با توجه به گفتههای مسئولان برگزاری این کرسیها، متاسفانه استقبال چندانی از این کرسیها نمیشود...
باشگاه خبرنگاران «خبرگزاری دانشجو»، حامد مجرد؛ چند صباحی است که کرسی های آزاداندیشی با عنایت به فرمایشات رهبرمعظم انقلاب، در جامعه علمی خصوصا بین قشر دانشگاهی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
با اینکه طی سالهای اخیر، رهبر گرانقدر انقلاب در جمع دانشگاهیان به برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها تا کید زیادی فرمودند، اما متاسفانه به این مهم توجه درخوری نشد، البته این بی توجهی می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد.
رکود سیاسی و فرهنگی دانشگاه ها و تحجر در قالب برنامه ها و فعالیت های دانشجویی، نداشتن تریبون جریان حزب الله، عدم نهادمند بودن فعالیت و کنش سیاسی افراد و گروه ها که بعضا منتج به تبدیل آنها به بحران های امنیتی میشود، عدم وجود فضا برای بحث و گفت و گو و بالا بردن درک متقابل و از همه مهمتر ایجاد فضای تضارب آراء و آزادی بیان برای رشد اندیشه ها، می تواند از جمله این عوامل باشد.
رهبر معظم انقلاب با تأکیدات مداوم، از کرسی های آزاداندیشی نه تنها بعنوان یک ابزار فعالیت دانشجویی، بلکه بعنوان یک راهبرد فعال شدن جریان انقلابی در دانشگاه و جامعه و گفتمان سازی یاد کرده اند؛ بنابراین در همین راستا سعی کردیم تا به تعدادی از دانشگاه ها سر بزنیم تا از روند برگزاری این کرسی ها گزارشی تهیه کنیم.
طی بررسی هایی که انجام شد، توانستیم به مشکلاتی که در برگزاری کرسی ها وجود دارد تا حدودی واقف شویم که از مهمترین مشکلات در برگزاری کرسی، ابهام در موضوعات است.
دانشجویان نمی دانند در چه موضوعاتی می شود کرسی برگزار کرد؛ لذا یا سیاست زدگی پیشه میکنند و در پشت جریان های سیاسی می ایستند و یا موضوعات زرد برمی گزینند؛ مثلاً موضوعاتی مثل روابط دختر و پسر یا حجاب و عفاف و... یا موضوعاتی انفعالی که در فضای «خود منفور بینی» و در پازل ضد انقلاب و موج شبهات آن ها گذارده می شود؛ مثلا حکومت اسلامی و ولایت فقیه و آزادی و آزادی بیان، از جمله موضاعاتی هستند که در اغلب دانشگاه ها به آنها پرداخته شده است.
با توجه به بررسی هایی که در بین چهار دانشگاه اصلی استان آذربایجان غربی انجام شده، در همه این دانشگاه ها تنها تشکلی که در حوزه کرسی های آزاداندیشی در صدر قرار دارد و به عبارتی یکه تاز این عرصه است، بسیج دانشجویی است.
بسیج دانشجویی به خاطر تعهدی که نسبت به انجام فرمایشات مقام معظم رهبری دارد، طلایه دار این عرصه است.
همانطور که اشاره شد، مشکلاتی نیز در برگزاری این کرسی ها وجود دارد که تقریبا در همه دانشگاه ها یکسان است که این مشکلات بیشتر مربوط به انتخاب موضوع و کیفیت برگزاری این کرسی ها است؛ مسائلی نظیر انتخاب مکان و زمان و برگزاری کرسی یا نحوه ثبت نام از شرکت کننده ها خوشبختانه در لیست مشکلات گنجانده نشده اند، اما مسئله اصلی همان نحوه انتخاب موضوع کرسی است.
با توجه به گفته های مسئولان برگزاری این کرسی ها متاسفانه استقبال چندانی از این کرسی ها نمی شود که آن هم شاید برای خود دلایلی داشته باشد.
اینک برای شما گزارشی از چگونگی برگزاری این کرسی های در سه دانشگاه های اصلی استان آذربایجان غربی ارائه می دهم.
در دانشگاه سراسری ارومیه در نیم ترم جاری سه کرسی با موضوع های «رابطه با آمریکا»، «حمایت از سوریه» و «حجاب و عفاف» برگزار شد.
با توجه به مستندات موجود میزان استقبال از این کرسی ها در هر سه موضوع یکسان بوده است که آن هم اکثر شرکت کننده ها در این نشست ها از میان دانشجویان عضو تشکل ها بوده است.
