مبنی بر تحریم این جایزه در اعتراض به ساخت فیلم سخیف جسارت کننده به پیامبر اسلام (ص)، امسال در این رویداد جهانی غایب است.
خبر دیگر اینکه نشست هم اندیشی با دبیران سینمایی رسانه ها و منتقدان سینمایی با حضور محمدرضا عباسیان، دبیر و یزدان عشیری، مدیر روابط عمومی سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم فجر در محل موسسه رسانه های تصویری برگزار شد.
یزدان عشیری، مدیر روابط عمومی جشنواره بین المللی فیلم فجر طی سخنان مقدماتی با اشاره به جایگاه اهالی رسانه و منتقدان سینمایی گفت: این نشست با هدف ارزیابی محل استقرار نمایندگان رسانه های گروهی و منتقدان و نویسندگان سینمایی در جشنواره، بررسی و آسیب شناسی ساختار اجرایی نشست های پرسش و پاسخ و تعریف شاخصه های تخصیص سهمیه کارت خبرنگاری به رسانه ها طراحی و برنامه ریزی شده است.
وی ضمن قدردانی از مساعدت و تعامل خوب و گسترده اصحاب رسانه و نمایندگان رسانه های گروهی با سلایق مختلف از جشنواره بین المللی فیلم فجر خاطرنشان ساخت: جشنواره فجر بزرگ ترین و مهم ترین نقطه پیوند و مواجهه سینما با طیف های مختلف مردم است و قطعا، رسانه ها نقش بی بدیل در این زمینه دارند.
در ادامه محمدرضا عباسیان، دبیر سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم فجر در این نشست با اشاره به اهمیت حضور و جایگاه مهم و نقش آفرین رسانه های گروهی در جشنواره فجر گفت: برنامه ریزی این نشست که از سوی روابط عمومی جشنواره طراحی شد به دلیل همین اهمیت و کیفیت حضور رسانه ها در بزرگ ترین رویداد سینمایی سال بوده است.
وی ادامه داد: اینکه همه ساله عنوان می شود کاستی ها و آسیب های در زوایای اجرایی جشنواره وجود دارد ما را بر آن داشت تا در یک هم نشینی به ارزیابی و هم فکری در جهت کاهش مشکلات و ارتقای فضا بپردازیم و بدون تردید، از آن جایی که شما عزیزان نقش مهم و موثری در این زمینه ایفا می کنید و در باشکوه ساختن این جشنواره در منظر افکار عمومی بیشترین نقش و مسئولیت را داشته اید و دارید می توانید به لحاظ ارزیابی و آسیب شناسی و ترسیم افق های تازه و سازو کار های اجرایی بهتر کمک نمایید و این نشست هم در این خصوص شکل گرفت.
به گفته عباسیان در دوره های گذشته تجربه ها و نقاط قوت بسیاری وجود داشته که ستاد برگزاری این دوره هم می کوشد تا از آن قوت ها بیشترین بهره را بگیرد و احتمالا، اشکالاتی هم بوده که شما به دلیل حضور مستمر و مواجهه ملموس تر بهتر می توانید در جهت کاهش و رفع آن کمک نمایید.
دبیر سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم فجر با بیان اینکه این جشنواره متعلق به همه است و مشارکت خانواده سینما و همه دلسوزان در برگزاری باشکوه تر آن همراهی با یک ملتی است که سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامیش را جشن می گیرند، ادامه داد: این جشنواره از جهات دیگر هم مهم است بویژه اینکه همزمان با برگزاری آن ده ها مهمان و سینماگر و مدیران سینمایی از کشورهای مختلف حضور پیدا می کنند و نمایندگان رسانه های گروهی خارجی هم در جشنواره حضور دارند و انتظار می رود تا همه با جشنواره فیلم فجر که آئینه سال سینمای ایران است، همراهی کنند.
وی در این نشست از آمادگی ستاد برگزاری جشنواره برای پیش بینی یک سالن سینمایی مستقل برای رسانه ها خبر داد که پس از ارزیابی شرایط عمومی و امکانات و التزام حضور نمایندگان رسانه های گروهی در مرکز اصلی جشنواره؛ برج میلاد این پیشنهاد از سوی حاضران مورد استقبال قرار نگرفت.
در این نشست دبیران سینمایی رسانه ها و منتقدان سینمایی به اجماع برج میلاد را به عنوان مرکز اصلی جشنواره فیلم فجر، محل حضور نمایندگان رسانه های گروهی و منتقدان و نویسندگان سینمایی در کنار هنرمندان و مدیران سینمایی پیشنهاد دادند که با توجه به این اتفاقات میزبانی برج میلاد قطعی به نظر می رسد.
خبر بعدی اینکه کارگردان و بازیگران اصلی فیلم «بیخود و بیجهت» به کارگردانی عبدالرضا کاهانی به همراه مردم به تماشای فیلم میروند.
فیلم سینمایی «بی خود و بی جهت» آخرین ساخته عبدالرضا کاهانی شنبه 18 آذرماه در دانشگاه علامه طباطبائی نمایش و نقد وبررسی می شود.
«بیخود و بیجهت» یکی دیگر از فیلمهایی بود که هم برای اکران در جشنواره فجر با اما و اگر روبرو بود و هم از سوی حوزه هنری تحریم شد. کاهانی هم پس از اعلام نام فیلمش در میان تحریمیها با اعتراض به این رویه و همچنین سکوت سازمان سینمایی کشور و وزارت ارشاد قصد داشت آن را اکران نکند.
در هر صورت به نظر میرسد سرمایهگذار اثر ترجیح داده «بیخود و بیجهت» شانس خود را در همین وضعیت امتحان کند و به جای «یک فراری از بگبو» در گروه عصر جدید اکران شود.
همانطور که گفتیم سینمای ایران در هفته ای که گذشت به شدت تحت تأثیر حواشی فیلم «من مادر هستم» فریدون جیرانی بود.
فیلمی که هم موجب برپایی تجمعات و اظهار نظرهای مختلفی در مخالفت و نیز حمایت از آن شد و هم پای مسئولان را در دولت و مجلس و... به میدان کشید.
وضعیت بغرنجی که معلوم نیست به کجا خواهد انجامید و مدیران فرهنگی چه تدبیری برای اصلاح ریشه ای و عمیق مسائل به انجام خواهد رساند و آیا اساسا تدبیری برای این امور اندیشیده اند و سینمای ایران آیا از این بحران های فرسایشی و آزاردهنده رهایی خواهد یافت یا نه؟!