کمبود دانشجوی تئوریک و نه مخالف در دانشگاه پیام نور مشهد و عدم آگاهی نسبت به تعریف دقیق از کرسی آزاداندیشی، عاملی برای کشاندن بحث ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، آزاداندیشی یکی از نیازهای امروز جامعه ما به ویژه در حوزه و دانشگاه است که با تأکید مقام معظم رهبری، نمود فکری و عملی یافت. اهمیت این موضوع تا آنجاست که ایشان در ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه در چهارچوب سند چشمانداز 20 ساله، آن را در زمره سرفصلهای فرهنگی برنامه قرار داده و با عنوان «حول و ارتقای علوم انسانى، تقویت جایگاه و منزلت این علوم، جذب افراد مستعد و با انگیزه، اصلاح و بازنگرى در متون و برنامهها و روشهاى آموزشى، ارتقای کمى و کیفى مراکز و فعالیتهاى پژوهشى و ترویج نظریهپردازى، نقد و آزاداندیشى» مطرح ساختند.
رهبر معظم انقلاب در بیانات خود در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی در نوروز امسال نیز فرمودند: «یکى از مسائل مهم که همت مضاعف و کار مضاعف میطلبد، مسئله تولید فکر است؛ کتابخوانى، افزایش معلومات عمومى در زمینههاى گوناگون. این کرسىهاى آزاداندیشى که ما عرض کردیم، پیشنهاد کردیم در دانشگاهها و در حوزهها به راه بیفتد، میتواند یک جریان سیال فکرى بسیار با ارزشى را در جامعه به راه بیندازد.»
در این بین، برگزاری چهار کرسی آزاد اندیشی در نیم ترم اول سال تحصیلی توسط تشکل های دانشجویی دانشگاه پیام نور مشهد کارنامه عملکرد آنها در موضوع برگزاری این کرسی هاست؛ اما آنچه که از ابتدا در این کرسی ها دیده می شد جلساتی شبیه به مناظره و یا گاها تریبون آزاد بود؛ اما از زمان برگزاری این کرسی ها تا کنون هر جلسه کرسی به سمت تخصصی شدن پیش می رود.
حمید وجدانی زاده، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور مشهد تصریح کرد: طبق مصوبه شورای فرهنگی دانشگاه پیام نور مشهد بسیج این دانشگاه متولی برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در سطح دانشگاه است؛ بطوریکه کانون ها و دیگر تشکلات این دانشگاه در برگزاری کرسی آزاد اندیشی باید هماهنگی لازم را با بسیج داشته باشند.
وی افزود: طبق مصوبات صورت گرفته دانشگاه پیام نور در نیم ترم دوم سال گذشته چهار کرسی با موضوعاتی همچون دموکراسی، از توهم تا واقعیت و در ابتدای ترم سال جاری 90-91 چهار کرسی با عنوان 13 آبان، آرامش و تعالی، عرفان های نو ظهور و زن برگزار کرده است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور مشهد با اشاره به اینکه نمی توان نیاز صد در صدی دانشجویان را برآورده کرد، بیان داشت: سعی می شود با در نظر گرفتن دغدغه دانشجویان و نظرات آنان در سطح دانشگاه کرسی آزاد اندیشی بر اساس نیاز آن ها تدوین و برگزار شود.
وجدانی زاده با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه کرسی آزاداندیشی در دانشگاه و حوزه کرسی مدنظر بنده نبوده است، تصریح کرد: علت تحقق نیافتن این امر متفاوت بودن هدف ما با هدف رهبر انقلاب در برگزاری کرسی هاست و با وجود اینکه در برگزاری این برنامه ها از نظرات کارشناسان بعنوان مشاور در نحوه برگزاری و موضوعات آن بهره برده ایم؛ ولی تا زمانی که هدفمان در راستای هدف مقام معظم رهبری نباشد، نمی توان به آنچه که رهبر در این حوزه از ما مطالبه کرده اند، رسید.
وی ادامه داد: مطالبه رهبر انقلاب در برگزاری این کرسی ها تولید علم و نمایان شدن حق می باشد؛ ولی متاسفانه فضای احساسی و جبهه گیری طرفین غالب شده است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور مشهد در خصوص مشکلات پیش رو در برگزاری کرسی آزاداندیشی تصریح کرد: دانشگاه همکاری لازم را در این مورد دارد و امکانات لازم را نیز در اختیار ما قرار می دهد و حتی از دانشجویان می خواهد که به این مسئله بیشتر بپردازند؛ ولی مانع تراشی برخی از مسئولان و طولانی شدن سیکل اداری سبب می شود برگزاری این کرسی ها که نیاز روز دانشجو و مطالبه جدی رهبر انقلاب است، به تعویق بیفتد.
فضای آزاداندیشی و گفتمان متقابل در دانشگاه فرصت بروز فتنه را نمی دهد
مجید کمالی زاده، مسئول انجمن اسلامی دانشگاه پیام نور مشهد با اشاره به اینکه عدم وجود فضای گفتمان در دانشگاه یکی از عوامل کمرنگ شدن فعالیت تشکل های دانشجویی است، تصریح کرد: فضای آزاداندیشی و گفتمان متقابل در دانشگاه فرصت بروز فتنه را نمی دهد.