در راستای این نوع استقبال، شاید این سوال پیش آید که چرا دیگر دانشجویان با دیگر تفکرها در این جلسات شرکت نمی کنند؟ یا مسئله دیگر این است که چرا مسئولین دانشگاه در این جلسات شرکت نمی کنند یا حتی حاضر به ارائه نظر در مورد این کرسی ها نیستند؟ اصلا آیا وقتی این کرسی ها با هزینه نه چندان زیاد برگزار می شود، کسی به نتایج آنها بهایی می دهد؟ در یکی از دانشگاه ها که با مسئول برگزاری این کرسی ها صحبت می کردم، می گفت که مسئولین دانشگاه به برگزاری چنین نشست هایی اهمیت نمی دهند و این هم شاید به خاطر حضور برخی افراد با تفکرات غرب گرا باشد.
در رابطه با موضوع برگزاری این کرسی ها، بگویم که در موضوعاتی مانند «رابطه با آمریکا» یا «حمایت از سوریه» با توجه به استقبال دانشجویان دغدغه مند تشکلی و عدم استقبال عموم دانشجویان، آنچنان که باید راهکارهایی از طرف دوستان دانشگاه ارومیه ارائه نمی شود؛ به این معنی که بتوان این نتیجه گیری ها را به کل افراد جامعه با تفکرات گوناگون تعمیم داد.
این موضوع در دانشگاه پیام نور شهرستان ارومیه نیز برگزار شد که موضوع آن «مقابله با تحریم؟ تغییر سیاست خارجی؟ یا حمایت از تولید ملی؟» بود که استقبال در این دانشگاه نیز مانند سایر دانشگاه ها پرشور و عمومی نبود و تشکل برگزار کننده این کرسی مانند سایر دانشگاه ها بسیج بود.
روند برگزاری این کرسی بدین نحو بود که ترکیبی از دانشجویان با تفکرات مختلف در دو گروه موافق و مخالف با داوری دکتراخوان به بررسی مواردی چون تولید ملی تولید بومی و نفت عامل تهدید یا فرصت برگزار شد و طرفین گفت وگو با تایید خط مقاومت بر حفظ سیاست خارجی و تاکید بر تولید ملی به نتایجی دست یافتند.
این جلسه با پرسش و پاسخ های شفاهی و کتبی همراه بود و در نهایت جمع بندی لازم انجام شد که تولید ملی تنها راه پیروزی در جنگ اقتصادی، بعنوان خروجی این کرسی مطرح شد.
در دانشگاه آزاد ارومیه نیز کرسی آزاداندیشی با موضوع رابطه با آمریکا برگزار شد که البته خوشبختانه در این دانشگاه استقبال دانشجویان نسبت به سایر دانشگاه ها قابل توجه بود، اما نتیجه بدست آمده از کرسی برگزار شده در این دانشگاه حاکی از آن است که متاسفانه یا خوشبختانه به دلیل حضور برخی تفکرات در این دانشگاه بیشتر رابطه با آمریکا موافقت شده بود.
بنام خدا
در کل حدود 5کرسي در طول اين ترم در دانشگاه اروميه برگذار شد که در کرسي رابطه با آمريکا!؟ استقبال خوب بود و چند تا از کرسيها هم برهمين منوال بود ولي قبول که در بعضي از کرسيها استقبال کم بود که بنظر بنده دلايلي دارد که بايد مورد توجه قرار گيرد:
1-بعضا دانشجويان واقعا احساس امنيت ندارند که تقريبا خيلي کم ايجاد شده ولي نه در عموم دانشجويان متاسفانه
2-دانشجويان استقبال نميکنند و وقت نميگذارن مگر اينکه احساس نياز کنند تا در کرسيها شرکت کنند.
3-وقتي نياز سنجي شده و موضوع انتخاب ميشود بدلايلي مسئولان مخالفت ميکنن!
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
در کل حدود 5کرسي در طول اين ترم در دانشگاه اروميه برگذار شد که در کرسي رابطه با آمريکا!؟ استقبال خوب بود و چند تا از کرسيها هم برهمين منوال بود ولي قبول که در بعضي از کرسيها استقبال کم بود که بنظر بنده دلايلي دارد که بايد مورد توجه قرار گيرد:
1-بعضا دانشجويان واقعا احساس امنيت ندارند که تقريبا خيلي کم ايجاد شده ولي نه در عموم دانشجويان متاسفانه
2-دانشجويان استقبال نميکنند و وقت نميگذارن مگر اينکه احساس نياز کنند تا در کرسيها شرکت کنند.
3-وقتي نياز سنجي شده و موضوع انتخاب ميشود بدلايلي مسئولان مخالفت ميکنن!