به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، محمد خوشچهره امروز در کرسی آزاد اندیشی «اقتصاد مقاومتی تاکتیک یا استراتژی» در دانشگاه علوم اقتصادی با بیان اینکه ترمینولوژی و واژه شناسی اقتصاد مقاومتی بسیار مهم است، بیان داشت: بسیاری از اساتید معتقدند این واژه نامأنوس است؛ چرا که نه در ادبیات سیاسی وجود دارد و نه در واژگان اقتصادی و برخی دیگر از اساتید نیز آن را یک تاکتیک و راهبرد مقطعی میدانند.
وی افزود: تفاوت عمیقی میان تلقی مسئولین از اقتصاد مقاومتی وجود دارد؛ چرا که عدهای آن را با اقتصاد ریاضتی یا اقتصاد جنگ اشتباه گرفتهاند.
این نماینده سابق مجلس با بیان اینکه نقاط ضعف باید شناسایی و مهار شوند تا راههای نفوذ و آسیب در اقتصاد از بین برود، ادامه داد: اقتصاد مقاومتی یک استراتژی است که جهت کلی حرکت را نشان میدهد.
خوش چهره خاطرنشان کرد: با شکل گیری انقلاب اسلامی ایران ما در یک تضاد منافع با دنیای سلطه قرار گرفتیم و دست آنها از بسیاری از منابع ما کوتاه شد که نفت یکی از آنهاست، گذشته از آن نوعی تقابل ایدئولوژیک هم میان کشورها و ابرقدرتهای غرب و شرق شکل گرفت و در آن زمان حتی کشورهای عدم تعهد هم به معنای واقعی مستقل نبودند.
وی گفت: در آن زمان که اکثراً الگوهای کشورهای منطقه چپ بودند، جمهوری اسلامی مدل جدیدی را مطرح کرد که با موفقیت و پیشرفت میتوانست جایگزین مدلهای دیگر شود؛ لذا شروع به دشمنی با ما کردند و خطر تجزیه، کودتا، جنگ 8 ساله را به ما تحمیل کردند و نهایتاً نیز قصد داشتند در موفقیت این مدل تشکیک ایجاد کنند.
این اقتصاددان برجسته کشور ادامه داد: در چنین شرایطی است که اقتصاد مقاومتی معنا پیدا میکند، اگرچه اقتصاد رقابتی بهترین حالت ممکن است؛ چرا که همه ظرفیتها در حد مطلوب قرار میگیرند، اما در شرایط کنونی ما در یک وضعیت تقابلی قرار داریم که اخیراً محیط تقابل ما با دنیای سلطه غلیظتر نیز شده است.
خوش چهره افزود: اگر چه نظام سلطه در پی ضربه زدن به ما است و این اراده از بیرون وجود دارد، اما علت تاثیرگذاری آن بیشتر غفلتهای داخلی است.
وی خاطرنشان کرد: در فضای تقابل باید علاوه بر اینکه در عرصه هستیم، به دنبال خوداتکایی در برخی حوزههای مهم نیز باشیم.
این اقتصاددان کشور تصریح کرد: در شرایط کنونی استراتژیهای ما باید دفاعی باشد؛ یعنی با تلاش در جهت کنترل و مهار تهدیدها به سمت اهدافمان حرکت کنیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه قدم اول شناسایی و تقویت نقاط آسیب پذیر است، گفت: ابتدا باید وابستگیهای تهدیدزا حذف شوند تا راههای ضربه پذیری بسته شوند.
خوش چهره افزود: باید ضمن دیدن سطح، تعاملات محیط بیرون با سطح نیز دیده شود و در کنار نگاه اقتصادی وجود یک چشم انداز استراتژیک نیز ضروری است.
این اقتصاددان کشور ادامه داد: اساساً اقتصاد مقاومتی در چارچوب یک نگاه استراتژیک معنا پیدا میکند؛ چیزی که بسیاری از مسئولین ما فاقد آن هستند.
وی اضافه کرد: تحریم نوعی تهدید است، اما مدیریت آن مهمتر است؛ چرا که تهدیدها به خودی خود واجد قضاوت نیستند و یک مدیر آگاه با شناسایی دلایل ایجادی و پیامدهای تهدیدها در جهت ممانعت از بسط، کنترل و نهایتاً بیاثرکردن تهدیدها برنامهریزی میکند.
خوش چهره افزود: مقام معظم رهبری از گذشته تاکید داشتند که کاهش وابستگی ما به نفت باید به تدریج به صفر برسد، اما طی سه دولت گذشته با سلایق سیاسی متفاوت هیچ کدام در این جهت حرکت نکردند و دائماً وابستگی به نفت بالا رفته و واردات افزایش یافته؛ یعنی دو حوزه آسیب پذیر ما دائماً تشدید شده است.
این نماینده سابق مجلس ادامه داد: در این شرایط باید به سمتی برویم که درآمد دولت کاملاً از مالیات تامین شود، در این صورت دولت پاسخگو میشود و سیاستها حساب شدهتر پیش میروند؛ چرا که با افزایش تولید و تقویت تولید کننده درآمد دولت نیز افزایش مییابد.
وی خاطرنشان کرد: باید در برخی کالاهای اساسی سبد مصرفی کشورمان مانند نان خودکفا شویم، اما این خودکفایی قطعا به مرور و زمانبر است و نرخهای جهشی مناسب نیستند؛ چرا که معلوم نیست به چه بهایی تمام شدهاند.
خوش چهره در پایان گفت: متاسفانه گاهی سران قوا نسبت به تهدیدها بیتفاوتاند و باورشان این است که هیچ خطری وجود ندارد.