گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، چند سالی است که رهبر معظم انقلاب بر ایجاد فضای گفتوگوی منطقی و آزادفکری در دانشگاهها تاکید کردند و مجدداً در سال 88 بر برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی اصرار ورزیدند تا جایی که این بحثها در جمع مسئولان وزارت علوم و روسای دانشگاهها مطرح شد و حتی خود دانشجویان از طریق تشکلهای دانشجویی، استقبال خود را از تشکیل کرسیها بیان کردند.
البته جسته و گریخته جلساتی با این عنوان در برخی دانشگاهها تشکیل میشد که جز بحث پیرامون مسائل کلی؛ که هفتهها و ماهها زمان برای صحبت پیرامون آن و راضی کردن مسئولان دانشگاهی صرف شده بود، چیزی نداشت و میتوانست وسیلهای برای پرکردن کارنامه کاری روسای دانشگاههایی شود که صرفاً قصد داشتند ایفای وظیفهای کرده باشند.
در این راستا دانشگاه گلستان در نیم ترم تحصیلی دو کرسی با عنوان های «چرا نماز، آیا بدون نماز هم میتوان با خدا ارتباط داشت» و «ارتباط دختر و پسر» برگزار کرد.
سیداحمد علوی، معاون فرهنگی دانشگاه گلستان نیز در این خصوص گفت: در دو ماه گذشته دو کرسی «چرا نماز، آیا بدون نماز هم میتوان با خدا ارتباط داشت» و دیگری «ارتباط دختر و پسر» در این دانشگاه برگزار شد که صدا و سیما هم در برنامه ها حضور داشت و کرسی ها به طور کامل در برنامه رادیویی پخش شد.
وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری با دید بسیار وسیعی که از بالندگی و توسعه فکری جوانان ما در زمینههای مختلف علمی، فرهنگی و اجتماعی سراغ دارد، در نظر دارد که با ابزار مختلف این فکرها به بیرون تراوش پیدا کند؛ البته ارائه یک فکر علمی و بحث با تخریب یا شبهه برانگیزی کاملاً فرق می کند.
معاون فرهنگی دانشگاه گلستان در این راستا تاکید کرد: افراد نظرات مختلفی دارند که در جمع کاملاً منطقی و علمی مطرح میشود و در نهایت از این ایدهها یک جمع بندی کلی به مسئولان انتقال داده میشود و این همان چیزی است که با تاکیدات و اصرارهای متعدد مقام معظم رهبری در طول سالیان مختلف به صورت دستوری درآمد و وزارتخانههای مربوطه علوم و بهداشت متوجه آن شدند و آنرا آییننامهای کردند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کرسیها ضعیف برگزار میشود و تا کرسی ایدهال فاصله زیادی داریم، اظهار داشت: این مطلب به دلیل ایجاد فضای امنیتی توسط بعضی از افراد ناآگاه در دانشگاههای کشور بوده که باید هر چه زودتر برای رفع این مسئله گامهای اجرایی و عملی برداریم.
علوی افزود: اگر دانشجویان برای رسیدن اهداف عالیه مقام معظم رهبری اقدام کنند، من فکر می کنم که آینده بسیار خوبی در این زمینه و نتیجههای بسیار مثبتی از لحاظ عملی در کرسیها شاهد خواهیم بود.
معاون فرهنگی دانشگاه گلستان در پایان گفت: همه متولیان امر فرهنگی چه رسانههای عمومی و چه مطبوعات باید به عمق فرمایشات مقام معظم رهبری پی ببرند و برای تبیین هر چه بهتر این ایده و بهتر برگزار کردن آن گامهایی بردارند؛ این همان چیزی است که آرزوی معظم له است.
حجت الاسلام جلال، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گلستان با بیان اینکه کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه توسط نهاد مستقلی برگزار نمیشود، تاکید کرد: روال برگزاری کرسی آزاد اندیشی در سطح دانشگاه به گونهای است که همه ارکان دانشگاه باید دست به دست هم دهند تا کرسی برگزار کنند؛ از این رو با توجه به همکاری که ما در دانشگاه با همه قسمتهای دانشگاه داریم، مستقلاً این کار را انجام نمیدهیم و مجموعه معاونت فرهنگی، شورای فرهنگی، دوستان بسیج و فعالان فرهنگی این کرسی ها را برگزار می کنند.
