به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر عبدالرضا رحمانی فضلی امروز در نهمین همایش سالانه انجمن حسابداری ایران گفت: علوم با توجه به نیاز انسان ایجاد میشود و هر علمی که بتواند به نیازهای انسان با توجه به دامنه و گستردگی آنها بهتر و مناسبتر پاسخ دهد باقی میماند و در غیر این صورت حتماً از بین خواهد رفت.
وی افزود: فلسفه علم حسابداری و حسابرسی در مفهوم سنتی داشتن حسابها در چارچوب مالی سنتی بود اما ما در دیوان محاسبات مرتباً در پی تعاریف جدید از حسابرسی و افزایش اثربخشی و کارآمدی علم حسابداری هستیم، مثلاً با توجه به میزان تخلفات حوزههای اجرایی ما به دنبال راههای کاهش میزان تخلفات بودیم.
رحمانی ادامه داد: ما در نگاه جدید به دنبال اثر تخلفات هستیم و تنها موضوع را پیگیری نمیکنیم، در شرایط کنونی میزان برخورد با تخلفات با اثر وضعی آن در جامعه، متناسب نیست، لذا باید این دو را با هم هماهنگ کنیم، در غیر این صورت توسعه ما با خدشه روبرو میشود.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور گفت: در نتیجه عملکرد دیوان محاسبات کشور در سالهای گذشته مجموعه تخلفات دولت و دستگاههای اجرایی در بندها و اجزای بودجه حدود 53 درصد کاهش پیدا کرد.
وی افزود: امروز در علم حسابداری و حسابرسی بحث عملکرد مطرح میشود که به اثربخشی بیشتر کمک میکند و ما با کمک وزارت دارایی در حوزه حسابرسی عملکرد وارد شدهایم و در موضوعات مهم مانند بانکها، بحث نفت، هدفمندی یارانهها، صندوق توسعه ملی و دیگر موضوعات مهم روز حسابرسی عملکرد انجام میدهیم و نتایج را خارج از چارچوب بودجه به مجلس گزارش میکنیم.
رحمانی در ادامه گفت: حسابرسی زیست محیطی از دیگر حوزههای جدید است که ما ورود پیدا کردهایم و تاکنون بر روی مسائلی مانند بحث زیست محیطی دریای ارومیه، دریای خزر، آلودگی هوای شهرها و آلودگی آبها کار کردهایم و گزارشهایی را برای مسئولان فرستادهایم که با پیگیری آنها روبرو شده است.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور خاطرنشان کرد: دامنه علم ما متناسب با نیازها باید پویا و متغیر باشد از نمونه این حوزههای جدید که باید ورود پیدا کنیم حسابرسی اجتماعی، عدالت، جرم و جنایت، قدرت، دموکراسی و سایر حوزهها است.
وی گفت: باید ضمن ارزیابی عملکرد گذشته خود به افقهای آینده هم در علم حسابرسی توجه کرد در واقع نقش حسابداری در سطوح دیگر بسیار مهم بوده و خواهد بود.
رحمانی در پاسخ به این سوال که ما اکنون در چه شرایطی هستیم، گفت: حدود 25 درصد تولید ناخالص ملی ما در انبارها و به صورت انبارداری است و این به ضرر منافع کشور می باشد.
رئیس دیوان محاسبات کشور همچنین افزود: حسابداری باید نقش اصلی خود را در بودجهریزی داشته باشد که در حال حاضر در حد دادن اطلاعات است و نه بیشتر.
وی افزود: بودجه نوشته شده فعلی بودجه کل کشور نیست و این تنها بودجه نفت و مالیات و چند حوزه محدود است در صورتی که منابع و عوارض عظیم دیگری وجود دارد که در بودجه لحاظ نمیشود که اگر ما شناسایی کامل از منابع کشور داشته باشیم میتوانیم آنها را وارد لایحه بودجه کنیم.
رحمانی در پایان گفت: در حال حاضر شرایط تحریم ایجاب میکند در مسائل تخصصی حسابداران راهحلی را برای این شرایط پیدا کنند و نباید سیاسیون در این حوزهها نظر بدهند و ما باید تلاش کنیم تا نقش حسابداران و حسابرسان در این قسم از مسائل حفظ و افزایش یابد.