به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در ادامه سیاست خصمانه اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران، این اتحادیه روز جمعه، یکم دی ماه، ۱۸ شرکت و یک فرد ایرانی دیگر را در فهرست تحریمهای خود علیه ایران قرار داد. سنای آمریکا نیز تحریم های جدیدی علیه ایران تصویب کرد.
در بیانیهای که این اتحادیه صادر کرده، آمده است یک شخص و ۱۸ شرکت که در «فعالیتهای هستهای دخالت داشته یا از دولت ایران پشتیبانی» میکنند به فهرست بلند اشخاص و شرکتهای تحریمشده اتحادیه اروپا افزوده شدند.
بدین ترتیب شمار شرکتها یا اقلامی که در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران قرار گرفته به ۴۹۰ و شمار اشخاص تحریم شده به ۱۰۵ نفر رسید.
خبرگزاری آلمان نیز گزارش داده است که قرار است روز شنبه جزییات این تحریمها منتشر شود.
در بیانیه اتحادیه اروپا همچنین قید شده که ۲۷ کشور عضو این اتحادیه، بر اجرای تحریمهایی که ۲۴ مهرماه (۱۵ اکتبر) به تصویب رسانده بودند، مهر تایید زدند.
تحریمهای ۲۴ مهرماه از جمله، به قصد فلج کردن بانکداری، کشتیرانی و صادرات گاز ایران بود.
در تحریمهای مهرماه، هرگونه نقل و انتقال میان بانکهای ایرانی و اروپایی ممنوع میشود مگر آنکه هر کشور عضو اجازه بدهد که چنین نقل و انتقالی صورت گیرد. این تحریم در حالی است که بانکهای ایرانی پیش از این هم به خاطر تحریم سوییفت نمیتوانستند نقل و انتقالی با بانکهای اروپایی داشته باشند.
تحریمهای ۲۴ مهرماه همچنین واردات گاز از ایران را ممنوع میکند؛ اتحادیه اروپا پیشتر خرید نفت از ایران را ممنوع کرده بود.
فروش گرافیت، فلزات، تجهیزات کشتیرانی، و فناوری ساخت کشتی، فناوریهای صنعت نفت و گاز از جمله محورهای تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران بود که در مهرماه به تصویب رسید. این تحریمها همچنین نقل و انتقال و انبار نفت ایران را از سوی شرکتهای اروپایی ممنوع کرده است.
تحریم های جدید آمریکا
سنای آمریکا نیز روز جمعه بودجه دفاعی سال آینده این کشور را به تصویب رساند. در این بودجه تحریمهایی نیز علیه ایران وجود دارد.
این تحریمها پیشتر نیز مطرح شده بودند، اما تا کنون به تصویب سنا نرسیده بود.
این لایجه ۶۰۰ میلیارد دلاری با ۸۱ رای مثبت و ۱۴ رای منفی به تصویب رسید.
بر اساس این بودجه، قرار است دولت آمریکا امنیت را در سفارتخانهها و کنسولگریهای خود در سراسر جهان افزایش دهد.
در طرح بودجه سال آینده میلادی، تحریمهایی نیز علیه ایران وجود دارد.
از جمله اینکه کشورهای خریدار نفت این کشور باید پول پرداختی را در حسابی در کشورشان نگه دارند تا ایران فقط مجبور به خرید کالا از همان کشور باشد.
از دیگر محدودیتهایی که برای ایران در نظر گرفته شده، منع شرکتهای بیمه از معامله با صنایع انرژی، کشتیرانی و کشتی سازی ایران است.
علاوه بر این، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و عزت الله ضرغامی، رییس این سازمان نیز مورد تحریم قرار گرفته اند.
از سوی دیگر کشورهای خارجی از تجارت طلا، فولاد، آلومینیوم و ذغال کوک با ایران منع شده اند.
در تحریمها استثناهایی هم وجود دارد. به عنوان مثال مواد غذایی و دارو شامل آنها نبوده و علاوه بر این در مواردی که تحریمها به بازسازی افغانستان ضرر بزنند، رییس جمهوری آمریکا میتواند معافیتهایی را اعلام کند.
از سوی دیگر، در طرحهای اولیه فرصتی که برای به اجرا گذاشتن این موارد معین شده بود، سه ماه بود، اما اکنون این مدت به ۶ ماه تغییر داده شده است.