وی با بیان اینکه دانشجو عنصری تاثیرگزار است که می تواند سطح علمی فضای جامعه را تغییر دهد، افزود: فضای دانشگاه پایلوت کوچکی از جامعه است؛ بنابراین هر اتفاقی که در دانشگاه بیفتد به نحو گسترده ای خود را در جامعه نشان می دهد، تشکل های دانشجویی باید فضای آزاداندیشی را در دانشگاه بوجود آورند و حالتی را ایجاد کنند که چنانچه احساس کاذب عدم آزادی سیاسی در سطح جامعه بوجود آمد، در دانشگاه این احساس بشکند و کرسی های آزاداندیشی بستر این مهم را فراهم می کند.
مسئول انجمن اسلامی دانشگاه پیام نور مشهد با بیان اهمیت توسعه فضای آزاداندیشی و گفتمان متقابل بین دانشجویان تاکید کرد: چنانچه این مهم در دانشگاه تحقق یابد و دانشجویان به انجام وظایف عمارگونه خود اهتمام بورزند، فرصت بروز فتنه در جامعه فراهم نمی شود.
کمالی زاده گفت: این تشکل دانشجویی در سال جاری دو کرسی آزاد اندیشی با همکاری بسیج برگزار کرده است.
وی با بیان اینکه مسئولان دانشگاه اهمیت چندانی به برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه نمی دهند، گفت: متاسفانه هنگامی که بحث برگزاری این کرسی ها می شود، مسئولان بودجه های فرهنگی را صرف امور دیگر می کنند و می گویند با کمبود بودجه فرهنگی مواجه هستیم.
مسئول انجمن اسلامی دانشگاه پیام نور مشهد افزود: با ورود دانشجویان به دانشگاه ها، دیگر دانشجویی که با رتبه 50 هزار در رشته مهندسی تحصیل می کند، نماینده قشر فرهیخته جامعه نیست. ورود به دانشگاه باید سخت تر باشد تا دانشجو بتواند دغدغه مندی بر روی مسائل داشته باشد.
کمالی زاده با اشاره به برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه گفت: کرسی هایی که تا کنون برگزار کردیم برای محک سطح آزاد اندیشی در دانشگاه بود تا بتوانیم فضای دانشگاه را برای برگزاری این کرسی ها آماده کنیم.
وی ورود جنجالی به کرسی ها را عاقلانه ندانست و بیان داشت: متاسفانه ما در کرسی هایی که در دانشگاه پیام نور برگزار می کنیم، با وجود داشتن دانشجوی مخالف، دانشجوی تئوریک نداریم.
مسئول انجمن اسلامی دانشگاه پیام نور مشهد گفت: متاسفانه برنامه ریزی مدونی برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه نداریم؛ اما به دنبال برگزاری متعدد آن هستیم.
کمالی زاده با اشاره به موضوعات برگزاری این کرسی ها تصریح کرد: موضوعات این کرسی ها کمتر توانسته است دانشجو را اغنا کند، ما به دنبال بیان موضوعاتی با جنبه کاربردی برای دانشجویان هستیم.
باشگاه آزاد اندیشی در دانشگاه پیام نور مشهد ایجاد شود
محمد جواد موسوی زاده، مسئول تشکل جامعه دانشجویان دانشگاه پیام نور مشهد با بیان اینکه دانشگاه رویکرد مثبتی به برگزاری کرسی های آزاداندیشی دارد، گفت: دانشگاه با همکاری خوب در برگزاری این کرسی ها در چارچوب آیین نامه؛ انجمن های علمی و تشکل های دانشجویی را حمایت می کند.
وی با بیان اینکه این تشکل تا کنون دو کرسی آزاد اندیشی برگزار کرده است، افزود: متاسفانه در ترم گذشته به دلیل موشکافی سخنان رهبر معظم انقلاب، ما کرسی آزاد اندیشی برگزار نکردیم.
مسئول تشکل جامعه دانشجویان دانشگاه پیام نور مشهد روند برگزاری کرسی آزاد اندیشی در این دانشگاه را خوب ارزیابی کرد و گفت: این کرسی ها هنوز مطابق آنچه که مدنظر رهبر معظم انقلاب است، برگزار نشده؛ اما در هر ترم تحصیلی وضعیت این کرسی ها بهتر می شود.
موسوی زاده موضوعات متنوع و مورد نیاز دانشجویان را مهم دانست و تصریح کرد: بهتر است برای بهتر برگزار شدن این کرسی ها، بتوانیم باشگاه آزاداندیشی در دانشگاه را ایجاد کنیم تا موضوعات و برنامه ها منسجم تر دنبال شود.
برگزاری کرسی ها به صورت فعال در دانشگاه های پیام نور خراسان رضوی
ابراهیم تقی زاده، رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی گفت: برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در سطح دانشگاه باید با سعه صدر و پذیرش دیدگاه های موافق و مخالف همراه باشد.
وی افزود: کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های گناباد، فریمان، کاشمر، تربت حیدریه و مشهد به شکل فعال برگزار می شود، البته باید فضاهای لازم را برای برگزاری این جلسات ایجاد کنیم تا دیدگاه های موافق و مخالف مطرح شوند و دانشجویان با سعه صدر تحمل کنند تا خروجی مناسبی را شاهد باشیم.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی با اشاره به اینکه خروجی این کرسی ها باید باعث ارتقای آگاهی های جامعه و دانشجویان باشد، تاکید کرد: نفس برگزاری کرسی های آزاد اندیشی بسیار خوب و نحوه اداره آن از اهمیت خاصی برخوردار است و باید فضا را به سمتی هدایت کنیم که به رفع ابهامات بینجامد نه اینکه به درگیری منتهی شود، ما باید در این جلسات از افراد صاحب نظر و با معلومات بهره بگیریم تا باعث ارتقای آگاهی های افراد شود.