وی تصریح کرد: در حقیقت کرسی از سوی دانشگاه برگزار میشود و ما هم همکاری می کنیم. بنا نداریم معاونت فرهنگی به طور مستقل کرسی برگزار کند؛ بنا بر این است که همه ارکان دست به دست هم بدهند تا این فضا را برای دانشجویان فراهم کنند. در این راستا امیدواریم تا پایان سال بتوانیم به طور متوسط ماهی یکی دو کرسی رو برگزار کنیم.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گلستان در خصوص خروجی کرسی «چرا نماز» که در یک ماه گذشته در دانشگاه برگزار شد، تصریح کرد: ما در ابتدای راه قرار داریم و با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری باید این فضا را در دانشگاه ایجاد کنیم تا دانشجویان به راحتی نظرات خود را بیان کنند؛ اما به هر دلیلی هنوز این فضا و این فرهنگ در دانشگاه راه نیفتاده و ما باید کرسی را ولو با معیارهایی که برای کرسیها در نظر داریم، برگزار کنیم.
جلال افزود: کرسی «چرا نماز» کرسی به معنای واقعی نبود و ضعفهای زیادی داشت و میشد موضوع بهتر از این را انتخاب کرد. دوستانی هم که به عنوان مخالف و موافق در کرسی حرف میزنند، باید در حقیقت با استدلال و با دلیل و برهان از هم دفاع کنند و از فضای احساسی بیرون آیند؛ البته ما به حداقلها بسنده میکنیم و این راضی کننده نیست.
وی بیان داشت: اصلاً فلسفه وجودی کرسیها همین است که دانشجویان در فضای علمی حرفهای خود بزنند؛ اما با علم به این قضیه که ما می خواهیم این فرهنگ را جا بیندازیم که کرسی آزاد اندیشی انجام شود، از این جهت کار خوبی بود.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گلستان عدم تبیین فلسفه وجودی کرسیها برای دانشجویان را از دلایل اصلی کمرنگ برگزار شدن کرسیها در دانشگاهها خواند و گفت: امیدواریم کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها به جایگاهی برسد که اگر دانشجویی مسئلهای ذهنش را مشغول کرده، بداند که جایگاهی وجود دارد که می تواند حرفهایش را با دلیل و برهان بزند و کرسی آزاد اندیشی یکی از پادزهرهای جنگ نرمی است که امروزه گرفتار آن هستیم.
جلال در پایان گفت: استدلال شهید مطهری این بود که ما حاضریم یک کمونیسم بیاید و حوزه اندیشههای کمونیسم را خودش تدریس کند و سپس ما نقش کنیم؛ از این رو در کرسیهای آزاد اندیشی هر کسی هر حرفی دارد با دلیل و برهان بیان کند.
حسین خالقی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان نیز در خصوص برگزاری کرسی آزاد اندیشی در دو ماه گذشته اظهار داشت: در این مدت کرسی برگزار نکردهایم؛ چرا که در دانشجویان توان مدیریت کرسی دیده نشده بود؛ ابتدا باید در بحث مدیریت راهکارهای لازم را ارائه دهیم.
وی با اشاره به کرسیهایی که معاونت فرهنگی این دانشگاه برگزار می کند، تصریح کرد: معاونت فرهنگی با توجه به دلایل خودش، کرسی خیلی عادی، به صورت سوری و با کیفیت پایین برگزار می کند.
خالقی افزود: ما سعی میکنیم یا کرسی برگزار نکنیم، یا اگر برگزار میکنیم قوی باشد؛ چرا که مباحثی که در کرسی آزاد اندیشی مطرح میشود باید مباحثی باشد که جای بحث داشته و تاثیرگذار باشد و خط مشی را تعیین کند؛ البته از این رو اکثر دانشجویان معتقدند معاونت فرهنگی برای اینکه آماری رد کند کرسی را برگزار می کند.